Povandeninis milžinas. Prie Gvatemalos krantų rastas kažkas dvigubai aukštesnio už aukščiausią pastatą Žemėje  (1)

Mokslininkai toliau kuria Žemės jūrų dugno žemėlapius ir šį kartą jiems pasisekė atrasti kažką nuostabaus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nepaisant to, kad vandenynas dengia daugiau nei 70 % Žemės paviršiaus, mes vis dar labai mažai žinome apie tai, kas slypi po vandeniu. Mokslininkai daugelį metų bandė sudaryti Žemės jūrų dugno žemėlapį, o pastaruoju metu jiems vis dažniau pavyksta atrasti ką nors stebinančio, rašo „Daily Mail“.

Šį kartą Schmidt vandenyno instituto (JAV) komanda leidosi į šešių dienų ekspediciją prie Gvatemalos krantų tyrimų laivu „Falkor“. Galingo echoloto pagalba jiems pasisekė Ramiajame vandenyne, 2400 metrų gylyje žemiau jūros lygio rasti kažką „naujo ir nuostabaus“.

Pasak instituto įkūrėjos ir prezidentės Wendy Schmidt, ji su komanda atrado povandeninį 1600 metrų aukščio kalną, kuris yra dvigubai didesnis už aukščiausią Žemėje pastatą Burj Khalifa (828 m), esantį Dubajuje, JAE.

Naujausių technologijų pagalba komandai kiekvienoje ekspedicijoje pavyksta atrasti vis naujus objektus. Iš viso nuo 2013 m. mokslininkai nubrėžė 44 milijonus kvadratinių kilometrų vandenyno dugno ir atrado dvi dešimtis nuostabių povandeninių objektų.

 

Matavimai rodo, kad povandeninio kalno plotas siekia neįtikėtinus 14 kvadratinių kilometrų, o mokslininkai mano, kad iš tikrųjų tai gali būti ne vienintelis toks povandeninis monstras. Pasak instituto vykdomojo direktoriaus daktaro Jyotik Virmani, iki šiol povandeninis kalnas slepiasi po vandeniu, tačiau naujos technologijos suteikia vis daugiau galimybių atrasti vis daugiau povandeninių objektų.

Atlikdami tyrimus mokslininkai siekia sukurti visą Žemės jūrų dugno žemėlapį ir tiki, kad jis taps pagrindiniu vandenyno supratimo elementu. Yra žinoma, kad jūros kalnai yra biologinės įvairovės taškai, kuriuose gyvena daugybė būtybių – nuo ​​giliavandenių koralų iki kempinių, taip pat daugybė bestuburių.

 

Instituto duomenys, pagrįsti naujausiais palydovų duomenimis, taip pat rodo, kad vandenyne gali būti daugiau nei 100 000 neištirtų, daugiau nei 1 000 metrų aukščio jūros kalnų.

Schmidt vandenyno institutas yra iniciatyvos „SeaBed 2030“, kurios tikslas iki dešimtmečio pabaigos sudaryti viso jūros dugno žemėlapius, partneris.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(56)
(1)
(55)

Komentarai (1)