Mokslininkas paaiškino, kodėl pastaruoju metu orkos skandina laivus. Priežastis atima žadą  ()

Orkos, pastaruoju metu Gibraltaro sąsiauryje vis įsirėžiančios į laivus ir juos nuskandinančios, tai daro ne iš agresyvumo. Tai nauja jų elgesio mada – taip paaugliai banginiai žudikai žaidžia, teigia jūrų biologas.



© Mike Doherty (Unsplash License) | https://unsplash.com/photos/black-and-white-whale-on-water-during-daytime-iyVSCp0ZUj0

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nuo 2020 m. gegužės mokslininkai užfiksavo beveik 700 atvejų, kai banginiai žudikai rėžėsi į laivus netoli Pirėnų pusiasalio. Toks elgesys suglumino jūreivius ir mokslininkus, daugelis ėmė įtarti, kad banginiai žudikai moko vieni kitus pulti regione plaukiančius laivus, rašo „Independent“.

Teorijos, kuriomis bandyta paaiškinti keistą elgesį, buvo įvairios: staigus jūrinės veiklos atnaujinimas po pandemijos ar maisto trūkumas, dėl kurio orkos galėjo imti laikyti laivus konkurentais ir kovoti dėl mėgstamo grobio.

Tačiau žymus jūrų biologas, Tarptautinės banginių medžioklės komisijos (IWC) mokslinio komiteto pirmininkas Aleksas Zerbinis pareiškė, kad toks orkų elgesys greičiausiai yra nauja „kultūrinė tradicija“, neturinti aiškaus tikslo.

[EU+Kuponai] Specialus rinkinukas tik nuo 14€! Įspūdingi turistiniai žibintai, naujausi išmanieji laikrodžiai, vaizdo registratoriai, šakotuvai, oro pūstuvai ir siurbliai viename (Video)
4960 7

Specialus rinkinukas

Kuponai

Galioja iki 2024-06-30

Labai ribotas kiekis

Iš Čekijos/Kinijos sandėlių greitas ir saugus pristatymas

1) „Astrolux CL01“ - labai funkcionalus turistinis žibintas

2) „Zeblaze Btalk 3 Pro“ - ką tik pristatytas išmanusis laikrodis

3) „iMars X5“ - automobilinis vaizdo registratorius

4) „VIOLEWORKS“ - 1500W oro pūstuvas ir siurblys viename, su 2 baterijomis

5) „Drillpro“ - 800W kampinis šlifuoklis su 1 arba 2 baterijomis, įkrovikliu

6) „LDNIO“ - 7 jungčių 3250W šakotuvas

Išsamiau

Kitaip tariant, mokslininkai įtaria, kad orkos gali tiesiog sekti atsiradusia nauja „mada“.

Tyrėjai nurodė ir keletą keistų orkų elgesio pavyzdžių, pastebėtų skirtingais laikotarpiais per daugelį metų.

Vienas iš jų – 1987 m. Pietų Ramiojo vandenyno banginiai žudikai kurį laiką ant galvų nešiojo negyvas lašišas. Šią madą pradėjo jaunos orkos ir tai greitai išplito, nors jokio akivaizdaus tikslo tam nebuvo. Tokia mada vėliau pranyko ir buvo trumpam grįžusi tik 2008 m. vasarą.

Dar vienas keisto elgesio pavyzdys – orkų patinai daužydavosi galvomis.

Per pastaruosius incidentus pastebėta, kad prie apgadintų ar nuskendusių laivų dažniausiai artėdavo jaunos orkos. Paprastai jos artėdavo lėtai ir bandydavo snukiu švelniai trinktelėti į sraigtus.

 

„Gyvūnų elgesyje nėra nieko, kas rodytų, kad jie tai daro agresyviai“, – A.Zerbinį citavo „The Washington Post“.

„Žaisdamos su sraigtu orkos nesupranta, kad gali sugadinti jį ir kad tai turės įtakos žmonėms. Tai labiau žaisminga nei tyčinė veikla“, – aiškino A.Zerbinis.

Mokslininkai įtaria, kad šis naujas orkų elgesys, žaidimas su sraigtais, gali kada nors išnykti, o vėliau vėl atsirasti.

Tačiau, kol tai vyksta, ragina stengtis plaukti toliau nuo potencialių susidūrimo su orkomis vietų, taip pat stengtis, jog laivai ir sraigtai atrodytų kuo paprastesni, nelygūs, mažiau smagūs, rašo „IFL Science“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(9)
(1)
(8)

Komentarai ()