50 metų kankinusti mįslė išnarpliota? Mokslininkai mano išsiaiškinę, kodėl gyvūnai taip gerai jaučia kur jiems keliauti

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Arunas1948 2020-09-19 10:18
Stebisi pauksciu migracija, reikia stebetis visu gebejimais, skruzdele uz metro atsiduria kaip mes uz simto kilometru ir randa kelia namo, paukstis miske susuka lizda, kaip jis atranda savo lizda, yra uodu kurie speja nugyventi viena cikla, kaip ju kartos zino ka daryti, nors ju niekas nemokino ir t.t.
Hm 2020-09-19 11:06
Nelabai ką ir paaiškina... Panašu, kad gyvūnams magnetinio lauko pojūtis tik papildymas prie bendros orientacijos, na kad ir tas faktas, jog magnetinio lauko poliai nuolat kinta, o paskutiniu metu stipriai, bet paukščiai vis tiek skrenda ir nuskrenda ten kur jiems reikią. Lašišos išneršią upių aukštupiuose, o jų palikuoniai vėl grįžta į jūras, o dar vėliau vėl susiranda savo gimimo vietas, kad paliktų jau savo palikuonius. Unguriai tai dar gražiau, suaugę plaukę neršti į Sargaso jūrą, į kitą Atlanto pusę, bet jų palikuonys tikėtina, kad parplaukią į tėvų gyvenamasias vietas, kitaip kai kuriuose nepatogiuose parplaukti vietuose ungurių nebeliktų. Na nematau čia jokio ryšio tiesiogiai su magnetinio lauko pajautimu... Technologijos.lt buvo straipsnis, kai vaikai iš Anglijos nusiskraidino katiną į JAV, bet po kelerių metų katinas savarankiškai sugrįžo namo, kiek katino kelionei įtakojo magnetinis laukas? Turėjau savo laiku knyga "Įdomybių enciklopedija" ten buvo surašyti atvejai ko mokslas nesugeba paaiškinti. Pvz. mokslininkai darė bandymus su karveliu kaip jis orientuojasi aplinkoje. Kiekvieną kartą jį veždavo uždaroje dėžėje vis toliau ir painiau, bet jis vis tiek sugrįždavo namo. Galiausiai karvelį uždarė į metalinę dėžę, kad jis nejaustų magnetinio lauko ir nuvežę paleido. Tik atsitiko nenumatytas atvejis, šeimininkas tuo metu stipriai sunegalavo ir jį išvežė į ligoninę, tai karvelis parskrido pas šeimininką į ligoninę ir nutūpė ant palangės...
Benediktas 2020-09-19 21:56
Arba kregždė žino, kaip lipdyti lizdą ir kur. Iš kur?
bahuriux 2020-09-20 00:03
Jo kregždės žino kaip lipdyti lizdus, tik nežino kur lipdyti ir kada pasiduoti ir nebelipdyti, o skristi su savo moliu prie kito namo. Pas mane ~15-20 kregždžių lipdė 7 dienas aplink visą namą, o aš 7 dienas ploviau su šlanga ir baidžiau su dronu, tik po savaitės pastangų su nuliniu rezultatu jos suprato, kad reikia skristi kitur su savo nelegaliom statybom. Manau jos vadovaujasi tiktai igimtu instinktu, kitaip tokio kvailo elgesio ir laiko bei jėgų švaistymo veltui nepaaškinsi.