„Formuojasi 12 km ilgio magmos tunelis...“ Audra po žeme. Kas vyksta (Foto)  (1)

Prieš ankstesnį išsiveržimą, įvykusį 2021 m. kovą, pusiasalis snaudė aštuonis šimtmečius. Vulkanologai mano, kad naujas padidėjusio aktyvumo ciklas gali trukti kelis dešimtmečius ar šimtmečius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Islandijoje dreba žemė. Gresia ugnikalnio išsiveržimas.

„Netoli Grindaviko formuojasi magmos tunelis, kurio sekliausia vieta yra apie 1,5 kilometro. Jis yra maždaug dvylikos kilometrų ilgio ir tęsiasi nuo Stóra-Skógfell iki jūros“, – rašo soc. tinklo „X“ vartotojas @volcaholic1.

Geofizikas Magnúsas Tumi Guðmundssonas pažymi, kad tikėtinas išsiveržimo taškas yra Sundhnúkar. Islandijos meteorologijos biuras netrukus išleis lavos srauto modelį, numatantį galimus rezultatus, jei įvyks išsiveržimas.

Mokslo žurnalistas, vulkanologijos mokslų daktaras Robin George Andrews soc. tinkle „X“ dalinasi žemėlapiu, nurodančiu apytikslią seklios magmos intruzijos vietą, o išsiveržimas galimas bet kur išilgai raudonos linijos arba labai arti jos.

 

Islandijoje dėl ugnikalnio išsiveržimo pavojaus buvo evakuotas visas miestas, šalyje paskelbta nepaprastoji padėtis.

Ugnikalnio išsiveržimas numatomas daugiausiai po kelių dienų.

Ekspertų teigimu, jis gali sugriauti netoli nuo sostinės Reikjaviko esančio Grindaviko miesto infrastruktūrą.

Apie tai rašo „The Guardian“.

Dėl ugnikalnio išsiveržimo grėsmės šalyje paskelbta nepaprastoji padėtis. Keliuose gretimuose miestuose atidarytos prieglaudos ir pagalbos centrai.

Pietvakarinėje pakrantėje esantis Grindaviko miestas, kuriame gyvena apie 4000 žmonių, buvo evakuotas lapkričio 11-osios rytą. Tai įvyko po to, kai po Žemės pluta judanti magma sukėlė šimtus žemės drebėjimų, kurie, kaip manoma, yra išsiveržimo ženklas.

 

Islandijos meteorologijos biuras keletą dienų stebi magmos kaupimąsi po Žemės paviršiumi maždaug penkių kilometrų gylyje, o jau penktadienį, lapkričio 10 d., magma pradėjo kilti vertikaliai.

„Tai, ką dabar matome, yra precedento neturintis įvykis. Mes kalbame apie šio proceso greitį ir apimtį arba srauto greitį, kuris yra daug didesnis nei iki šiol matėme pusiasalyje“, – sakė Islandijos meteorologijos biuro ugnikalnių pavojų koordinatorė Sara Barsotti.

Prieš ankstesnį išsiveržimą, įvykusį 2021 m. kovą, pusiasalis snaudė aštuonis šimtmečius. Vulkanologai mano, kad naujas padidėjusio aktyvumo ciklas gali trukti kelis dešimtmečius ar šimtmečius.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(22)
(13)
(9)

Komentarai (1)