Baltieji monstrai. TKS astronautas iš kosmoso užfiksavo nerealius kadrus. Kas tai? (Foto)  ()

Augant pasaulinei temperatūrai Žemėje, vis daugiau ledo gabalų atitrūksta nuo ledynų ir ledo lakštų ir plūduriuoja vandenyne.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Europos kosmoso agentūros (ESA) astronautas Andreasas Mogensenas, esantis Tarptautinėje kosminėje stotyje (TKS), padarė keletą nuostabių Atlanto vandenyno pietuose plūduriuojančių milžiniškų ledkalnių nuotraukų, rašo „Live Science“.

Oro temperatūra Žemėje kyla, o tai lemia, kad vis daugiau didžiulių ledo gabalų atitrūksta nuo ledynų ir ledo lakštų ir toliau plūduriuoja vandenyne. Šie ledkalniai, plūduriuojantys pietinėje Atlanto vandenyno dalyje, iš kosmoso matomi kaip mažos baltos dėmės mėlyno vandenyno vandens fone. Juos iš kosmoso nufotografavo astronautas Andreasas Mogensenas.

Remiantis Mogenseno žinute socialiniame tinkle X, jis nemanė, kad iš TKS laivo plika akimi galima pamatyti vandenyne plūduriuojančius ledkalnius. Bet paaiškėjo, kad tai įmanoma. Mogenseno teigimu, iš kosmoso galima pamatyti daugybę ledkalnių, o tai gali būti dėl ypatingos geometrijos arba dėl to, kad jie dėl savo spalvos stipriai kontrastuoja su vandens paviršiumi.

 

Nuotraukose matyti daug įvairaus dydžio ledkalnių, tarp kurių išsiskiria trys didžiausi. Gali būti, kad ir kiti ledo gabalai yra dalis šių ledkalnių, kurie atlūžo kelionės vandenyne metu.

ESA astronautas teigia, kad vandenyne plūduriuojantys ledkalniai yra dar vienas priminimas, kad Žemės klimatas keičiasi, ledynai sparčiai tirpsta, o pasaulinis vandenynų lygis kyla. Mogenseno teigimu, po 70 metų kai kurie garsūs salų archipelagai išnyks nuo Žemės paviršiaus, nes atsidurs po vandeniu.

 

Mokslininkai jau seniai kalba apie tai, kad dėl greito ledynų ir ledo sluoksnių tirpimo kyla pasaulinio vandenyno lygis. Tuo pačiu metu tirpsta plūduriuojantys ledkalniai, o tai lemia vandenyno tankio sumažėjimą, o tai dar labiau padidina jo lygį.

Pastaruoju metu tiek TKS astronautai, tiek Žemę stebintys palydovai pastebėjo kai kurių didžiausių ledkalnių judėjimą vandenyne. Pavyzdžiui, didžiausias pasaulyje ledkalnis, vadinamas A23a, išvyko į kelionę už Antarkties vandenų. Ledkalnis pradėjo tirpti, o tai leido jam pradėti plaukti link pietinės Atlanto vandenyno dalies.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(9)
(3)
(6)

Komentarai ()

Susijusios žymos: