Pamatykite savo akimis: užfiksavo į ateivį panašų jūrų gyvūną (Foto, Video)  ()

Septynkojis galvakojis (kuris iš tikrųjų turi aštuonias galūnes), yra viena didžiausių aštuonkojų rūšių, kurią žmonės mato retai – nes paprastai ji gyvena jūros gelmėse, rašo „Live Science“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tačiau vienas nardytojas padarė stulbinančių nuotraukų, kuriose užfiksuotas didžiulis, neįprastos išvaizdos aštuonkojis sekliuose vandenyse palei pakrantę. Retai sutinkamas galvakojis, kuris didžiąją savo gyvenimo dalį praleidžia jūros gelmėse, turėjo sužalojimų, kurie leidžia manyti, kad jį neseniai galėjo užpulti ryklys.

Povandeninis fotografas Ericas Askilsrudas šias nuotraukas padarė rugsėjo 8 d. nardydamas jūroje, netoli Kanados sienos. E.Askilsrudas su aštuonkoju susidūrė 3 metrų gylyje, tyrinėdamas dumblių sąžalynus. Neįprastos išvaizdos galvakojis buvo maždaug 0,9 m ilgio.

„Jis plūduriavo nejudėdamas, nuleidęs čiuptuvus“, – pasakojo E. Askilsrudas.

Iš pradžių E.Askilsrudas pamanė, kad tai – dumblių raizgalynė, bet netrukus suprato, kad žiūri į „labai keistai atrodantį“ aštuonkojį.

E. Askrilsrudas nežinojo, kokiai rūšiai aštuonkojis priklauso, todėl nusiuntė nuotraukas Vašingtono universiteto (JAV) jūrų biologui Gregory Jensenui – kuris nustatė, kad tai Haliphron atlanticus.

Septynkojai yra viena didžiausių aštuonkojų rūšių planetoje – jų ilgis gali siekti apie 3,4 m. Nepaisant pavadinimo, šie aštuonkojai iš tikrųjų turi aštuonias galūnes. Tačiau patinai savo hectocotylus – koją, naudojamą kiaušinėliams apvaisinti, – slepia po savo dešiniąja akimi.

 

Pasak Monterėjaus įlankos akvariumo tyrimų instituto (MBARI), šie aštuonkojai paprastai gyvena giliuose vandenyse, toli nuo kranto. Todėl apie šią rūšį daugiausia žinome iš nuotoliniu būdu valdomais aparatais nufilmuotos medžiagos.

2017 m. toks MBARI nuotolinio valdymo aparatas nufilmavo šios rūšies aštuonkojį, kuris maitinosi Phacellophora camtschatica rūšies medūza – o tai rodo, kad ši rūšis daugiausia minta lėtai judančiomis medūzomis, o ne medžioja žuvis ar vėžiagyvius.

 

Neaišku, kokie plėšrūnai gali pulti septynkojus. Tačiau neseniai nufotografuoto individo keistos apvalios žymės galėjo būti padarytos Isistius brasiliensis rūšies ryklio.

Dar vienas septynkojis neseniai taip pat buvo pastebėtas Sališo jūros seklumoje. Rugsėjo 17 d. Camas Polglase nufilmavo tokį galvakojį netoli Viktorijos miesto Britų Kolumbijoje – vos už 37 km nuo vietos, kurioje E. Askilsrudas sutiko kitą tokį aštuonkojį.

Kol kas neaišku, ar tai tik sutapimas, ar kažkas verčia šiuos aštuonkojus plaukti į seklesnį vandenį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(3)
(0)
(3)

Komentarai ()

Susijusios žymos: