Blogiausia dar laukia. 2024-aisiais Žemę apims pragariškas karštis. Įvardyta kur (žemėlapis)

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Andraika 2024-03-13 08:52
Laukiu nesulaukiu
EEE 2024-03-13 11:43
Tik nereikia mūsų gąsdinti Man asmeniškai būtų baisiau jei sugrįžtų klimatas koks buvo prieš 50 metų, iš vaikystės gerai atsimenu... Beje sesuo jau arti 30 metų gyvena Floridoje, Orlando. Pasikalbam ir apie klimatą. Sakau - pas mus atšilo, mums tai gerai, o kaip jums? Na o pas mus klimatas pasidarė patogesnis gyvenimui vasaros pasidarė sausenės, be įpatingų karščių, žiemos šiltesnė ir drėgnesnės, žiemą dabar daugiau žalumos. Kažkaip ir uraganai neužkabina ir jie silpnesni. Pirmą dešimtmetį gyvenant Orlande vos ne kasmet buvo po uraganą, o dabar jau neatsimenu kada toks buvo. Aišku būna audrų, liūčių, bet šiaip tai orai malonesni...
HardAxe 2024-03-13 12:26
Audros tiesiogiai susiję su karščio bangom. (fizika, šiltam ore daugiau vandens telpa ir daugiau energijos susikaupia). Bet praeiti metai buvo tokie ramūs švedijos pietuose. Užpraeitais stačiau pavėsinę, kad neiškepti, pernai net nesurinkau jos...
immortallt 2024-03-13 14:40
Tai kad vienur ramiau, nereiškia, kad visur ramiau. Taip, Kalifornija ypač džiaugiasi. Smenga sparčiai žemyn didelės teritorijos dėl sparčiau išeikvojamų požeminio vandens rezervuarų. Didelės teritorijų dalys gėlo vandens tiekimas ribojamas. Patogesni gyvenimui čia kaip prieš 300 metų džiaugėsi arseno atradimu, labai graži spalva. Dzin atviros žaizdos, vėmimai ir t.t. Klimato kaita lems ir brangsiantį maistą, kai kurių produktų krentantį prieinamumą.
bahuriux 2024-03-13 15:44
O neturėtu būti priešingai, kad šiltesnis ir švelnesnis oras su didesniu kiekiu CO2 yra kaip tik geriau augalams? Turėtu būti didesni derliai, o didesnė pasiūla turi mažinti maisto kainas.
HardAxe 2024-03-13 16:11
kad jis nėra švelnesnis. atsiranda karščio bangų, sausrų. rudenį kokios iūtys pasėlius išguldo ir t.t. turbūt judant lėtai ir necivilizuotai per kelis šimtus metų tiesiog pasikeist auginama kultūra. Dabar gi...
Magnus 2024-03-13 16:21
Derliai bus šiek tiek mažesni, o kainos bus didesnės. Girdėjai apie visus ūkininkų protestus praeitais metais bei šių metų pradžioje? Pavyzdžiui vokiečių fermeriai dėl pakeistų mokesčių uždirbs vidutiniškai 5000 EUR per metus per fermą mažiau. Sunku pasakyti tiksliai, kadangi skirtingi šaltiniai skirtingai vertina. Tačiau viena aišku jog maisto kainos dėl to kils. Problema dar ta, jog maisto kainos tokioje kaip vokietija yra per mažos, ir jos reguliuojamos pardavėjų, tokių kaip Lidl. Jei ūkininkai negali pristatyti produktų pagal jų nustatytą kainą, turi bankrutuoti, o kiti ųkininkai sugeba išlaikyti tokią žemą kainą tik dėl subsidijų - kurios buvo sumažintos ar nuimtos ar planuojamos sumažinti. Taip, kad nenustebkite jog maisto kainos kitais metais išaugs 1,5x ar net 2kartus. Taip Lietuva nėra Vokietija ar tai Olandija ar Prancūzija, bet mums atsilieps.
vardasas 2024-03-13 16:36
Vakar lidl vokietijoj buvau, keista kad daugybe dalyku kainuoja maziau nei lietuvoje o kaikurie dalykai netgi kartais pigesni ir tai net ne vokiska produkcija. Daznai apsiperku lenkijone online, gaunasi su atsiuntimu pigiau nei pirkti lietuvoje, nesenai pirkau viena preke lenkijoje uz 25 eurus plius atsiuntimas 5 eurai, lietuvoje butu kainave apie 180 euru, ziauru kokie grobuoniski lietuvos pirikupai. Kas vyksta lietuvoje nesuvokiama, kazkas sedi auksciau ir stengiasi suzlugdyti visa sali, o tuo tarpu kaimynines salys lobsta.
Kyborg 2024-03-13 19:26
Nu va žiūrėk, aukso gyslą atradai, perki Lenkijoje, pardavinėji Lietuvoje, apyvartinių lėšų išvis praktiškai nereikės su tokiu uždarbiu Tik turiu įtarimą, kad tai panašu į dešros kainos palyginimą, pamirštant paminėt, kad Lenkijoje žiūrima į pigiausios šlapiankos kainą, o Lietuvoje į brangiausios vytintos.
Andraika 2024-03-13 21:06
Kainos skiriasi tiek, kiek skiriasi rinkų dydžiai. Jei per dieną parduodi 10 tonų obuolių- gali užsimest po kelis centus ir jau bus pelnas. O jei parduodi kelis šimtus kg- esi priverstas užsimest daugiau, kad užsidirbt. Nu arba užsiimt kuo nors kitu.
vardasas 2024-03-14 07:50
Na slapianke paskutini karta valgiau gal pries 20 metu, is desru valgau tik vytinta su pelesiu, seip renkuosi labiau italiska produkcija. Nenustoji stebinti kaip ir diduma lietuviu, nuvertindamas kitus. Uzvakar lenkijoje pirkau suniui maisto tokipat koki pardavineja lietuvoje, su siuntimu kainavo vos 45 eurai, lietuvoje betkuriame prekybos centre butu teke sumoketi apie 80 euru ir dar butu teke grustis tarp surugusiu veidu ir atkenteti nepatenkintu pardaveju.
immortallt 2024-03-14 08:40
CO2 kiekio padidėjimas, turintis įtakos augalų spartesniam augimui senai viršytas. Jei kuo daugiau CO2 būtų, tuo greičiau augtų - tai tada azoto užpili 10 cm sluoksnį ir tiesiog kviečių grūdai būtų arbūzo dydžio. Bet realybėje viskas "nudega" ir nieko nelieka. Šiltesnis klimatas, tai reiškia kad sutrinka kritulių kiekiai, pasireiškia daug daugiau sausrų, liūčių po kurių nelieka derliaus, plinta invaziniai kenkėjai, kurių neatlaiko žemės ūkis. Kodėl įsivaizduoji, kad atšyla tolygiai laipsniu kitu, ir kitkas lieka nepakitę? Čia ne termostatas namie. Maisto kainoje, patys maisto produktai iš žemės ūkio sudaro mažą dalį. Jei nutraukti bet kokias subsidijas ir mokestines lengvatas maistui, įdėti aukštą importo mokestį, o surinktas lėšas perskirstyti per UBI, išlaidų maistui dalis sumažėtų daug daugiau, nei dėl dabartinių astronominių subsidijų. Šūnų maistą lygina ir kalba apie įprastas kainas Tai kad pakuotė ta pati, nereiškia kad produktas tas pats. Elementariai, gali būti, kad net platintojo didmeninio oficialiai neturi Lietuvoje, t.y. ribotas įėjimas į rinką. Taip pat Lietuvoje daug daugiau yra taikoma akcijų, kas reiškia, kad įprasta kaina didesnė, akcinė kaina - mažesnė. Vidutinė kaina už kurią parduodama tik šiek tiek didesnė. Riboto įėjimo į rinką pavyzdys pvz. yra sauskelnės japoniškos ar korėjietiškos. Per 1 sauskelnę kainuoja iki 1 Euro! Japonijoje daug pigiau. Bet realiai prekiaujama per tarpininkus, atsivežama mažais kiekiais, todėl kainos ir subrangsta.
Dannas3 2024-03-14 08:59
Sitai,bet labiausiai del sio dalyko maistas pigesnis. https://www.delfi.lt/verslas/verslas/le ... s-96106327
vardasas 2024-03-14 09:23
Kalbu apie identiskas prekes ir topacio gamintojo. Lietuvoje gerokai persistengia su kosminem kainom ir delto daugybe pinigu iskeliauja i svetimas salis. Buvo ir taip kad reikejo metaliniu statybiniu detaliu, nuvykus i parduotuve matau didziule kaina ir aisku lenkiska pavadinima, susirandu greitai tapacia preke lenkijoje ir matau 5 eurai uz vieneta o lietuvoje apie 10, ju reikejo kelesdesimt, spekit iskur pirkau. Tegul varto kaip nori bet manes neprivers pirkti lietuvoje. Aisku gali etatiniai veikejai cia pradeti pasakas sekti, koks as lietuvis jei svetimoi saly ekonomika keliu o ne savoi ne, bet tam jie ir yra cia.
HardAxe 2024-03-14 09:51
kokias online parduotuves naudoji?
lizunas 2024-03-14 09:53
Šiaip gyvūnams ėdalą pirkti pigiau Depo ir lenkų nereikia ;)
immortallt 2024-03-14 12:34
Daugumoje statybinių prekių parduotuvių kreipiesi, kad daugiau pirksi, ir taiko iškart 30-40% nuolaidas Lietuvoje. Kai namą stačiau, bandžiau ieškoti ir lyginti statybinių prekių pigesnių, baigėsi tuo, kad tik fasado apvadai buvo reikšmingai pigesni Lenkijoje. Iš ten ir užsisakiau. Bet tema kita - klimato kaitos poveikis. Baisiausias scenarijus, jei nuo vandenynų dugno atsipalaiduos metanas ir iškils dideliais kiekiais pakankamai staigiai - išmirtų ~70-80% pasaulio populiacijos. Tiesa, neįvyktų vienu metu visur, tiesiog tektų apleisti kelis šimtus kilometrų nuo pakrančių sukurtą infrastruktūrą. Nelabai būtų smagu.
Simplicity 2024-03-14 16:29
Žinok, būna bajerių su lietuviškais pardavėjais ir tiekėjais. Ne taip seniai pirkau apsaugos kamerų komplektą su nvr, tai pas lenkus jis atsiėjo ~400€, pigiausias variantas Lietuvoj buvo ~700€ (daug kur ir po 800-900€ prekiavo). Kalbu ne apie skirtingus ar panašius komplektus, bet apie konkretų. Virtuvei kai kuriuos baldus užsakinėjau irgi tiesiai iš lenkų, nes buvo ~20% pigiau, nei tokie patys pas lietuviškus pardavėjus. Maistas jau atskira istorija- nesu toks alkanas, kad per pusę Lietuvos trenkčiausi pigesnės dešros. Alkoholis irgi neaktualu.
JLStudija 2024-03-14 17:08
Ko lauki nesulauki? Klimato migrantų, kurie užplūs Europą iš visų šalių mažiau pasiturinčių šalių, kuriuose gyventi pasidarys tiesiog per karšta? Ar Lietuvoje sutinkamų gyvūnų, augalų ir bendrai ekosistemų žlugimo? O gal vabalų baltymų maiste, nes tradiciniu būdu užauginta mėsa taps neįperkama ir bus tik ponų privilegija? Ir kaip gi dar be individaulaus CO2 matuoklio kiekvienam asmeniui? Apie asmeninį automobilį pamiršk, o jei ir turėsi - tai elektrinį kibiriuką, kurį bet kada tau išjungs nuotoliu. O tai smagumynai laukia.
Magnus 2024-03-14 18:26
Aš realiai žinau jog pasaulinės šešėlinės valdžios egzistuoja ir kontroliuoja įvairius žmonių gyvenimo aspektus. Daugybė konspiracijų teorijų yra teisingos, ir galvoti jog niekas tiesiogiai nedirba naikindami, kad ir pvz tą patį "vyriškumą" yra trumparegiška mažiausiai. Tačiau su elektromobilių konspiracija nesutinku.. Juk galima taip pat naujus VDV automobilius kurti su software kuris neleis užvesti automobilio.. jau ir dabar "ad blue" į dizeliuką laiku neįpilk ir neužsives, nes taip su programuota. Taip pat VDV atveju, yra daug sunkiau gauti to tinkamo dyzelio esant "pasaulio pabaigai" nei pačiam susikonstruoti ar gauti saulės bateriją ar tai vėjo malųnėlį, kuris tau su laiku pakraus tavo elektromobilį.