Atrasta nauja kačių spalva. Nustatė, kas ją lemia (Foto)  ()

Po kelerius metus trukusių tyrimų Suomijos mokslininkų komanda pagaliau išsiaiškino, kas lemia „sūrios lakricos“ spalvos kačių kailį, rašo „BBC Science Focus“.


Sūri lakrica
Sūri lakrica
© Marcin Floryan (CC BY-SA 2.5) | https://en.wikipedia.org/wiki/Salty_liquorice#/media/File:Swedish_salty_liquorice.jpg

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Suomijos mokslininkai atrado naują retą kačių spalvą, vadinamą „sūrios lakricos“ spalva. Neįprastą kailį turinčios katės, vadinamos Salmiako katėmis, yra juodos su baltais dryželiais.

Neįprastą kailio raštą lemia tai, kad kiekvieno plauko spalva nėra vientisa – ties katės oda plaukas yra juodos spalvos, o paskui pereina į baltą. Ir kaip neseniai nustatė mokslininkai, genetiškai tai yra labai svarbu.

Katės paprastai būna dviejų spalvų: juodos ir oranžinės. Jei manote, kad matėte ir kitokių, tai tikriausiai todėl, kad visų kačių kailiuose šios dvi spalvos tam tikru laipsniu išblunka, susilieja arba atsitinka ir viena, ir kita.

Salmiako katės neturi įprasto geno, kuris išblukina kačių kailio spalvą – joms tiesiog trūksta dalies DNR.

[Vokietija!] Tik 110€ ir pasigaminkite elektros patys: 1200W, 5 menčių, S tipo mini vėjo turbinos generatoriaus komplektas - PASKUTINIAI VIENETAI
3808

Mažiausia kaina istorijoje

Iš Vokietijos

Greitas ir saugus pristatymas

Ribotas kiekis

Išsamiau

Maža to, ši genetinė mutacija yra recesyvi – t. y. abu katės tėvai turi turėti šį geną, kad kačiukas paveldėtų šią spalvą. Todėl Salmiako katės yra gana retos.

Tyrimo autorė daktarė Heidi Anderson ir jos komanda nustatė, kad KIT genas – genas, dalyvaujantis juodos ir oranžinės kailio spalvos išblukimui į baltą, – Salmiako kačių organizme nėra aktyvus. Naujajame jų tyrime atskleidžiama, kad neįprastą spalvą lemia genetinė mutacija.

 

Neradę, kad baltumą lemia KIT genas, mokslininkai ėmėsi dar dramatiškesnių veiksmų: nustatė viso salmiakinių kačių genomo seką. Paaiškėjo, kad šios spalvos katėms trūko ištisos DNR dalies.

 

„Salmiako kačių atradimas praturtina mūsų supratimą apie kačių kailio spalvos genetiką“, – sakė H. Anderson.

Parengta pagal „BBC Science Focus“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(2)
(0)
(2)

Komentarai ()