Atrado 15 tūkst. metų senumo virusus: jie gali išgyventi ekstremaliomis sąlygomis  ()

Mokslininkų komandai pavyko nustatyti dešimtis unikalių 15 tūkst. metų senumo virusų iš Gulijos ledo šerdies Tibeto plynaukštėje, Kinijoje, 6,7 km aukštyje virš jūros lygio, rašo „Science Alert“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Šie ledynai formavosi palaipsniui, o kartu su dulkėmis ir dujomis į juos pateko ir daugybė virusų“, – sakė tyrėjų komandai vadovavęs mikrobiologas Zhi-Ping Zhongas iš Ohajo valstijos universiteto.

Komanda mano, kad šie mikrobai galimai atitinka tuos, kurie buvo atmosferoje jų nusėdimo metu. Ir net 28 iš 33 nustatytų virusų anksčiau niekada nebuvo atrasti.

„Tai virusai, kurie būtų klestėję ekstremaliomis sąlygomis, – sakė Ohajo valstijos universiteto mikrobiologas Metthew Sullivanas. – Jie turi genų, padedančius jiems užkrėsti ląsteles šaltoje aplinkoje, parašus – tai tiesiog siurrealistiniai genetiniai parašai, rodantys, kad virusas gali išgyventi ekstremaliomis sąlygomis.“

Ištirta, kad gausiausiai buvo bakteriofagų, užkrečiančių tas bakterijas, kurios svarbios metano ciklui lede.

„Tikėtina, kad šie įšalę virusai yra kilę iš dirvožemio arba augalų, jie palengvindavo maisto medžiagų gavimą savo šeimininkams“, – padarė išvadą komanda.

 

Tai leidžia tyrėjams daugiau suprasti apie praeities ekosistemų istoriją, tačiau kartu šis tirpsmas kelia nerimą dėl senųjų virusų.

„Dėl tirpimo ne tik prarasime senus mikrobus ir virusus, bet ir išleisime juos į aplinką ateityje“, – aiškino mokslininkų komanda.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(4)
(2)
(2)

Komentarai ()