Mįslingi vandenyno monstrai su didžiulėmis akimis. Didžiausias bestuburis Žemėje (Video)  ()

Kas yra milžiniškieji kalmarai ir kodėl jie turi tokią prastą reputaciją visame pasaulyje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vandenynas dengia daugiau nei 70 % vandenyno paviršiaus ir jame gyvena daugybė nuostabių būtybių – nuo banginių žudikų – orkų, galinčių užpulti ir nužudyti didįjį baltąjį ryklį, iki mielų aštuonkojų. Tačiau vandenyne gyvena milžiniškas monstras, kuris pavergė daugelio vaizduotę: nuo pasakojimų apie sudužusius laivus iki milžiniškų čiuptuvų, išnyrančių iš gelmių, rašo „IFLScience“.

Bet ką mes iš tikrųjų žinome apie milžiniškus kalmarus, gyvenančius vandenyne? Pirma, verta pradėti nuo to, kad milžiniški kalmarai tikrai egzistuoja, jų rūšis vadinama milžiniškuoju kalmaru (Mesonychoteuthis hamiltoni). Šios nuostabios būtybės yra didžiausi bestuburiai Žemėje ir paprastai gyvena Pietų vandenyno, supančio Antarktidą, gilumoje.

[Vokietija+mažiausia kaina] Su tokiu dviračiu nors ir į kalnus: 21 Shimano pavara, 30 km/h greitis, vienu įkrovimu iki 80 km, LCD ekranas ir skirtingi važiavimo režimai (Video, „Samebike MY-SM26“)
3650 1

Mažiausia kaina

Iš Vokietijos greitas ir saugus pristatymas

Ribotas kiekis

Išsamiau

Tyrėjai pastebi, kad šie miližiniški kalmarai yra beveik nepagaunami, todėl jų gyvenimą gaubia paslaptis. Londono gamtos istorijos muziejaus duomenimis, gyvo milžiniškojo kalmaro nuotraukos gamtoje tiesiog nėra.

Tačiau kai kurios jų gyvenimo detalės mums vis dar žinomos. Jos buvo sužinotos iš kelių egzempliorių, kuriuos mokslininkams pavyko atrasti ar sugauti. Milžiniškasis kalmaras pirmą kartą buvo pastebėtas 1981 m., o Naujosios Zelandijos muziejaus Velingtone kolekcijoje šiandien yra trys šios rūšies egzemplioriai.

Kokio dydžio yra milžiniškasis kalmaras

 

Šios rūšies atstovai yra „didžiausio pasaulyje bestuburio“ titulo savininkai. Be to, jie taip pat turi didžiausias akis iš visų rūšių Žemėje. 2017 m. atliktame tyrime mokslininkai nustatė, kad šios rūšies akys gali būti iki 27 centimetrų skersmens. Jos nukreiptos į priekį, o tai labai pagerina jų regėjimą 2000 metrų gylyje.

Tyrėjų teigimu, suaugęs milžiniškasis kalmaras su čiuptuvais gali siekti apie 14 metrų ilgį ir sverti ne mažiau kaip 500 kilogramų. Įdomu tai, kad didžiausi šios rūšies individai yra patelės.

Palyginti su gigantiškaisiais kalmarais (Architeuthis dux), jų čiuptuvai yra ilgesni, bet trumpesnis kūnas, o milžiniškasis kalmaras sveria daugiau.

Ką ėda milžiniškieji kalmarai?

 

Tyrėjų teigimu, visų rūšių kalmarai, įskaitant ir milžiniškuosius, turi kietą snapą, padedantį gaudyti grobį. Be to, gyvūnai medžiodami naudoja kabliukus ant čiuptuvų galų.

Tyrėjai niekada nematė besimaitinančio milžiniškojo kalmaro, tačiau mano, kad jų racioną sudaro didelės žuvys, tokios kaip Patagonijos didžiadantės (Dissostichus eleginoides) ir rytiniai poliariniai rykliai (Somniosus pacificus), taip pat kitų rūšių kalmarai.

Įdomu tai, kad kartais mokslininkai aptinka kašalotus (kurie minta kalmarais) su neįprastomis žymėmis ant odos, o tai rodo, kad šiuos „randus“ paliko milžiniški kalmarai, kai banginiai bandė juos suėsti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(36)
(0)
(36)

Komentarai ()