„Jau koks mielumas“: Naujosios Zelandijos sostinėje pirmą kartą per 150 metų gimė kiviukai (Foto)  (1)

Gamtosaugininkai Velingtone aptiko du kivių jauniklius – tai pirmieji per daugiau nei 150 metų Naujosios Zelandijos sostinėje užfiksuoti laisvėje gimusių paukščių jaunikliai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Du jaunikliai gimė praėjus vos metams po to, kai įgyvendinant projektą „Capital Kiwi Project“ į šį miestą, kuriame gyvena apie 400 000 žmonių, buvo sugrąžintas kultinis šalies nacionalinis paukštis.

Jie gimė Makaroje, priemiestyje, esančiame vos už 25 minučių kelio nuo Velingtono centro, todėl iš viso Šiaurės saloje yra 65 rudieji kiviai, skelbia CNN.

Rudasis kivis yra viena iš labiausiai paplitusių Naujosios Zelandijos kivių rūšių, tačiau, pasak Naujosios Zelandijos gamtos apsaugos departamento, jei paukščiai nebus tinkamai saugomi, jie gali išnykti laukinėje gamtoje per dvi kartas.

Dar 18 rudųjų kivių jauniklių turėtų išsiristi įgyvendinant šį projektą, kuriuo tikimasi atkurti didelę laukinių kivių populiaciją Naujosios Zelandijos sostinėje. Projekto metu planuojama naudoti siųstuvus, kad būtų galima stebėti du naujus kivių jauniklius ir visus kitus išsiritusiuosius.

Pasak labdaros organizacijos „Save the Kiwi“, šių neskraidančių paukščių, kurių Naujojoje Zelandijoje kadaise buvo apie 12 mln., populiacija sumažėjo iki 68 000. Ši labdaros organizacija yra viena iš maždaug 90 kivių išsaugojimo programų, kuriomis siekiama padidinti jų populiaciją.

Naujosios Zelandijos gamtos apsaugos departamento duomenimis, kivių populiacija šalyje mažėja vidutiniškai 2 proc. per metus, daugiausia dėl plėšrūnų, tokių kaip šermuonėliai, katės, šunys ir šeškai.

 

 

 

Organizacijos „Save the Kiwi“ duomenimis, 95 proc. laukinių kivių Naujojoje Zelandijoje nužudoma dar jiems nespėjus suaugti.

„Vienintelė problema suaugusiam kiviui yra valkataujantys šunys. Jiems kenkia ir šermuonėliai, kurie suėda jauniklius, kol jie dar nepasiekė tinkamo svorio, kad galėtų apsiginti“, – CNN sakė „Capital Kiwi Project“ komandos vadovas Paulas Wardas.

P. Wardas išreiškė optimizmą dėl projekto, nes praėjusių metų lapkritį netoli Velingtono į laisvę paleisti 63 kiviai – tai buvo pirmas kartas per maždaug šimtmetį, kai toje vietovėje apsigyveno laukiniai kiviai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(10)
(0)
(10)

Komentarai (1)