[Karšta tema] Japoniją sukrėtė galingas žemės drebėjimas – Fukušimos atominėje elektrinėje kilo panika: epicentras vos už 57 km, milijonai be elektros (Video, Papildyta 2022 03 17)  ()

Šiaurės rytų Japoniją sukrėtė galingas žemės drebėjimas, elektros energijos tiekimas sutriko dviem milijonams namų, o kai kuriose pakrantės dalyse buvo paskelbtas cunamio pavojus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

7,3 balo žemės drebėjimas smogė tame pačiame regione, kur prieš 11 metų įvykęs didelis žemės drebėjimas sukėlė Fukušimos branduolinę katastrofą. Virpesiai buvo jaučiami ir sostinėje – Tokijuje judėjo pastatai.

Drebėjimas įvyko 23.36 vietos laiku(16:36 Lietuvos laiku), pranešė Japonijos valdžios institucijos.

Pakartotiniai požeminiai smūgiai galimi Fukušimos, Mijagio ir Jamagatos prefektūrose.

Šalies meteorologijos agentūra paskelbė įspėjimą dėl vieno metro cunamio bangų kai kuriose šiaurės rytų pakrantės dalyse, o vietinė žiniasklaida praneša, kad kai kurias sritis pasiekia 20 cm bangos.

Nebuvo gauta pranešimų apie žalą ar rimtus sužalojimus, tačiau vietos elektros tiekėjai pranešė, kad apie 700 000 namų Tokijuje ir 156 000 namų Japonijos šiaurės rytuose liko be elektros.

 

Japonijos branduolinio reguliavimo tarnyba pranešė, kad Fukušimos Daini aikštelėje sustojo du vandens siurbliai.

Dviejuose iš keturių Fukušimos Daini reaktorių trumpam sustojo panaudoto kuro aušinimo baseinas – pagrindinė branduolinio reaktoriaus sudedamoji dalis. Vėliau jis atnaujino savo veiklą.

Fukušimos Daiichi 5-ojo reaktoriaus turbinos pastate suveikė gaisro signalizacija, tačiau tikro gaisro nebuvo.

Japonijos ministras pirmininkas Fumio Kishida žurnalistams sakė, kad vyriausybė vis dar bando įvertinti bet kokios žalos mastą.

 

Įvykis užfiksuotas 57 km atstumu nuo Fukušimos pakrantės 60 km) gylyje, netoli nuo galingiausio Japonijos istorijoje žemės drebėjimo, 2011 m. nusinešusio 18 000 žmonių, epicentro.

Tas niokojantis žemės drebėjimas sukėlė cunamį ir sunaikino Fukušimos atominę elektrinę, sukeldamas didelę nelaimę, kai iš pažeistos elektrinės nutekėjo radiacija.

PAPILDYTA 2022 03 17

Pranešama, kad po trečiadienio žemės drebėjimo Japonijoje žuvo 4 žmonės, o dar 107 buvo sužeisti po galingo nakties žemės drebėjimo, kuris supurtė didelę dalį rytinės pakrantės ir buvo paskelbtas cunamio pavojus, pranešė pareigūnai.

Šalyje, kurioje griežti statybos kodeksai, skirti apsaugoti nuo dažnų žemės drebėjimų sukeliamų niokojimų, padaryta žala buvo palyginti nedidelė, o pareigūnai teigė, kad atominėse elektrinėse nebuvo jokių anomalijų.

 

Iš karto po žemės drebėjimo elektros tiekimas nutrūko maždaug dviem milijonams namų ūkių Tokijuje ir kitur, tačiau per naktį elektra buvo palaipsniui atstatyta. Ketvirtadienio rytą apie 30 000 namų vis dar buvo be elektros, o dar 4 300 – be vandens.

Kitur buvo pranešta apie tam tikrą žalą, įskaitant akmeninės sienos griuvimą Aobos pilies vietovėje Sendajuje, o į šiaurę nuo Fukušimos miesto nulėkė gretasis traukinys Shinkansen.

Traukiniui nulėkus nuo bėgių niekas nenukentėjo, tačiau 75 keleiviai ir trys darbuotojai buvo įstrigę keturias valandas, kol jiems pavyko ištrūkti iš traukinio.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(10)
(1)
(9)

Komentarai ()

Susijusios žymos: