Labai keistas elgesys: mokslininkai paaiškino, kodėl šunys ėda žolę ir ekskrementus  ()

Naujame tyrime mokslininkai paaiškino, kodėl šunys ėda žolę ir ekskrementus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Galime mylėti savo augintinius kiek norime, bet sunkiai suprantame, kodėl jie pasivaikščiojimo metu nori paragauti žolės, krimstelėti akmens, sukišti snukį į purvą, praryti šliužus ar net ėsti kitų gyvūnų ekskrementus. Naujame tyrime mokslininkai bandė išsiaiškinti tokį paslaptingą šunų elgesį, rašo „Science Focus“.

Pažymėtina, kad šunų neurologija, deja, nėra puikiai ištirta. Mokslininkai vis dar negali paaiškinti tokio keisto mūsų gyvūnų elgesio, tačiau turi tam tikrų teorijų.

Pasak Bristolio universiteto Gyvūnų elgsenos ir gerovės katedros dėstytojos daktarės Emily Blackwell, neseniai atliktas nedidelis tyrimas šiuo klausimu rodo, kad šio paslaptingo šunų elgesio priežastys gali būti kelios.

Kodėl šunys ėda žolę?

Remiantis viena teorija, žolės kramtymas gali būti šunų nerimo ir konflikto požymis. Paprasčiau tariant, mūsų augintiniai gali kramtyti žolę, kad sumažintų norą atlikti kitus veiksmus.

Anot Blackwell, žolės kramtymą gali paskatinti „eliminavimo elgesys“, kai mūsų augintiniai susiduria su prieštaringais motyvais. Tai galima palyginti su tuo, kaip sėdime odontologo kabinete ir labai norime pabėgti, bet nerimui sumažinti bandome prasiblaškyti kažką veikdami.

Tyrėjai taip pat mano, kad žolės kramtymas gali būti būdas pritraukti dėmesį. Pavyzdžiui, jei šeimininkai reaguoja į tokį augintinio elgesį, jis iš tikrųjų gali panaudoti šį triuką, kad būtų dėmesio centre. Tačiau Blackwell pažymi, kad toks elgesys nėra toks įprastas.

Kita galima priežastis gali būti ta, kad jūsų augintiniai tiesiog bando papildyti savo mitybą. Tačiau jokie tyrimai nepatvirtino šios teorijos.

 

Kita galima priežastis gali būti tai, kad šuniui sutriko skrandžio veikla. Mokslininkai teigia, kad tai įmanoma, nes, pavyzdžiui, vilkai ėda žolę, kad išvalytų savo žarnyną nuo parazitų.

Geros naujienos yra tai, kad mažai tikėtina, jog jūsų šuo susirgs ėsdamas žolę. 2008 m. atliktas tyrimas parodė, kad 68 % šunų reguliariai ėda žolę, tačiau tik 22 % jų vėliau suserga.

Kodėl šunys ėda ekskrementus?

Vargu ar yra pasaulyje šuns šeimininkas, kuris niekada nebūtų matęs savo augintinio, bandančio nuryti savo ar svetimus ekskrementus. Gera žinia ta, kad vargu ar tai pakenks jūsų augintiniui, nebent išmatos buvo gyvūno, sergančio sunkia liga.

Anot Blackwell, mokslininkai iki šiol iki galo neišsiaiškino tokio keisto augintinių elgesio priežasties. Tačiau kai kurie šunų elgesio tyrinėtojai teigia, kad tokia mityba gali būti susijusi su augintinių smalsumu jaunesniame amžiuje.

 

Anot Blackwell, šuniukai natūraliai yra labiau linkę tyrinėti. Negana to, išmatos jiems neatrodo nemalonios ir atstumiančio kvapo.

Tyrėjai taip pat pastebi, kad naminių gyvūnėlių savininkai dažniausiai pirmieji reaguoja į išmatas gatvėje, kad šunys nepriartėtų prie jų. Tačiau toks elgesys yra signalas augintiniui, kad išmatos yra svarbios šeimininkui, todėl didėja jų vertė. Tyrėjai mano, kad dėl to jie gali dar labiau pasiryžti ėsti ekskrementus, kad prie jų patektų greičiau nei šeimininkas.

Paprasčiau tariant, mokslininkai mano, kad dauguma šunų į ekskrementus reaguoja su susidomėjimu, tiesiogine to žodžio prasme, nes šeimininkai juos išmokė tai daryti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(6)
(11)
(-5)

Komentarai ()