Prieš 20 metų ant priekinio automobilio stiklo būdavo daugybė negyvų vabzdžių. Kur jie dingo?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

bahuriux 2023-11-16 20:55
Tik į gerą, kad nėra vabzdžių tiek daug ir jau kokį dešimtmetį beveik kiek pastebėjau. O gal klimatas šala, o ne šyla ir vabzdžiams tas nepatinka. Prieš 20-30 ir net prieš 40 metų Lietuvoje purškė laukus dar daugiau nei dabar, dar daugiau buvo viskas užteršta, dar daugiau monokultūras sėjo, dar daugiau buvo numelioruotos pelkės, dabar tie drenažai užsikiše nes niekas nevalo ir pievos atgal užpelkėja. Ir tik dabar kai nedirbamų laukų padaugėjo 2-3 kartus atsirado vėžiai upeliuose ir kanaliukuose, o jie yra švaraus vandens indikatorius.
HardAxe 2023-11-16 21:17
pasikeite aerodinamika, priekis nupucia nuo stiklo ir kapoto ora. isvaziuoju su motociklu - vabzdziai vietoj. Su masina - nera.
Andraika 2023-11-16 21:29
Nepastebėjau jokių sumažėjimų. Šiandien, lapkričio 16, namie nuplojau tris uodus. Beveik žiemą...
immortallt 2023-11-16 21:31
Per 25 metus dirbamų žemių išaugo daugiau nei 2x. Taip, sovietiniais laikais dirbo daugiau, bet viskas turi kaupiamąjį efektą. Džiaugtumeisi jei vabzdžių sumažėtų? Iš esmės reikštų mirštančią ekosistemą, ko pabaigoje dingtų dauguma gamtos, maisto išteklių. Tikrai smagumėlis.
bahuriux 2023-11-16 22:29
Net ir ant numerių visiškai statmenai stovinčių srautui mažiau vabzdžių. Bet tas priklauso nuo oro jei per sausa vasara ir užsiteses vėsus ir sausas pavasaris tada gerokai mažiau apteršia numerius. Skandinavijos šalyse ir taip jų mažiau visada buvo, nes ten vėsiau. Nors bendrai tai mane ėdė normaliai tie parazitai kraujasiurbiai šią vasarą, kai laukuose skraidinau rc modelius. Nu gerai mažiau vabzdžių, mažiau kregždžių (man didelis pliusas nors jau įveikiau jas)., mažiau varlių, mažiau gandrų, mažiau ėda mažiau išmatų, lėčiau auga augalai pelkėse, mažiau augalų mažiau vabzdžių ir tt. ratu. Bet kur katastrofa nematau. Vat jei mažiau bičių būtu tai tada tikrai 3,14zdec., o dabar kažkaip nematau didelių problemų.
Absoliutas 2023-11-17 01:12
Kas cia per kliedesiai? Nespeju auto plaut, laukiu ziemos vien delto kad vabzdziu nebutu
Zdarovas 2023-11-17 06:59
nzn kur jus vazinejat, gal mieste... kelyje, autostradoj, tai po 100km reik valyt langa..
immortallt 2023-11-17 08:19
Nes jei populiacija mažėja dėl aplinkos faktorių, ir jos nepakeičia kiti tą pačią funkciją atliekantys organizmai ekosistemoje, baigiasi tuo, kad kažkas išnyksta, nes nebeužtenka maisto. Tada nebekontroliuojama kažkuri populiacijos dalis sprogsta ir sunaikina dažniausiai kas liko iš ekosistemos. Šįmet muselių vasaros pradžioje buvo tiek, kad praeiti nėjo, nes lindo į šnerves, ausis, akis, o apie bandymą kalbėti net nebuvo minties. Pernai berods uodų buvo labai daug. Gamtoje žmones puola akliai, kas anksčiau buvo reta.
mixed 2023-11-17 08:30
man atrodo autorius is automobilio i viesali persedo tai ir nebemato vabzdziu
Dr. G 2023-11-17 13:39
Totaliai nusišneki. Matosi, kad supratimo jokio nėra. Kosmonautas. Aš jau nekalbu apie ekosistemos suvokimą, čia net nėra ką diskutuot. Dėl purškimo, tai galiu pasakyti, kad dabar purškia juodai. Niekada taip nepurškė. Situacija labai pablogėjusi. Gerėjo gerėjo, o pastaruosius 10 metų tragiškai pablogėjo. Purškimai besaikiai, trąšų naudojimas besaikis, upių būklė bloga, ten kur intensyvus žemės ūkis. Čia faktai ir taškas. Dėl vėžių. Ha ha ha. Trumpai. Plačiažnyplis vėžys įrašytas į Raudonąją knygą. Niekur jo nedaugėja, tik mažėja ir kol kas nepanašu, kad sustos mažėti. O rainuotasis vėžys (invazinis iš Amerikos) gyvena bet kokiame šūde, kuo šūdžiau, tuo jam geriau. Žymėtasis vėžys (taip pat invazinis iš Amerikos) jau mėgsta švaresnius vandenis, todėl jo ir nėra taip gausiai visur, tik daugmaž švaresnėse upėse ar ežeruose. Tačiau net ir jis nėra švaraus vandens indikatorius, kaip plačiažnyplis. Daugiau aiškinti net nebesinori, kai žmogus neturintis suvokimo apie ekosistemas, varo savo niekuo nepagrįstas fantazijas...
HardAxe 2023-11-17 14:31
aš gyvenu grynai klaipėdos klimate. Bet judant į šiaurę, bent jau uodų, daugėja eksponentiškai.
Kyborg 2023-11-17 22:27
Šiaip jau vabzdžių gerokai daugiau būtent vėsesnio klimato zonose.
bahuriux 2023-11-18 01:18
Nu nežinau prieš kokia 12 metų vasarą teko pakeliauti po Norvegiją ir gryžt per Śvediją, jokių vabalų, tik įvažiavau į Lietuvą, apkibo mašina vabždžių lavonais. O ten tikrai vėsiau nei Lietuvoj. Gal uodų ir mažiau kai karšta, bet musių daugiau. Dėl eko sistemos. Beveik visi vabzdžiai yra kenkêjai arba ėda augalus patys, ar jų lervos, arba siurbia kraują, tik nedidelė dalis naudingi žmonėms ir gamtai. Na dar jie yra maistas kažkam bet nevisus juos ėda. Kaip pvz grambuolių lervos ėda augalų šaknis, kurmiai ėda grambuolių lervas, bet rezultate abi rūšys parazitai, nes kurmiai knisa ir dar ėda sliekus, o sliekai labai naudingi dirvai. Plačiažnypliai vėžiai neatsparūs kažkokiai ligai kurią platina siauražnypliai ir kita kokia ten rūšis iš amerikos,, kurie patys yra atsparūs tai ligai, dėl ko ir nyksta plačiažnypliai.. Bet esmė tokia kad pajūrio upėse nebebuvo like nei jokio vėžio nei vieno nei jokios rūšies, nes trašos ir chemija buvo pilama tiesiai iš lėktuvo, tuo pačiu kliuvo tiesiai į upelius ir kanaliukus. Dabar chemija ir trašos purškiamos su traktoriais kurie tą daro tiksliau.