„Situacija kritinė.“ Ministras skelbia apie didelę krizę Turkijoje iki 2030 m.  ()

Ekspertas pažymi, kad sąlygos Stambule yra tokios kritinės, kad galiausiai gali prireikti riboti miesto gyventojų skaičių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Turkijos žemės ūkio ministras İbrahimas Yumaklı sakė, kad šalis atsidūrė ant didelės vandens krizės slenksčio, o prognozės rodo, kad iki 2030 m. Turkijos vandens kiekis sumažės žemiau 1000 kubinių metrų vienam gyventojui, penktadienį pranešė naujienų svetainė „Gazete Duvar“.

Dėl šios nerimą keliančios prognozės pusė gyventojų ir 80 procentų drėkinamų žemės ūkio plotų atsiduria baisioje padėtyje ir susiduria su dideliu vandens trūkumu, sakė Yumaklı.

Vandens prieinamumo šalyje sumažėjimas yra akivaizdus, o Boğaziçi universiteto klimato ekspertas Leventas Kurnazas pabrėžė padėties rimtumą balandžio mėnesį duotame interviu žurnalui „Arab Weekly“. Jis pažymi, kad sąlygos Stambule yra tokios kritinės, kad galiausiai gali prireikti riboti miesto gyventojų skaičių.

Natūralių vandens išteklių išeikvojimas dar labiau gilina krizę. Remiantis „Arab Weekly“ ataskaita, per pastaruosius du dešimtmečius 60 procentų iš 320 Turkijos ežerų susitraukė arba visiškai išdžiūvo – tai yra nekontroliuojamos urbanizacijos, komercinės veiklos ir žemės ūkio klaidų pasekmė.

Didelė Turkijos vandens krizės dalis siejama su žemės ūkio praktika. Kaip pranešė Pasaulio laukinės gamtos fondas Turkijoje, 73 procentai viso šalies vandens tiekimo šiuo metu sunaudojama drėkinimui, daugiausia taikant neefektyvius paviršinio drėkinimo metodus. Šis metodas lemia didelį vandens nuotėkį ir požeminio vandens išeikvojimą.

 

Ekspertai teigia, kad perėjus prie veiksmingesnių drėkinimo metodų, pavyzdžiui, lašelinio drėkinimo, vandens suvartojimas gali sumažėti perpus, o tai gali kasmet sutaupyti šalyje maždaug 38 mlrd. kubinių metrų vandens.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(24)
(0)
(24)

Komentarai ()