Tik atrodo mieli. Įvardintas pats pavojingiausias žudikas Žemėje  (5)

Nepaisant mielos išvaizdos, jie yra kraujo ištroškę žudikai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tik atrodo mieli. Įvardintas pats pavojingiausias žudikas Žemėje.

Mokslininkai perspėja, kad jūsų mielas katinėlis gali būti didžiausias gamtos žudikas. Sukrečiantys nauji duomenys rodo, kad mūsų naminės katės, nors ir atrodo nekenksmingos ir mielos, kasmet yra atsakingos už daugiau nei 2000 skirtingų rūšių nužudymą.

Apie tai rašo „Science Alert“.

Auburn universiteto komandos atliktas tyrimas parodė, kad katės, nesvarbu, ar tai būtų naminės, ar laukinės, yra universalios žudikės, pasirengusios pulti beveik bet kokį padarą, kuris kerta jų kelią.

Australijoje vien nuo kačių nagų kasmet miršta apie 1,5 milijardo gyvūnų, o šis skaičius, kurio mastai atrodo siaubingi, yra tik maža pasaulinio žudymo dalis.

Tyrimo autorius, ekologas Christopheris Lepczykas pažymi, kad statistika rodo, jog daugiau nei 2000 gyvūnų rūšių žūsta dėl plėšrių kačių įpročių. Iš jų 347 yra saugotinų rūšių sąraše, o kai kurios jau paskelbtos išnykusiomis.

Šie tyrimai pagrįsti salų teritorijų, įskaitant Australiją, kur katės laisvai vaikšto ir yra pagrindinė grėsmė vietinei faunai, analize. Tačiau kačių įtaka kitose teritorijose nebuvo iki galo ištirta.

Lepczykas ir jo kolegos, kurdami kačių meniu, naudojo įvairius šaltinius, įskaitant knygas, mokslinius straipsnius ir ataskaitas. Statistika stebina: katės žudo įvairių rūšių gyvūnus, įskaitant paukščius, roplius ir žinduolius. Ant jų „stalo“ atsiduria net tokie egzotiški gyvūnai kaip jūriniai vėžliai ir varlės.

 

Lepczyko teigimu, katės suėda apie 9 % visų žinomų paukščių rūšių ir daugiau nei 6 % žinduolių. Tačiau mokslininkai perspėja, kad šie iš pažiūros stebinantys skaičiai greičiausiai yra netikslūs, nes katės dažnai medžioja, nebūtinai suėsdamos savo grobį.

Įdomu tai, kad analizėje neatsižvelgiama į vabzdžių grobį, nes jų liekanas sunkiau aptikti. Taigi, tikrasis mūsų augintinių poveikio gamtai mastas gali būti dar didesnis, nei teigiama tyrime.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(38)
(13)
(25)

Komentarai (5)

Susijusios žymos: