„Tai kelia siaubą. Visai planetai tai yra katastrofa“

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

bahuriux 2023-07-29 16:33
Europoj ko gero šalčiausia vasara nuo matavimų pradžios ir kalbu apie tokias šalis kaip Ispanija. Tam šarlatanui kas nors sakė, kad prieš industrializaciją buvo mažasis ledynmetis ir jis ir tokie mulkiai kaip jis lygina klimatą su mažojo ledynmečio temperatūra. Tie "mokslininkai" net nesuvokia kaip ir keik tas CO2 turi įtakos šiltnamio efektui. Spoiler alert CO2 suveikia per pirmus 30m nuo žemės paviršiaus ir aukščiau nelabai turi įtakos, nes sugeriami ir išspinduliuojami tik tam tikro dažnio IR spektro EM bangos. Plačiau čia. https://www.youtube.com/watch?v=oqu5DjzOBF8
Stebėtojas 2023-07-31 00:00
O tu visą filmuką žiūrėjai ar tik pirmas dvi minutes? Nes ten labai aiškiai išdėsto, kad planeta dėl padidėjusios CO2 koncentracijos šyla paviršiuje.
bahuriux 2023-07-31 06:41
Žiurėjau visa du kartus. Dėl to sakau kad tas mechanizmas labai sudėtingas ir komplikuotas, veikia visiškai ne taip kaip sako intuicija. Ir kad dalis tų "mokslininkų" ir beveik visi ekotrizniai nesupranta kaip CO2 veikia atmosferoj. Dar kitas dalykas visada lygina su priešidustriniu lygiu temperatūrą, iškarto po mažojo ledynmečio periodo. Tai mažų maźiausiai netikslu. Priešidustrinis CO2 lygis 260ppm dabartinis 400ppm, bet vandens garai yra 60000% geresni šiltnamoio efektui sukelti.
immortallt 2023-07-31 08:07
oho, biški arogancijos, tai sakai dešimtys tūkstančių mokslininkų tyrinėjantys klimato kaitą nieko nesupranta, nes tu pažiūrėjai video iš youtube ir geriau žinai? Taip, vandens garai sukelia stipresnį šiltnamio efektą. Iš kur jų daugiau atsiranda?
Stebėtojas 2023-07-31 08:19
bahuriuks, gal tu norėtum visiems apie atšilimo mechanizmą diferencialinėmis lygtimis papasakoti su pilnu atmosferos modeliu? Garantuoju, kad po 2 minučių tave pasiųs paskui laivą. Aš gal ir sugebėčiau "suvirškinti", bet esmė ta, kad tikslus modelis reikalingas mokslininkams, o ne publikai. Publikai pakanka supaprastinto varianto, kurį galima "ant dviejų pirštų" suprast.
immortallt 2023-07-31 08:45
P.S. bahuriuks, gal nori ~25-50 milijonų pasiimti parengdamas iki šiol detaliausią klimato kaitos modelį?
bahuriux 2023-07-31 15:35
Jūs manot kad egzistuoja tikslus modelis ir tikslios formulės apskaičiuoti klimato kaitai? Kiek klimatologų tyrėjų paklausit tiek skirtingų modelių gausit, tai ir gasdina visi kas netingi kas didesnę katastrofą išpranašaus, galnuo to jiems skiriamos lėšos nežinau. Bet kaikurios pranašystės yra visiškas BS, nereikia nei klimatologu būti kad tą suprasti. Aš nemanau kad egzistuoja tikslus modelis nes vistiek krūva kintamūjų net neįtraukta į tas lygtis, pvz vienas iš egzotiškesnių veiksnių yra gana keistas, bet turi labai stiprų efektą globaliai temperatūrai, tai kosminės didelės energijos dalelės, dėl jų formuojasi daugiau plunksninių debesų, jei nesuklydau dėl debesų tipo. Lygtai t.lt rašė prieš dešimtmetį kad didelės energijos kosminės dalelės sukuria debesis, o tų dalelių "sezono" nelabai suprognozuosi. Vien dėl to visos klimato šiltėjimo prognozės nueis šuniui ant uodegos. O jūs žinojot iki šito youtubo video, koks yra CO2 veikimo mechanizmas? Aš ne. Edit: paskaitykit visą neblogas straipsnis apie tą ir sako kad klimatologai dar neįtraukė į savo prognozes svarbaus kintamojo. https://www.downtoearth.org.in/news/cli ... mate-65436 .Tai keliasdešimt tūkstančių išmanančių, dar nepasiėmė to prizo? Kame problema buvo, ar čia kas mėnesinis prizas? Tai kad tų prognozių pačių tiksliausių yra nuo ledynmečio iki vos ne Veneros klimato.
donatasv 2023-07-31 23:49
Bent jau aš į viską žiūriu papraščiau. Nu tarkim nekeičiam klimato savo veiksmais, esminis dalykas kurį darome pradedame gyventi tvariau. Stebime aplinką, nykstančias rūšis, pradeda atsižvelgti ne tik į ekonomiką, pinigus bet ir į aplinką kuri mus supa. Paimkime tarkim telšius mažas miesta, su ežeru centre bet ežere nieks nesimaudo, nes pramonės buvo užterštas tiek, kad dar iki šių dienų nieks neina nusimaudyti... taip kad visas šitas procesas veda gera linkme, net jei esminio poveikio klimatui ir nedarome. Po mūsų, kad ir tvanas... nelabai tinkamas gyvenimo požiūris.
immortallt 2023-08-01 07:41
Ne prizas, o biudžetas. Berods rugsėjį, konkursas jį pasiimti, kas pasiūlys išvystyti modelį, kuris bus tiksliausias. Gyvenime nieko nėra garantuoto, bet prognozės reikalingos, kad suprasti reikalingą pokyčių mastą, suprasti savo veiksmų pasekmes. Ir tie modeliai kasmet vis tikslėja, nes elementariai skiriamas laikas išsiaiškinti kiekvienai atskirai mozaikos detalei, o ne apibendrinama kaip mokykloje - "Amazonės - žemės plaučiai" ar kažkas pan. Pats dirbu su atsinaujinančios energetikos ir energijos efektyvumo tema, detalių ten netrūksta, bet juokingiausia, kad jau kuris laikas atsinaujinančiai energetikai ne finansinių motyvų trūksta, o proto ir noro.