Neįtikėtina sėkmė. Trys vaikai aptiko savo gyvenimo radinį (Foto)  ()

Trys Šiaurės Dakotoje žygyje dalyvavę vaikai atrado savo gyvenimo radinį – retus paauglio amžiaus tiranozauro rekso kaulus. Šis egzempliorius, dabar pramintas „paaugliu reksu“, gali padėti išsiaiškinti, kaip bręsdavo galingasis kreidos periodo dinozauras.



© Markus_KF (Free Pixabay license) | https://pixabay.com/photos/t-rex-tyrannosaurus-rex-dinosaur-3743799/

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Trys vaikai, kurių amžius nuo 7 iki 10 metų, vaikščiodami po Hell Creek formaciją Šiaurės Dakotoje 2022 m. aptiko jauno T. rex fosiliją – o 2023 m. jie padėjo iškasti šią kaulų grupę.

Dalinis skeletas, vienas iš vos kelių kada nors aptiktų jaunų T. rex egzempliorių, vėliau šį mėnesį bus eksponuojamas Denverio gamtos ir mokslo muziejuje, o tai sutaps su naujo dokumentinio filmo apie šį atradimą, pasirodymu kino ekranuose.

„Jauni [T.] rex egzemplioriai yra labai reti, – sako muziejaus stuburinių paleontologas, vadovavęs „paauglio tiranozauro“ kasinėjimams, Tyleris Lysonas. – Šis radinys yra svarbus mokslininkams, nes šis egzempliorius gali padėti atsakyti į klausimus, kaip augdavo dinozaurų karalius.“

[EU+Kuponai] Specialus rinkinukas tik nuo 8,20€! Puikūs 6in1 šakotuvai, „Xiaomi“ maršrutizatoriai, orų stotelės, masiškai perkami jump starteriai ir kt. (Video)
2734 5

Specialus rinkinukas

Kuponai

Galioja iki 2024-06-30

Labai ribotas kiekis

Iš Čekijos/Kinijos sandėlių greitas ir saugus pristatymas

1) „Bakeey“ - 6in1 daugiafunkcis šakotuvas

2) „AGSIVO BG-009“ - uodų lempa-gaudyklė

3) „Xiaomi Redmi AX5400“ - WiFi 6 maršrutizatorius

4) „iMars J01“ - masiškai perkamas jump starteris

5) „ANENG A3005A/Pro“ - multimetras

6) „Xiaomi DUKA Atuman TH1“ - 2 vnt., drėgmės ir temperatūros matuokliai

Išsamiau

„Paauglys tiranozauras“ žūties metu buvo 7,6 m ilgio ir svėrė apie 1600 kg – ir žuvo prieš daugiau nei 66 mln. metų, rašoma muziejaus internetiniame žurnale „Catalyst“. Palyginimui, suaugęs T. rex siekdavo apie 12 m ilgio ir sverdavo apie 3600 kg.

7 ir 10 metų broliai Liamas ir Jessinas Fisheriai ėjo žygyje kartu su savo tėvu Samu Fisheriu ir 9 metų pusbroliu Kaidenu Madsenu, kai pastebėjo didelę fosiliją, kyšančią iš uolos. Samas Fisheris kartu S. Lysonu kadaise mokėsi vienoje klasėje, todėl pranešė paleontologui apie jų aptiktą tuo metu dar neidentifikuotą dinozaurą.

 

Po 11 mėnesių S. Lysonas su komanda, kurioje be kitų buvo ir trys berniukai bei Liamo ir Jessino sesuo, 14-metė Emalynn Fisher, pradėjo kasinėti radimvietę. Komanda atkasė daugybę fosilijų, tarp jų ir dantį, kurį S. Lysonas greitai identifikavo kaip T. rex dantį.

Paleontologas ir jo kolegos apskaičiavo paauglio T. rex dydį pagal jo blauzdikaulį – kuris buvo 82 cm ilgio. Suaugusio T. rex blauzdikaulis būna apie 112 cm ilgio, o tai leidžia manyti, kad rastasis dinozauras buvo paauglys.

 

Siekdami patvirtinti dinozauro amžių ir kad daugiau sužinotų apie T. rex augimo būdus bei kaulų vystymąsi, mokslininkai dabar imsis detalesnės kaulų analizės. Šis darbas bus atliekamas viešai muziejuje, kaip naujos laikinosios parodos „Paauglio tiranozauro atradimas“, kuri bus atidaryta birželio 21 d., dalis.

„Nuostabu pagalvoti, kaip T. rex galėjo išaugti iš kačiuko dydžio išsiritusio jauniklio į mums pažįstamą 12 m ilgio, 3600 kg sveriantį suaugusį plėšrūną, – sako pagrindinis konsultantas ir Merilendo universiteto stuburinių paleontologas Thomasas Holtzas. – Mokslininkai iš tiesų gali tik spėlioti, kaip „paaugliai tiranozaurai“ galėjo gyventi ir elgtis, todėl tokie atradimai, kaip šis, gali suteikti svarbios naujos informacijos apie ankstesnius gyvenimo etapus.“

Parengta pagal „Live Science“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(12)
(0)
(12)

Komentarai ()

Susijusios žymos: