Škotai mėgins sukurti neorganinę gyvybę  (13)

Glazgo universiteto (Škotija) mokslininkai ėmėsi projekto, kurio metu jie mėgins gyvybę sukurti iš neorganinių molekulių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Profesoriaus Li Kronino (Lee Cronin) vadovaujamas mokslininkų kolektyvas jau yra pademonstravę būdą, kaip sukurti dirbtinę neorganinę ląstelę – joje vidinės membranos kontroliuoja energijos ir medžiagų judėjimą visai taip pat, kaip ir gyvos organinės ląstelės membranos. Be kita ko, neorganinės ląstelės pajėgios kaupti elektros krūvį. Medicinoje ir chemijoje jos gali būti naudojamos kaip jutikliai ar savotiški cheminių reakcijų indai.

Tai – viena iš platesnės apimties L. Kronino projekto dalių. Vykdydamas šį projektą, L. Kroninas su kolegomis siekia įrodyti, jog iš neorganinių medžiagų įmanoma sukurti dalytis ir evoliucionuoti sugebančią biologinę struktūrą, funkcionalumu prilygstančią gyvai ląstelei.

Esminis tyrėjų tikslas – neorganinėms ląstelėms suteikti savybių, dėl kurių jos galėtų savarankiškai vystytis. Dirbtinius neorganinius audinius būtų galima naudoti medžiagų mokslo tyrimuose.

L. Kroninas įsitikinęs, jog neorganinę gyvybę sukurti yra įmanoma. „Jei jau sudėtingi biologiniai organizmai evoliucionavo iš vienaląstės bakterijos, tai gyvybė galėtų įgyti ir neorganinių mikroorganizmų pavidalą“, - samprotauja mokslininkas.

Jei tokia „neorganinės gyvybės technologija“ taptų realybe, ji iš esmės pakeistų evoliucijos sampratą, atskleisdama, jog evoliucija nėra išimtinai biologinis fenomenas. Be to, tai būtų rimta prielaida manyti, jog Visatoje gali egzistuoti ir ne anglies pagrindu susiformavusi gyvybė.

Parengė Saulius Žukauskas,
sauliuszukauskas01@gmail.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (13)