Atėjo lūžis. Žemė virsta žmogui netinkama vieta  (2)

Pirmasis plataus masto planetos sveikatos tyrimas parodė, kad dauguma pasaulinių gyvybės palaikymo sistemų peržengė reikiamas ribas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žurnale „Science Advances“ paskelbto tarptautinės mokslininkų grupės tyrimo duomenimis, Žemės gyvybės palaikymo sistemos yra smarkiai pažeistos, o sąlygos planetoje viršija saugaus žmonijai ribą, rašo „The Guardian“.

Pirmoji plataus masto planetos sveikatos apžvalga parodė, kad daugelis vadinamųjų planetų ribų buvo pažeistos dėl žmogaus veiklos, susijusios su aplinkos tarša ir gamtos naikinimu. Mokslininkai planetų ribas vadina kritine pagrindinių Žemės gyvybės palaikymo sistemų, tokių kaip klimatas, vanduo ir laukinės gamtos įvairovė, riba, kurią peržengus šios sistemos nebegali palaikyti planetos sveikatos.

Mokslininkai nustatė devynias tokias ribas ir mano, kad šešios iš jų jau buvo pažeistos. Kol kas vienintelė planetos riba, kuri nebuvo paveikta, yra ozono sluoksnio lygis. Sumažėjus cheminių medžiagų išmetimui į atmosferą, sumažėjo ozono skylės.

Pasak tyrimo autorių, saugiausia ir stabiliausia Žemės būklė buvo laikas nuo paskutinio ledynmečio pabaigos, tai yra prieš 10 000 metų, iki pramonės revoliucijos pradžios XIX amžiuje. Nuo tada Žemės pasaulinės sistemos artėja prie savo kritinių ribų.

Didžiausią mokslininkų nerimą kelia planetų ribos, kurios yra susijusios su planetos gyvuoju pasauliu. Bet kokios gyvybės formos užtikrina Žemės būklės stabilumą ir gali kompensuoti kai kuriuos pokyčius. Pavyzdžiui, medžiai aktyviai sugeria anglies dioksido išmetimą.

Nežinia, ar žmonėms pavyks išgyventi pasikeitusioje Žemėje

 

Dėl žmogaus veiksmų sukelta klimato kaita mažina Žemės planetos tvarumo lygį, o sąlygos planetoje viršija saugaus žmonijai lygį. Mokslininkai mano, kad Žemė yra ant kelių katastrofiškų lūžio taškų ribos. Nežinia, ar žmonėms pavyks išgyventi pasikeitusioje Žemėje.

Tyrimo autorių teigimu, mūsų planeta dabar gali būti laikoma asmeniu, turinčiu aukštą kraujospūdį, tai yra, ji nesijaučia gerai, tačiau jokių požymių, kad ištiks infarktas, nėra, tačiau tokia rizika žymiai padidėja.

Mokslininkai išsiaiškino, kad jau seniai buvo pažeistos kelios planetos ribos.

  • Biosferos vientisumo riba, tai yra normalus visų planetos ekosistemų funkcionavimas, buvo pažeista daugiau nei prieš 100 metų.
  • XX amžiuje dėl didelio miško kirtimo buvo pažeista žemės naudojimo riba.
  • Klimato kaitos riba buvo pažeista daugiau nei prieš 30 metų.
  • Gėlo vandens, apimančio vandenį upėse, ežeruose ir dirvožemyje, riba buvo pažeista XX amžiaus pradžioje. Tai reiškia, kad vandens taršos lygis labai padidėjo.
  • Visai neseniai buvo pažeista aplinkos taršos pesticidais, plastiko ir branduolinėmis atliekomis riba.

 

Mokslininkai daro išvadą, kad tolesniam normaliam žmonijos egzistavimui būtina grįžti prie planetų ribų, kurios egzistavo iki XIX amžiaus vidurio. Ir reikia pradėti nuo iškastinio kuro deginimo ir destruktyvaus žemės ūkio pabaigos.

Tyrimo autoriai mano, kad norint geriau suprasti esamą situaciją planetoje, taip pat suprasti, kokias pasekmes sukelia vienu metu įveikiamas kelių planetų ribos, reikia papildomų duomenų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(15)
(7)
(8)

Komentarai (2)