Stulbinanti naujiena. Žemės sukimasis lėtėja. Skelbiama, kiek ateityje truks para  (4)

Dabar mokslininkai bando pagerinti matavimų tikslumą, kad geriau suprastų šį procesą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Stulbinanti naujiena. Žemės sukimosi aplink savo ašį greitis pamažu lėtėja ir maždaug po 200 milijonų metų viena para truks 25 valandas.

Tai pranešė mokslininkai iš Miuncheno technikos universiteto, kurie bando pagerinti šio proceso matavimų tikslumą.

Tai, kad Žemė palaipsniui „lėtėja“, buvo žinoma jau seniai. Anot earth.com, dinozaurų laikais (tai yra prieš 200 milijonų metų) para truko tik 23 valandas, o prieš 1,4 milijardo metų – tik 18 valandų ir 41 minutę.

Miuncheno technikos universiteto mokslininkai pradėjo ilgalaikį eksperimentą, naudodami žiedinį lazerį, kad tiksliai išmatuotų Žemės sukimąsi ir sektų jos sukimosi greičio dinamiką.

Šis lazeris veikia specialiai suprojektuotoje slėginėje kameroje, palaidotoje 6 m po žeme. Jį sudaro lazerinis žiedinis giroskopas ir maždaug 4 metrų pločio „lenktynių trasa“, kruopščiai sukalibruota, kad išoriniai veiksniai turėtų minimalų poveikį lazerio rodmenims.

Prietaisas naudoja sudėtingą lazerių ir veidrodžių sistemą, kad tiksliai aptiktų Žemės sukimosi greičio pokyčius. Šiuos skirtumus rodo dažnio svyravimai tarp dviejų lazerio spindulių, o didesni skirtumai rodo greitesnį sukimąsi.

 

Pagrindinis dabartinio eksperimento pasiekimas yra reikšmingas matavimo tikslumo padidėjimas, palyginti su ankstesniais tyrimais.

„Suprasti sukimosi dinamiką svarbu ne tik astronomijai, bet ir kuriant tikslius klimato modelius bei siekiant geriau suprasti oro reiškinius, tokius kaip El Niño. Ir kuo tikslesni duomenys, tuo tikslesnės prognozės“, – sakė tyrimo projekto vadovas Ulrichas Schreibe.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(26)
(7)
(19)

Komentarai (4)