„Mirties zona“. Didžiulė spiralė. Kas nutiko Baltijos jūroje (Foto)  (6)

Didžiulė žalia spiralė matoma net iš kosmoso.


Melsvabakterių spiralė Baltijos jūroje, 2018 m.
Melsvabakterių spiralė Baltijos jūroje, 2018 m.
© NASA Earth Observatory/Landsat

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

2018 metais palydovai užfiksavo neįtikėtiną žalios spiralės, aptiktos Baltijos jūroje, nuotrauką. Vėliau paaiškėjo, kad iš kosmoso užfiksuotas sūkurys iš tikrųjų yra melsvabakterių žydėjimo spiralė – besisukanti bakterijų masė sukūrė didžiulę „mirties zoną“ Baltijos jūroje, kurioje neliko deguonies, rašo „Live Science“.

Nors iš kosmoso spiralė atrodo stulbinamai, mokslininkai perspėja, kad ji yra neįtikėtinai pavojinga, nes iš esmės sukuria didžiulę toksišką „negyvąją zoną“.

[EU+Kuponai] Specialus rinkinukas! Automobilio diagnostikos įrenginys, belaidės ANC ausinės, planšetės, „Xiaomi“ orų stotelės, akiniai dronų valdytojams ir kt. (Video)
4573 7

Specialus rinkinukas

Kuponai

Galioja iki 2024-06-30

Labai ribotas kiekis

Iš Čekijos/Kinijos sandėlių greitas ir saugus pristatymas

1) „LAUNCH CR3001“ - automobilio diagnostikos įrenginys

2) „BlitzWolf BW-HP6 Pro“ - belaidės ANC ausinės

3) „N-One NPad Air“ - 4+64GB, Android 12 planšetė su dėklu ir ekrano apsauga

4) „Xiaomi DUKA Atuman THmini“ - 2 vnt., drėgmės ir temperatūros matuokliai

5) „Eachine EV100 “ - 5.8GHz, 72 kanalų FPV akiniai dronų valdytojams

6) „ANENG A3005A/Pro“ - multimetras

7) „MUSTOOL“ - akumuliatorinis pjūklas, su 1 arba 2 baterijomis

Išsamiau

NASA Žemės observatorijos duomenimis, spiralės skersmuo siekė apie 25 km. Ji atsirado Suomijos įlankoje, esančioje tarp Suomijos, Estijos ir Rusijos. Mokslininkai teigia, kad milžinišką spiralę daugiausia sudarė melsvabakterės (Cyanobacteria), ir nedidelis kiekis titnagdumblių (Bacillariophyta).

žalia spiralinė Baltijos jūra

 

Srovės vandenyne dažnai dumblius suformuoja į neįtikėtinus jūros peizažus, tačiau tokias tobulai susiformavusias spirales galima pamatyti itin retai.

Šioje vietovėje jūra natūraliai žydi kiekvieną vasarą, kai dėl vertikalaus vandens maišymosi į paviršių iškeliamas didelis kiekis maistinių medžiagų. Tačiau pastaraisiais dešimtmečiais šių žydėjimų dydis ir dažnis labai išaugo, nes dėl žmogaus veiklos į vandenį patenka papildomų maistinių medžiagų.

 

Tyrimo rezultatai rodo, kad 2003–2020 metais vandens žydėjimas visame pasaulyje išaugo 13 %. Nors vandens žydėjimas iš kosmoso gali atrodyti nuostabiai, jis yra labai pavojingas. Dėl žydėjimo gilesniuose vandenyse sumažėja deguonies kiekis, todėl susidaro savotiška „mirties zona“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(21)
(14)
(7)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai (6)