Tai sensacija. Skelbiama, ką rado negyvo banginio skrandyje (video)  ()

Praėjusį mėnesį Kanarų salose buvo išplautas banginio kūnas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kanarų salose bangos išplovė į krantą negyvą banginį. Viduje mokslininkai aptiko didžiulį „plaukiojančio aukso“ gabalą, kuris greičiausiai nužudė gyvūną, rašo „The Independent“.

Praėjusį mėnesį viename iš La Palmos salos paplūdimių atsirado apie 15 tonų sveriantis 13 metrų banginis. Vietinio Gran Kanarijos Las Palmo universiteto mokslininkai atliko skrodimą, kad nustatytų šio milžino mirties priežastį. Viduje jie rado didelį akmenį, kuris pasirodė esąs vertinga medžiaga.

„Kai išskrodžiau ir išėmiau akmenį, visi paplūdimyje žiūrėjo į mane nustebę. Tą akimirką supratau, kas sukėlė infekciją“, – sakė VU ​​Gyvūnų sveikatos ir maisto saugos instituto vadovas. Antonio Fernandezas Rodriguezas.

Maždaug 9,5 kg sveriantis akmuo buvo pašalintas iš banginio kūno ir pasirodė esanti didelė ambra – reta medžiaga, kartais vadinama „plaukiojančiu auksu“. Ji labai vertinama parfumerijoje, todėl toks didelis gabalas gali kainuoti apie 500 000 eurų.

 

Kas yra ambra arba „plaukiojantis auksas“?

Ambra yra vaškinė medžiaga, susidaranti kašalotų virškinamajame trakte, dirginant žarnyno gleivinę nurytų kalmarų aštriems snapams.

Ambra labai vertinama parfumerijoje, kur ji naudojama kaip kvapų fiksatorius. Kartais naudojama kaip kvapioji medžiaga tradicinėje medicinoje ir homeopatijoje.

Kadangi šiuo metu banginių medžioklės mastai palyginti nedideli, ambra daugiausia gaunama ne sumedžiojus pačius banginius, o randama plūduriuojanti jūros vandenyje arba išplauta į krantą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(20)
(3)
(17)

Komentarai ()