Gali nužudyti per kelias minutes: kuris voras yra pats mirtiniausias pasaulyje?  ()

Nors beveik visi vorai yra nuodingi, keletas jų išsiskiria stipriais toksinais. Bet kuris voras yra pats mirtiniausias pasaulyje?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vorai yra įprasti gyvūnai. Beveik visos iš 43 000 žinomų Žemės vorų rūšių yra nuodingos, todėl tikėtina, kad dauguma žmonių yra susidūrę su nuodingu voru, rašo „Live Science“.

Tačiau gera žinia yra ta, kad tik 25 rūšys yra nužudžiusios arba rimtai pakenkusios žmonėms.

Mirtiniausi vorai – arba bent jau tie, kurie dažniausiai minimi kaip sukėlę žmonių mirtį ar rimtą žalą – yra piltuviniai vorai, Australijos raudonnuguriai vorai, juodosios našlės, Brazilijos klajojantys vorai, Nephila vorai ir rudieji atsiskyrėliai vorai.

Tačiau net ir šie mirtini vorai, turintys stiprių nuodų, nėra itin pavojingi žmonėms. Amerikos apsinuodijimų kontrolės centrų asociacija (AAPCC) 2021 m. JAV užfiksavo tik vieną mirtį nuo vorų įkandimo. Australijoje, kurioje gyvena vieni nuodingiausių vorų pasaulyje, nuo 1980-ųjų nebuvo užregistruota nė vieno mirties nuo vorų įkandimo.

„Neįtikėtinai retai pasitaiko mirtinai pavojingų vorų“, – sakė vorų tyrinėtojas Rickas Vetteris, – „Atsižvelgiant į visus blogus dalykus, kurie gali jums nutikti, jei vorai yra didžiausias jūsų rūpestis, vadinasi, gyvenate gerai.“

Piltuviniai vorai yra mirtiniausių vorų sąrašo viršuje, jau vien dėl savo nuodų. Šie vorai kilę iš Australijos ir pasižymi tokiais stipriais nuodais, kad jų įkandimas gali nužudyti per kelias minutes.

 

„Sidnėjaus piltuvinis voras (Atrax robustus) gali nužudyti mažylį per maždaug 5 minutes, o penkiametį – per maždaug 2 valandas“, – sakė mokslininkas.

Nors nuo 1980 m. atsiradus priešnuodžiui nuo šių vorų niekas nemirė.

Klajojantys vorai yra kilę iš Brazilijos ir turi daugiausiai neurologiškai aktyvių nuodų iš visų vorų. Tačiau mirtiniausių pasaulio vorų sąraše jie užima šiek tiek žemesnę vietą, nes jų nuodai veikia palyginti lėtai, todėl lieka pakankamai laiko gydymui. O Loxosceles vorų, iš kurių geriausiai pažįstamas JAV gyvenantis rudasis atsiskyrėlis, įkandimai sukelia kūno skausmus ir karščiavimus, o jų gydymas užtrunka kelis mėnesius. Tačiau jie labai retai būna mirtini.

 

Vienintelė arachnidų gentis, kuri tikrai gali prilygti piltuviniui vorui kaip mirtiniausiam vorui, yra Latrodectus, kuriai priklauso Australijos raudonnuguris ir juodosios našlės.

Australijos muziejus teigia, kad kasmet raudonnuguriai vorai įkanda maždaug 2000 žmonių, o priešnuodžių, skirtų gydyti piltuvinių vorų įkandimams, buvo duota maždaug 100 pacientų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(7)
(0)
(7)

Komentarai ()

Susijusios žymos: