Švedijos mokslininkai išmėgino elektrinį „dirvožemį“: augalai augo 50 proc. greičiau  (1)

Moksliniame žurnale PNAS paskelbtame tyrime Švendijos, Linšiopingo (Linköping) universiteto mokslininkai sukūrė elektrai laidų „dirvožemį“, skirtą bežemiam auginimui, vadinamam hidroponika. Miežių daigai auga vidutiniškai 50 proc. greičiau, kai jų šaknų sistema elektra stimuliuojama nauju auginimo substratu, rašo portalas eurekalert.org.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Linšiopingo universiteto Organinės elektronikos laboratorijos docentės ir Elektroninių augalų grupės vadovės Eleni Stavrinidou vadovaujama tyrimų grupė sukūrė elektrai laidų auginimo substratą, pritaikytą hidroponiniam auginimui, kurį pavadino „eSoil“ (liet.eDirvožemis).

Linšiopingoo universiteto mokslininkai įrodė, kad laidžiame „dirvožemyje“ auginami miežių daigai per 15 dienų užaugo iki 50 proc. didesni, kai jų šaknys buvo stimuliuojamos elektra.

Hidroponinis auginimas reiškia, kad augalai auga be įprasto dirvožemio, jiems reikia tik vandens, maistinių medžiagų ir terpės, prie kurios galėtų prisitvirtinti šaknys – substrato. Tai uždara sistema, kurioje vanduo cirkuliuoja, kad kiekvienas daigas gautų būtent tiek maistinių medžiagų, kiek jam reikia. Todėl taip auginant reikia labai mažai vandens, o visos maistinės medžiagos lieka sistemoje, rašo eurekalert.org.

Šiuo būdu jau auginamos salotos, prieskoninės žolelės ir kai kurios daržovės. Grūdai hidroponikos būdu paprastai neauginami, išskyrus tuos, kurie naudojami kaip pašaras. Šiame tyrime mokslininkai įrodė, kad miežių daigai gali būti auginami hidroponikos būdu ir kad dėl elektros stimuliacijos jie auga sparčiau.

„Tokiu būdu galime pasiekti, kad daigai augtų greičiau, naudojant mažiau išteklių. Kol kas nežinome, kaip tai iš tikrųjų veikia, kokie biologiniai mechanizmai su tuo susiję. Nustatėme, kad daigai efektyviau perdirba azotą, tačiau kol kas neaišku, kaip elektros stimuliacija veikia šį procesą“, – sako E.Starvrinidou.

 

Įprastai hidroponikoje kaip auginimo substratas nauojama mineralinė vata. Tačiau ji ne tik nesuyra, bet ir gaminama naudojant labai daug energijos reikalaujantį procesą, rašo eurekalert.org.

Elektroninis auginimo substratas „eSoil“ pagamintas iš labiausiai paplitusio biopolimero celiuliozės, sumaišyto su laidžiu polimeru PEDOT. Pats savaime šis derinys nėra naujas, tačiau pirmą kartą jis panaudotas augalams auginti. Ankstesniuose tyrimuose šaknims stimuliuoti buvo naudojama aukšta įtampa. Linkšiopingo mokslininkų „dirvožemio“ privalumas yra tas, kad jis sunaudoja labai mažai energijos ir nekelia pavojaus aukšta įtampa.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(4)
(0)
(4)

Komentarai (1)