Norite, kad jūsų šuo elgtųsi geriau? Štai kokia dresūra galėtų padėti to pasiekti  ()

Šunų dresavimas gali būti sudėtingas procesas, kuris ne visada duoda teigiamų rezultatų, tačiau naujas tyrimas atskleidė, kad šunys, kurie buvo išdresuoti atpažinti ir susekti kvapus, galėjo efektyviau atlikti užduotis ir pasižymėjo geresnėmis kognityvinėmis funkcijomis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jungtinės Karalystės Aberistvito universiteto mokslininkai nustatė, kad, dresuodami šunis atpažinti ir susekti kvapus, šėimininkai gali pagerinti savo augintinių gebėjimą kontroliuoti impulsus.

Atlikę tyrimą mokslininkai nustatė, kad kad „dresūra ir patirtis gali būti tokie pat svarbūs, kaip ir genetika, lemiantys šunų kognityvinę veiklą“.

Komanda tyrė 40 įvairaus išdresavimo lygio šunų, o jų šeimininkų buvo paprašyta užpildyti klausimyną, kuriame buvo pateikta informacija apie jų augintinio lytį, kastracijos statusą, veislę ir amžiaus grupę.

Tyrimo metu gyvūnai atliko dvi užduotis, kurioms atlikti reikėjo kontroliuoti impulsyvumą.

Viena iš užduočių buvo „apėjimo užduotis“, kurioje šunys turėjo apeiti permatomą kliūtį, kad gautų skanėstą.

[Premjera] Jau galima įsigyti CES 2024 ekspertus sužavėjusius robotus! Revoliucinės technologijos už juokingas kainas (Video)
2677 2

Pasaulinės premjeros pasiūlymai

Specialūs kuponai

Iš Lenkijos - saugus ir greitas pristatymas

„Narwal Freo X Plus“ ir „Narwal Freo X Ultra“

Išsamiau

Antroji užduotis – surasti puodą, po kuriuo buvo paslėptas skanėstas, o kartu ir pakeisti savo pasirinkimą, kai skanėsto po vienu iš puodų nerasdavo.

Antroji užduotis buvo suskirstyta į tris skirtingus etapus, kurių kiekviename buvo atlikta ne daugiau kaip po 20 bandymų.

Pirmajame etape buvo naudojamas tik vienas puodas, tačiau tyrėjai keitė jo vietą, antrajame etape pereita prie dviejų puodų, o trečiajame etape buvo naudoti trys puodai. Visi puodai buvo patepti paštetu, kad šunys negalėtų užuosti, kur yra skanėstas.

Jei per 20 sekundžių nuo bandymo pradžios šuo nereaguodavo ir nesurasdavo skanėsto arba pasirinkdavo ne tą puodą ir pasirinkimo nekeisdavo, šuniui būdavo parodoma, kur buvo skanėstas, bet jis jo negaudavo.

 

Tyrimo metu nustatyta, kad šunys, kurie buvo išdresuoti suuosti kvapus, abi užduotis atliko geriau nei tie, kurie nebuvo to apmokyti. Naujasis tyrimas rodo, kad dresūra, kurios metu šunys yra mokomi atpažinti ir susekti kvapus, gali pagerinti šunų gebėjimą išvengti impulsyvaus elgesio siekiant atlikti konkrečią užduotį.

„Esame šunų ir gyvūnų mylėtojų tauta, ir ne veltui. Jie labai svarbūs mūsų gyvenime ir atlieka įvairius vaidmenis – nuo gyvybiškai svarbios draugijos iki darbinės pagalbos tarnybose. Dėl šių ir daugelio kitų priežasčių svarbu suprasti jų elgesį ir tai, kas jam daro įtaką, – sakė tyrimui vadovavusi Sarah Dalesman. – Šį dresavimo metodą galima lengvai taikyti namuose. Jis tinka įvairaus amžiaus šunims, be to, jį labai lengva praktikuoti namuose, nes nereikia daug įrangos. Netgi paslėpę įprastą šuns maistą, kad šuo turėtų jį suuosti, galite suteikti jam svarbią protinę stimuliaciją.“

 

Mokslininkai teigia, kad reikia atlikti daugiau tyrimų, kad būtų patvirtinta teorija, jog dresūra, kurios metu šunys yra mokomi suuosti kvapus, gali būti naudinga dresuojant augintinius, todėl mokslininkai žada vykdyti tolesnius tyrimus.

Tyrimas paskelbtas žurnale „National Library of Medicine“.

Parengta pagal „Daily Mail“ ir kitus šaltinius.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(2)
(0)
(2)

Komentarai ()