Naujoji Atlantida. Vienas didžiausių metropolių Žemėje grimzta po vandeniu. Mokslininkai šokiruoti  (2)

Naujas tyrimas rodo, kad žmogaus veikla, globalinis atšilimas ir planavimo klaidos gali lemti, kad Didysis Obuolys ateityje taps dar vienu povandeniniu miestu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nors Niujorko gatvės gali atrodyti tvirtos ir nepalenkiamos po jo gyventojų kojomis, jos iš tikrųjų juda. Pasirodo, Niujorkas pamažu, bet užtikrintai grimzta po vandeniu, rašo „Space“.

2016–2023 m. NASA Reaktyvinio judėjimo laboratorijos ekspertai naudojo pažangias kosmoso technologijas – sintetinės diafragmos interferometrinį radarą – norėdami sukurti trimatį dirvožemio žemėlapį po Niujorku. Ši technologija leido stebėti bet kokį žemės judėjimą bėgant metams. Tai, ką pamatė mokslininkai, juos šokiravo. Pasirodo, kiekvienais metais po Niujorku esantis gruntas grimzta apie 1,6 mm.

Be to, dalis šio grimzdimo yra gana natūralus. Įsivaizduokite, kad maždaug prieš 24 000 metų didžiulis ledo sluoksnis dengė dalį Naujosios Anglijos (šiame regione yra ir Niujorkas). Šis didžiulis ledo sluoksnis prispaudžiamas prie žemės, panašiai kaip sunkus daiktas gali „nuskęsti“ į minkštą čiužinį. Sritys aplink ledo sluoksnį, pavyzdžiui, Niujorkas, buvo šiek tiek pakilusios. Tačiau tirpstant ledui, žemė pradėjo grįžti į pradinę padėtį. Niujorkui šis poslinkis reiškia, kad žemė vėl skęsta.

Bet čia yra įdomus momentas. Ne visas miesto nuslūgimas paaiškinamas viso grunto grįžimu į pradines vietas. Kai kurie iš jų įvyksta dėl mūsų kaltės. Tyrimą atlikęs pagrindinis mokslininkas Brettas Bazzanga pažymėjo, kad detalus žemėlapis atskleidė tokius žemės judėjimo modelius Niujorke, kurių anksčiau nebuvo pastebėta.

 

Vietovės, tokios kaip LaGuardia oro uosto kilimo ir tūpimo takas ir Arthur Ashe stadionas, vidutiniškai visame mieste mažėja greičiau nei kitos. Ir, matyt, to priežastis yra esminė jų išdėstymo klaida. Faktas yra tas, kad šie objektai yra pastatyti sąvartynuose.

Kita vertus, kai kurios miesto sritys, priešingai, kyla. Pavyzdžiui, East Williamsburg Brukline kasmet pakyla 15,2 mm. Ryškiausias pavyzdys yra Vudsaidas Kvinse, kur nuo 2016 m. iki 2019 m. metinis kritulių kiekis išaugo 6,6 mm, nors dabar šis rodiklis nusistovėjo.

Kas slypi už šių procesų? Robertas Koppas, vienas iš tyrimo bendraautorių, mano, kad kaltininkai gali būti tokios žmogaus veiklos rūšys kaip požeminio vandens siurbimas ir artezinių šulinių naudojimas, tačiau norint užtikrinti visišką tikrumą, reikia atlikti papildomus tyrimus.

 

Ateinančiais metais mokslininkai naudos panašią technologiją tirdami žemės judėjimą visame pasaulyje. Atsižvelgiant į kylantį jūros lygį, kurį matome visame pasaulyje, šių žemės judėjimų supratimas yra labai svarbus būsimam miestų ir infrastruktūros planavimui. Žinodami, kurios vietovės skęsta ar kyla, miestams gali būti geriau pasiruošta tokioms problemoms kaip potvyniai. Ir nors lėtas Niujorko grimzdimas gali nustebinti, ši informacija padės užtikrinti miesto saugumą ateityje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(1)
(4)
(-3)

Komentarai (2)