Blogiausia dar laukia. 2024-aisiais Žemę apims pragariškas karštis. Įvardyta kur (žemėlapis)  (39)

Praėjusieji metai buvo oficialiai pripažinti karščiausiais istorijoje, tačiau mokslininkai perspėja, kad laukia dar daugiau rekordinių temperatūrų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Klimato krizė apėmė Žemę neįtikėtinomis karščio bangomis, sausra ir miškų gaisrais. Dėl to 2023-ieji buvo oficialiai pripažinti karščiausiais per visą stebėjimų istoriją, tačiau mokslininkai perspėja, kad tai tik „gėlytės“. Ko gero, 2024 metais mūsų laukia tikras pragaras, o mokslininkai įvardijo sritis, kurios nukentės labiausiai, rašo „Daily Mail“.

Kinijos meteorologijos mokslų akademijos ekspertai sudarė bauginančius žemėlapius, kuriuose pavaizduotos trys sritys, kurias šiemet greičiausiai palies rekordinis karštis. Pagrindinė neįtikėtino karščio priežastis įvardinama El Niño (El Ninjo), kuri prisideda prie per pastaruosius kelerius metus stebimo jūros temperatūros padidėjimo.

Tyrimo rezultatai rodo, kad Bengalijos įlankoje, Filipinuose ir Karibų jūroje iki šių metų birželio greičiausiai tvyros rekordinis karštis. Deja, tai nereiškia, kad kitose planetos vietose gyvenantys žmonės bus saugūs.

[EU] Žuvų masalo nuplukdymo laivų išpardavimas! Net 4 kartus pigiau, nei konkurentai. Paypal akcija. Ribotas kiekis (Video)
3755 4

Išpardavimas

Galioja iki 2024-03-25

Speciali Paypal akcija

Iš Europos sandėlių

Greitas ir saugus pristatymas

Išsamiau

Paviršinės temperatūros anomalija 2024 metais esant vidutiniam El Niño.

Ekspertai taip pat nustatė, kad yra 90 % tikimybė, kad per tą patį laikotarpį bus pasiekta rekordinė pasaulinė vidutinė paviršiaus temperatūra. Vienas iš pagrindinių klimato veiksnių visame pasaulyje vadinamas El Niño, kuris keičia orus visame pasaulyje ir dar labiau spaudžia Žemės klimato sistemą bei padidina vidutinę pasaulinę temperatūrą.

Tyrimo autoriai padarė išvadą, kad šis poveikis iš tikrųjų yra toks ryškus, kad tai yra „stipriausias veiksnys, lemiantis metinius klimato pokyčius Žemėje“. Savo darbe mokslininkai bandė suprasti, kaip El Niño veikia vietinius temperatūros šuolius: tam jie sukūrė modelį, galintį įvertinti, kiek karščio patirs tam tikros vietovės El Niño metais.

 

žemės šiluma el niño

Paviršinės temperatūros anomalija 2024 metais esant stipriam El Niño.

Šis modelis atskleidė skirtumą tarp vidutinės regioninės temperatūros nuo 2023 m. liepos mėn. iki 2024 m. birželio mėn. ir 1951–1980 m. bazinės linijos. Rezultatai rodo, kad pagal vidutinį scenarijų temperatūra Bengalijos įlankoje, Filipinuose ir Karibų jūros regione bus rekordiškai aukšta, daugiau nei 1 °C aukštesnė nei vidutinė.

Pesimistiškiausio scenarijaus atveju pasekmės bus dar ryškesnės. Aliaskos, Amazonės ir Pietų Kinijos jūros regionuose taip pat bus rekordinės temperatūros, o Aliaskoje 2,4 °C viršys vidutinę.

 

Modelis taip pat prognozuoja, kad net ir esant vidutiniam scenarijui, egzistuoja 90 % tikimybė, kad vidutinė paviršiaus temperatūra šiais metais sumuš istorinį rekordą: esant vidutiniam El Niño, vidutinė temperatūra bus 1,03-1,10 °C aukštesnė už vidutinę; stipraus El Niño metu temperatūra bus 1,06-1,20 °C aukštesnė už vidutinę.

Tyrėjai taip pat teigia, kad šiais metais pasauliui gali kilti didesnė ekstremalių oro įvykių rizika. Pavyzdžiui, Aliaskoje kyla ledynų ir amžinojo įšalo tirpimo pavojus, o tai sukels jūros kilimą ir galbūt nekontroliuojamą atšilimą. Tuo pačiu metu Amazonėje padidės ekstremalių miškų gaisrų rizika. Mokslininkai taip pat baiminasi, kad ištisus metus trunkančios karščio bangos taps intensyvesnės ir pavojingesnės, o tai kels pavojų daugiau žmonių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(49)
(59)
(-10)

Komentarai (39)