„Nekaltas gimimas.“ Kiauniaryklių patelės dauginasi net nesiporuodamos (Video)  ()

Kiauniarykliai (Mustelus mustelus) geba daugintis be spermos. Tokie atvejai vadinami partenogeneze, rašo „IFL Science“.



© Fernando Losada Rodríguez (CC BY-SA 4.0) | https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mustelus_mustelus.001_-_Aquarium_Finisterrae.jpg

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Partenogenezė kartais dar vadinama „nekaltu gimimu“, nes palikuonių susilaukiama iš kiaušinėlio, kuriam nereikia spermos.

Toks atvejis buvo užfiksuotas Italijos Sardinijos saloje įsikūrusio „Cala Gonone“ akvariume. Yra naujų genetinių įrodymų, kurie patvirtina, kad tokios ryklių patelės gali daugintis be spermos.

Kiaušinėlis susijungia su ląstelėmis, vadinamomis poliariniais kūneliais, kurie yra kiaušinėlio gamybos proceso likučiai. Taip ir susidaro palikuonys, kurie yra panašūs į motiną, bet nėra jos klonai, tačiau įprastai jie būna moteriškos lyties.

[Vokietija+Kuponas] Rekordinės kainos ir puikios kokybės pripučiamos „WKERSIY“ SUP lentos smagiausioms vandens pramogoms - ribotas kiekis (Video)
5387 3

Iš Vokietijos

Specialus kuponas

Greitas ir saugus pristatymas

Ribotas kiekis

Išsamiau

Priežastys, skatinančios daugintis savarankiškai, gali būti įvairios. Tačiau manoma, kad viena iš pagrindinių yra patinų populiacijos sumažėjimas. Be to, partenogenezės atvejai dažnai pasitaiko nelaisvėje, nors jie ten ir tiesiog dažniau pastebimi.

Naujajame tyrime buvo tirti nelaisvėje laikomų ryklių genetiniai žymenys, kurie atskleidė, kad kiauniaryklių jaunikliai gimė partenogenezės būdu. Tai paaiškėjo dėl kiekvieno genetinio žymens homozigotiškumo.

 

Tyrimas parodė ir tai, kad partenogenezė gali vykti kasmet.

Be kiauniaryklių patelių taip daugintis dar gali ir kaliforniniai kondorai, brazilieškieji vaivorykštiniai smaugliai, zebriniai rykliai, anakondos, krokodilai.

 

Vaizdo įraše – akvariume Italijoje partenogenezės būdu gimęs jauniklis:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(1)
(1)
(0)

Komentarai ()

Susijusios žymos: