„Jau prasidėjo.“ 6-asis masinis išmirimas Žemėje. Tik viena galimybė jį sustabdyti  ()

Tyrėjai mano, kad vis dar yra vilties išgelbėti daugumą visų planetos gyvų padarų, tačiau būtina imtis veiksmų dabar.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žemės istorija apima daugiau nei 4,5 milijardo metų, tačiau gyvybė planetoje atsirado daug vėliau – visgi per visą šį laiką planeta sugebėjo išgyventi penkis masinius išmirimus, o šeštasis jau prasidėjo.

Manoma, kad šeštojo masinio išmirimo metu dėl žmogaus veiklos didžioji dalis laukinės gamtos planetoje bus sunaikinta, tačiau žmonija vis dar turi vilties viską sustabdyti, rašo „Daily Mail“.

Išsaugoti nykstančią Žemės laukinę gamtą gali atrodyti nelengva, galbūt net neįveikiama užduotis, tačiau mokslininkai įsitikinę, kad vilties yra, tačiau veiksmų reikia imtis dabar.

[EU+Kuponai] Tik nuo 5,82€! Iki 500 metrų šviečiantys galingi žibintuvėliai, jump starteriai, endoskopai, pompos, trimeriai ir kėdės (Video)
2789 5

Specialus rinkinukas

Kuponai

Galioja iki 2024-07-22/2024-08-31

Labai ribotas kiekis

Iš Čekijos/Kinijos sandėlių greitas ir saugus pristatymas

1) Pompa-išorinė baterija-žibintuvėlis

2) 1280W trimeris, su baterija, įkrovikliu ir peiliais

3) „POPDEER PD-J01“ - 20000mAh, iki 2500A jump starteris

4) „NEWTRAL Pro“ - JAV specialistų rekomenduojama ergonominė darbo kėdė

5) „BIKIGHT X501“ - dvigubų šviestukų žibintuvėlis, šviečia iki 500 metrų

6) Puikios kainos endoskopas (5 metrų)

Išsamiau

Tarptautinė tyrėjų grupė teigia, kad išgelbėti iki 75 % augalų ir gyvūnų rūšių galima apsaugant tik 1,2 % Žemės teritorijos.

Tyrimo metu komanda nustatė 16 825 teritorijas, apimančias apie 164 milijonus hektarų, kurios galėtų užkirsti kelią visiems numatomiems išnykimams, jei galėtume tinkamai jas apsaugoti. Tuo tarpu mokslininkai perspėja, kad žmonės turėtų veikti greitai, nes „galimybių langas“ greitai užsidaro.

Grupė palygino biologinės įvairovę su jau saugomomis teritorijomis. Mokslininkams pavyko nustatyti svarbias apsaugos sritis, žinomas kaip „apsaugos imperatyvai“. Iš viso šiose teritorijose gyvena daugiau nei 4700 skirtingų rūšių nykstančių augalų, gyvūnų ir vabzdžių. Be to, kai kurios iš jų yra vienos pažeidžiamiausių pasaulio ekosistemų.

 

Mokslininkai toli gražu neatranda visų rūšių Žemėje, tačiau manoma, kad šiuo metu apie 25 % visų augalų rūšių kyla pavojus. Šiuo metu kiek daugiau nei 44 000 rūšių yra įtrauktos į pažeidžiamų rūšių sąrašą, 9 760 iš jų gresia išnykimas. Svarbu pažymėti, kad šiame sąraše taip pat yra rūšių, gyvenančių vandenynuose, ir ši planetos dalis, deja, nebuvo įtraukta į dabartinį tyrimą.

 

Jau dabar saugoma apie 17 % Žemės paviršiaus, tačiau mokslininkai teigia, kad kitais prioritetiniais regionais turėtų tapti 1,2 % kritinių zonų.

Dėl to mokslininkai paragino JT iniciatyvą, pavadintą „30 už 30 susitarimu“, pagal kurią iki 2030 m., turėtų būti apsaugota 30 % Žemės teritorijos. Komanda primygtinai reikalauja, kad 1,2 % teritorijų, kurioms reikia papildomos apsaugos, turėtų būti prioritetu. Be to, mokslininkai mano, kad šis skaičius yra gana pasiekiamas ir leis išvengti šeštojo masinio išnykimo Žemėje, kuris, deja, jau prasidėjo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(28)
(11)
(17)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()