Paslaptingas drebulys. Danijai priklausančią Bornholmo salą kažkas sukrėtė ir tai tikrai ne žemės drebėjimas  (3)

Pajutę žemės ošimą ir virpėjimą vietos gyventojai patyrė itin keistus pojūčius, tačiau kas tai buvo, mokslininkai iki šiol nežino.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Gegužės 13 dieną daugiau nei pusšimtis Danijai priklausančios Bornholmo salos gyventojų kreipėsi į Danijos ir Grenlandijos geologijos tarnybą (GEUS). Vietos gyventojai pranešė apie nepaaiškinamus drebėjimus, kuriuos jie priėmė kaip žemės drebėjimą, tačiau šis drebėjimas atvedė mokslininkus į aklavietę, rašo „IFLScience“.

Vietos gyventojai pasakojo girdėję gilų ūžesį ir pajutę spaudimą ausyse, o prasidėjus drebėjimui pajuto, kaip drebėjo žemė. GEUS tyrėjai patikrino seismografo duomenis ir iš tikrųjų užfiksavo 2,3 balo drebėjimą. Tuo metu mokslininkai manė, kad tokius keistus įvykius gali sukelti žemės drebėjimas, tačiau labai nustebo, kai sužinojo, kad taip nėra.

 

Vėliau mokslininkai pasiūlė, kad drebėjimai saloje gali būti susiję su nežinomo šaltinio akustinėmis slėgio bangomis. Dar vėliau buvo manoma, kad drebėjimai saloje buvo susiję su karinėmis pratybomis, kurios vyko Lenkijoje, daugiau nei 140 kilometrų į pietus nuo salos. Tačiau vėliau tyrinėtojai atmetė abi šias galimybes

Anot GEUS tyrėjų, seismologai mano, kad tikimybė, kad drebėjimus saloje sukėlė valdomas sprogimas Lenkijoje, kuris buvo įvykdytas prieš pat pirmą kartą pranešant apie žemės drebėjimus, yra lygi nuliui. Dėl to tyrėjai atsidūrė aklavietėje.

 

Žinoma, kad dėl nesuvokiamo žemės drebėjimo, laimei, niekas nenukentėjo, tačiau pasitaiko atvejų, kai įtrūko namų sienos. Tačiau, nors GEUS mokslininkai yra suglumę, Upsalos universiteto Žemės mokslų docentas Björnas Lundas turi teoriją.

Mokslininko teigimu, kai tyrėjai gauna panašių pranešimų apie ūžesį ir drebėjimą, tai gali būti dėl to, kad oro pajėgos įveikia garso barjerą jūroje, o atmosferos sąlygos tuo metu buvo tokios, kad garso „sprogimas“ tiesiogine prasme suvirpino žemę. Lundo teigimu, tam tikromis oro sąlygomis tai visiškai įmanoma.

 

Pažymėtina, kad panašių pranešimų geologijos tarnybos gavo iš šiaurės vakarų Anglijos gyventojų 2022 m. Tuo metu tyrėjams taip pat nepavyko iš karto įminti mįslės, tačiau vėliau buvo nustatyta, kad kovinis lėktuvas „Typhoon“ pralaužė garso barjerą netoli kranto. Tačiau vienaip ar kitaip, tiksli Bronholmo drebėjimo priežastis lieka paslaptis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(25)
(0)
(25)

Komentarai (3)