Ar didiesiems baltiesiems rykliams žmonės atrodo kaip maistas?  ()

Naujas tyrimas parodė, kad žmonės ir didžiųjų baltųjų ryklių jaunikliai beveik kiekvieną dieną plaukioja tuose pačiuose vandenyse kai kuriuose pietų Kalifornijos paplūdimiuose. Tačiau atvejai, kai rykliai užpuola žmones – itin reti, rašo „Live Science“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Manau, kad pagaliau įkalėme vinį į karstą senam mitui, kad jei esi vandenyje su baltuoju rykliu, jis tave užpuls“, – „Live Science“ sakė tyrimo bendraautoris Chrisas Lowe'as, Kalifornijos valstybinio universiteto Long Biče jūrų biologas.

Rykliai puola itin retai. Remiantis Floridos universiteto Tarptautinės ryklių atakų kartotekos duomenimis, 2022 m. JAV užregistruota 41 neišprovokuota ataka. Taip pat ir vienas mirties atvejis.

Vis dėlto visuomenės suvokiama rizika yra didelė, teigia tyrimo autoriai. Dalis problemos, pasak jų, yra ta, kad yra labai mažai duomenų, rodančių, kaip dažnai rykliai ir žmonės atsiduria arti vienas kito.

Norėdami tai išsiaiškinti, tyrėjai dvejus metus kas mėnesį skraidė dronu virš pietinės Kalifornijos paplūdimių ir fiksavo, kur vandenyje pastebėjo žmones ir didžiuosius baltuosius ryklius.

Keliuose paplūdimiuose tyrėjų komanda 97 proc. iš tirtų dienų pastebėjo, kad žmonės ir rykliai plaukiojo greta vieni kitų.

Per visą tyrimo laikotarpį šiuose paplūdimiuose buvo gautas tik vienas neoficialus pranešimas apie baltojo ryklio įkandimą.

 

Tikėtina, kad jauni baltieji rykliai daugiau dėmesio skiria tokių gyvūnų kaip rajos, gyvenančių vandenyno dugne, valgymui. Ir nors rykliai iki pilnametystės dar gali užaugti iki maždaug 2,7 metrų ilgio, jie gali bijoti žmonių.

„Jau daug metų sakome, kad tikrai nemanome, jog rykliai yra tokie pavojingi žmonėms, kaip žmonės galvoja “, – sakė mokslininkas, – „Šis tyrimas pirmą kartą parodė, kad tai tiesa.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(7)
(2)
(5)

Komentarai ()

Susijusios žymos: