"Dievų maistas" – persimonai (0)
Niūriomis dienomis akį traukia linksmų ir švytinčių spalvų vaisiai – persimonai. Kuo jie naudingi ir kaip juos valgyti?
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.
Sudomino? Užpildyk šią anketą!
Kuo minkštesnis – tuo saldesnis
Kaip pajusti geriausią vaisiaus skonį? Geriausiomis skonio savybėmis pasižymi tik prinokę vaisiai. Kuo persimonas minkštesnis, tuo labiau jis prinokęs. Kietas vaisius bus kartus. Tačiau vienos įmonės, į Lietuvą importuojančios persimonus iš Ispanijos, atstovas teigė, kad yra žmonių, kurie mėgsta kietus persimonus. „Žmonėms patinka graužti juos tarsi obuolius. O minkštas persimonas jiems asocijuojasi su sugedusiu vaisiumi“, – pastebėjo prisistatyti nenorėjęs įmonės atstovas.Lupti ar ne?
Kaip valgyti persimonus – reikia juos nulupti ar ne? Daugelis ekspertų pabrėžia, kad persimonai gali būti valgomi ir su odele, ir be odelės. Jeigu vaisius minkštas, vienas paprasčiausių būdų – perpjauti jį pusiau ir šaukšteliu išskobti minkštimą. Jei persimonas kietesnis, galima supjaustyti vaisių skiltelėmis. Jo žievelė yra plona, tad ją tikrai galima suvalgyti. Vaisius importuojančios įmonės atstovas teigė, kad, pavyzdžiui, ispanai odelės nevalgo. „Kai aš jų akivaizdoje atsikandau persimono, pamačiau nustebusias jų akis. Jeigu persimonų augintojai juos nulupa, turbūt taip elgtis reikėtų ir mums“, – svarstė tiekėjas. Tačiau restorano virtuvei vadovaujanti Liudvika turi savo nuomonę: yra žmonių, kurie nusilupa ir obuolį, ir agurką. Tad jeigu jie įpratę taip daryti, veikiausiai nusilups ir persimoną. Galima gardinti patiekalus Lietuvoje persimonai dažniausiai valgomi kaip vaisiai. Tačiau juos galima panaudoti ir ruošiant įvairius patiekalus – jie dedami į salotas, naudojami pagardams, džemams, trintiems kokteiliams, saldiems kepiniams.
(27)
(12)
(15)