[Patarimas] Rinkoje – netrukus. Atrastas būdas kaip apsisaugoti nuo erkių. Imituoja didžiausią jų priešą  (2)

Oro sąlygos vilioja dažniau išeiti iš namų pasimėgauti pavasario saule. Tačiau saulėtas ir šiltas oras džiugina ne tik mus. Parkuose ir pievose suaktyvėja ir erkės.


Ixodus ricinus
Ixodus ricinus
© Richard Bartz, CC BY-SA 2.5 | https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ixodus_ricinus_5x.jpg

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Patarimas: ieškokite erkių repelentų, pagrįstų skruzdžių feromonais.

Pavasaris – jų veiklos pikas. Ne kiekvienas šio voragyvio įkandimas sukelia Laimo ar kitą ligą, tačiau reikia būti atsargiems ir naudoti apsaugos priemones.

Dabar naujausių tyrimų metu mokslininkai nustatė, kad skruzdžių feromonai gali būti geras erkių repelentas.

Dažniausiai erkės suaktyvėja kovo ir balandžio sandūroje, tačiau pastaraisiais metais dėl klimato kaitos suaktyvėja anksčiau. Šie maži voragyviai laikomi vienais pavojingiausių gyvūnų pasaulyje – jie gali pernešti daugybę patogeninių mikroorganizmų, o kiekvienas, leidžiantis laiką lauke, net ir namų sode ar miesto parke, gali su jais susidurti.

Erkių dėka nekaltas pasivaikščiojimas miške ar parke gali turėti mums nemalonių pasekmių. Pavojingiausios erkių platinamos ligos yra Laimo liga ir erkinis encefalitas.  Laimo liga yra dažnesnė. Be to, tai lengvesnė liga, lengviau gydoma efektyviais antibiotikais. Beje, Laimo liga pavadinta Laimo miestelio (Lyme), Konektikute, JAV, pavadinimu, kuriame ji pirmą kartą aprašyta 1975 metais.

[Vokietija!] Net 2 kartus pigiau nei Lietuvoje! „Jei jums reikia gero garso už mažiausią kainą, ši garso sistema yra būtent tai“ (Video, „Redmi TV Soundbar“ atsiliepimai)
4734

Mažiausia kaina!

Iš Vokietijos

Ribotas kiekis

Puikūs pirkėjų ir apžvalgininkų vertinimai

Išsamiau

Daugelio ekspertų nuomone, erkinis encefalitas yra pavojingesnė liga. Ją sukelia neurotropinis virusas, kuris gydomas tik simptomiškai. Liga gali sukelti galvos smegenų, smegenų dangalų, nugaros smegenų ar nervų šaknelių uždegimą. Efektyvi prevencinė priemonė nuo erkinio encefalito yra skiepai.

Skruzdės prieš erkes

Natūralus erkių arealas gali plėstis dėl klimato kaitos, todėl didėja naujų repelentų poreikis.

Kanados Simono Fraserio universiteto (SFU) tyrimas, publikuotas žurnale „Royal Society Open Science“, rodo, kad skruzdžių feromonų naudojimas kaip vietinis repelentas arba kaip aplinkos barjeras gali padėti apsisaugoti nuo erkių įkandimų.

 

Savo darbe mokslininkai patikrino, kokių plėšrūnų (skruzdėlių, vorų ar vabalų) vengia erkės. Tyrimas buvo atliktas su elninėmis erkėmis (Ixodes scapularis), gyvenančiomis Šiaurės Amerikoje ir galinčiomis pernešti, be kita ko, Laimo ligą sukeliančius mikroorganizmus. Europoje šią ligą perneša kitos erkių rūšys, daugiausia miškinė erkė (dar žinoma kaip šuninė erkė) (Ixodes ricinus).

„Erkėms patinka vietos, kuriose žmonės mėgsta leisti laiką ir mėgautis oru“, – sakė pagrindinė tyrimo autorė Claire Gooding. – Atšilus ir prasidėjus laisvalaikio sezonui lauke, yra gana didelė rizika susidurti su erkėmis“, – pridūrė ji.

 

Gooding teigia, kad jos grupė nusprendė pažvelgti į skruzdėles daugiausia dėl to, kad jos yra socialūs vabzdžiai ir bendraudami tarpusavyje naudoja daugybę feromonų.

Tyrimas parodė, kad erkės vengia paviršių, kuriuose buvo skruzdėlių, net jei skruzdėlės buvo pašalintos nuo paviršiaus. Šie voragyviai jaučia skruzdėlių buvimą savo pojūčiais.

Šie stebėjimai paskatino mokslininkus patyrinėti skruzdžių feromonus. Tyrimų metu nustatytos specifinės cheminės medžiagos, taip pat dvi jas gaminusios skruzdžių liaukos. Bendradarbiaujant su chemikais buvo pagamintos sintetinės versijos, pagrįstos skruzdžių feromonais. Eksperimentai parodė, kad erkės vengia ir sintetinių feromonų.

Tyrėjai jau pateikė patento paraišką ir ketina pateikti rinkai erkių repelentą, pagrįstą skruzdžių feromonais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(92)
(1)
(91)

Komentarai (2)