Tai bent įnamis! Australas paaiškino, kodėl veido dydžio vorui leido metus gyventi savo namuose

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

NekenciuReklamos 2020-12-19 01:43
tai vadinama simbioze, iki tol, kol proteinu, angliavandeniu ir riebalu kiekis nevirsija medziotojo suvirskinimo normos. Jeigu tas voras butu bent jau 1metro plocio (yskaitant kojas) visa sita istorija baigtusi, visiskai kitokia pabaiga. Kaip bebutu, mes Homo Sapiens turim esancia vieta, vien tik todel, kad zudome visus aplinkui, ir ne vien su tikslu, kad vien zudyt, bet todel, kad kitos rusys gavusios musu smegenu dydy sugebetu mus nukonkuruoti vienu metu begyje.Tad - norit kaip norit, arba gamta ARBA - Homo Sapiens. Kur riba? As iki to nesubrendau, kad tai atsakyciau...bet, jeigu nori pasireiksti - prasau:...
conjurer 2020-12-19 06:51
O kaip dėl banginių ir dramblių? Jie turi didesnes smegenis nei mes. Panašiau kad vietą pasaulyje lemia ne smegenų dydis o agresyvumas+kooperatyvumas. Vienas įdomesnių pavyzdžių: https://www.youtube.com/watch?v=cqECNYmM23A
punktyras 2020-12-19 17:43
Justdoit 2020-12-20 16:24
Drambliai žoliaėdžiai, o banginiai ne toje terpėje kaip žmonės.
NekenciuReklamos 2020-12-20 23:34
gaila, neradandu tinkamos literaturos lietuviu kalba, tad: https://blogs.scientificamerican.com/ne ... an-we-are/ apibrendrinus, Homo Sapiens dominavima lemai tikrai ne tavo poste isvardytos priezastys, tarkime, kooperavimasis yra pasekme o ne priezastis kodel mes kaip rusis esame tokie dominuojantys Zemeje. Kaip pavyzdy paimsiu, kuri dar rusis Zemeje, turi tokio tipo smegenys, kad galetu suformuluoti ir isreiksti tokia ideja kaip ABSTRAKCIJA? Pvz, pabandyk tu gorilai paaiskinti, kad jeigu jinai isalkusi nesuvalgys 3kg bananu padetu pries jos nosy, jinai po 2 valandu gales valgyti dar skanesniu gardesiu nei bananai? Ir cia tik mazas pvz, ant kiek zmogaus mastymas yra sudetingas ir lyderiaujantis gyvunijos pasaulyje.
AAA000 2020-12-21 00:42
o ka manai butent apie voru kaip gyviu rusies smegenis? cia panasu i kazkoki prisijaukinimo atveji. o tai manau irodo nemazus gyvio smegenu pajegumus - jei jis sugeba toki elgesio modeli isisavint samoningai, be kazkokio narvo. cia juk net ne zinduolis. net ne paukstis su ju erdvinem aplamai pazangesnes strukturos smegenim. ir lygtai ne siltakraujis net. o auksto lygio netipine adaptacija - akivaizdi.
IceBullet 2020-12-21 10:40
Lietuviškų vorų nebijau, bet tokį pamačius šalia savęs turbūt bėgčiau keistis kelnių
conjurer 2020-12-21 14:14
Bet tai nelogiška, čia tiesiog žmonių žaidimas. Gamtoje norint kažko skanesio gauti, nei bananai, neužtenka dviejų valandų, reikia išmanyti kaip iš sėklos užauga augalas, ir kaip atlikti selekciją, kad tą bananą padaryt skanesniu. Pavienė beždžionė turbūt per savo gyvenimą nespėtų padaryti to banano skanesniu. Kita vertus paimkim žmonių istoriją. Mongolijos imperija beveik nieko neturėjo išskyrus agresyvumą, ir bendradarbiavimą, ir užkariavo vos ne pusę eurazijos. Dingo bendradabiavimas ir imperija suskilo į gabalus. Jie nebuvo labai protingi, ir greit užėme tautas kurios buvo daugiau pasiekę filosofijoje, menuose, ar kitose abstrakčiose dalykuose. Dabar mes esame laimėją kovą žemėje, prieš visą likusią gyvūniją, taigi situacija šiek tiek kitokia. Nors kaip paskutinių metų patirtis rodo, kai kurios gyvybės formos vis dar dėl agresyvumo lenkia žmones, ir mums reikia deleguoti tūkstančius žmonių, kurie sukurtų biologinius ginklus, kovai su tuo mažu priešu. Taigi mūsų protingumas, kaip žmonijos, yra tų kelių procentų protingiausių individų bendradarbiavimas.
NekenciuReklamos 2020-12-21 19:22
ir vel "suveli" faktus y viena kruva... mongolai augo stepese, jie be arkliu nieko daugiau neturejo, tad laikui begant norint "gauti kazko daugiau" teko plesti aplinkines salis ir gentis. O kadangi tokie plesimo procesai vykdavo visu pirma ju paciu aplinkoje, jie is kartu y karta perduodavo tas geriausias kariavimo zinias. O kur dar ju mobilumas, kai niekas daugiau pasaulyje nesugebejo taip greitai ir efektyviai "perkelti" kariu armijas per labai trumpus laiko tarpus (net romenai jiems nebutu galeje prilygti) Zdz, tinkamu laiku tinkamoje vietoje atsirado mongolas kuris sugebejo suvienyti gentis ir uzkariauti puse pasaulio. Bet tokiam procesui (kariavimui) ir reikia butent ABSTRAKTAUS MASTYMO ir reikia individu, kurie TA ABSTRAKTU MASTYMA/IDEJA suprastu ir elgtusi atitinkamai. Todel, tokie procesai yra visiskai neysivaizduojami gyvunijos pasaulyje, nes jie fiziskai neturi pajegumu sitaip mastyti. Visa kita, tai ka tu rasai, dar karta pakartosiu tiesiog yra pasekme musu abstraktaus mastymo (bendradarbiavimas, agresyvumas ir kita) o ne priezastys.
NekenciuReklamos 2020-12-21 19:33
ne, tai tiesiog yra primityvus neuroniniai rysiai (palyginus su zmogumi), kurie yra pajegus "prisiminti" besikeiciancia aplinka ir tiek, cia visiskai nera jokiu keistu reiskiniu - voras turi pastovaus maisto, turi saugia vietove kur gali sukti lizda, niekas jo negazdina ir "nesujaukia" aplinkos, o zmogaus jis nepuola, nes tiesiog "genetiskai" zino, kad zmogaus fiziskai (tokio dydzio) jis y kokona nesusuks ir tiek nuodu fiziskai netures, kad galetu zmogaus kuna "istirpinti" ir ko pasekoje suvalgyti. Bet, kaip ir minejau, stai jeigu voras butu daug didesnis, tarkime 1-2m ilgio su kojom, zmonem (ir kitom gyvunu rusim butu nekas ) nes y mus jie "ziuretu" kaip y potencialu maista.
conjurer 2020-12-21 23:50
Va dėl to pirmame savo atsakyme įdėjau video su skruzdėmis. Jos sugeba kooperuotis, sugeba kariauti, ir tam tikros rūšys yra agresyvesnės, dėl to dominuoja aplinkoje. Skrudžių smegenys yra labai primityvios palyginus su mūsiškėmis, bet kai žmonija išmirs dėl savo sukeltų bėdų, skruzdės toliau dominuos pasaulį. Taigi nesutinku kad agresyvumas ir bendradarbiavimas kyla iš abstraktaus mąstymo. Nes su kojotais tai gal tiesa, bet su skruzdėm tikrai ne. Mūsų pranašumas gamtoje yra inžinerija, kas apima viską nuo akmeninių įrankių iki kompiuterių. Tai yra abstraktaus mąstymo pasekmė. Ir tai kad galime pasigaminti sau daiktų, yra vienintelis mūsų bruožas kuris skiria mus nuo visų kitų rūšių. Ir tik prieš kelis šimtus metų sukūrėme daiktus kurie mums leido dominuoti žemėje.
AAA000 2020-12-22 00:37
tokio dalyko kaip "mongolijos imperija" isvis nebuvo jie aplamai tesugebejo pradet vieno miesto statybas, o ir jo normaliai nepastate pritempe vergu ir vaike su bizunais ir galvojo kad kazkas "pasistatys" nejuokink su tuo bendradarbiavimu. ten buvo tiesiog nusmurgusiu invaderiu ordos, kurios parazitavo stipresnes jegos metodu. visa sita sistema suzlugo, kai nustekeno uzgrobtas teritorijas. nebeliko ant ko parazituot ir susipjove tarpusavy del islikimo. ir aplamai - daug miestu jie net nepaime - tik teritorijas. europoj aplamai uzstrigo. ypac kur per LDK kryptis. nes cia savu analogisku parazitu buvo sociai. net bendradarbiavimas parazituojant buvo istorija nors siektiek pasidomek - pries svaigdamas. va roma tai buvo konkreti imperija. ar ten visokios inku, acteku ir kitos imperijos. net kinieciu nublanksta pries jas... o mongolu ordos - tai net ziogai-skeriai sugeba pavaryt geresnes "imperijas" isvis galima sakyt be jokiu smegenu... zmoniu imperijos technologinio pamato. ant loginio mastymo. jokie gyvunai is esmes to nesugeba isskyrus gal kokius termitus su savo mini imperijomis - bet jie naudoja tik monopoline technologija - nemastydami apie ja. tiesiog darydami. - kas nera tas pats kaip keist technologijas pagal poreiki adaptyviai. aplamai as manau - jei butu imanoma istest vieno zmogaus gyvybe iki kokiu 1000+ metu ir jis butu apmokytas dabartiniu vidutiniu lygiu - jis vienas pastatytu imperija net su neapmokytais, o pridaugintais dabartiniais zmonemis. ta prasme pakaktu tik bezdzioniu ir vieno su ziniu bagazu.
AAA000 2020-12-22 00:59
neitikinai. "genetiskai" jis vengtu ir dideliu gyvunu ir nepatogios medziojimo aplinkos - kazkokiu lygiu sienu ir pan. cia aiskiai didesnis adaptyvumas. yra kur augina vorus stiklainiuose. jei neuzdarytas - pabega iskart. nesvarbu kad daug metu maitintas. teko skaityt kazkur, kad net sugebedavo voru kolonijas uzsiveist ir vos ne kazkoki audekla pagamint is voru voratinkliu giju. cia manau nerealiai komplikuota tokia veikla, bet net ta zmones isdarinejo panasu...
conjurer 2020-12-22 01:20
Jei vorai būtų dideli užtektų vieno iš 1000, kuris nevengtų žmonių. Po kažkiek laiko, ir didelio kiekio perteklinio maisto, tokių vorų būtų vienas iš 10.
conjurer 2020-12-22 02:40
Ne tik žmonės turi kalbą, bet mažiau sudėtingą. Bendradarbiavimas irgi nėra išskirtinai žmonių savybė. Nuo socialių žinduolių iki vabdžių kolonijų, pilna pavyzdžių kaip kitos rūšys komunikuoja, ir bendradarbiauja. Ir pats straipsnis mini, kad abstraktus mąstymas labai padeda mūsų progresui. Dėl to nesiginčyju. Bet tai kartu nulemia ir didelį smegenų alkį energijai, dėl kurio mes esame "high maintenance" padarai. Taigi esam efektyvūs tik grupėse, kur darbai paskirstyti kaip skruzdėlyne. Turbūt yra maža tikimybė kad išsivystys technologiškai mus lenkianti rūšis, kuri neperėjo abstrakčios minties barjiero. Gal net yra rūšių, kurios jau tai priėjo, tik mes per daug arogantiški kad tai pripažintume. Bet kaip mini straipsnis, didelė dalis abstrakčios minties nėra skirta išgyvenimui, tai gali būti skirta partnerio suradimui, ar emocijų valdymui, ar religijai sukurti. Užtenka neląstelinės gyvybės, su agresyviu plitimu, kad padarytų didelę žalą žmonijai. Naivu galvoti, kad reikia visada bijoti tik didesnio priešo. Banginiai su savo didelėm smegenim daug mažiau žmonių nužudo nei virusai.