„Milžinai“ slepiasi Ramiajame vandenyne. Apie jų egzistavimą niekas nežinojo (Foto)  ()

Naujas tyrimas rodo, kiek mažai žinome apie pasaulio vandenynus ir ką jie slepia – prie Pietų Amerikos krantų buvo rasti neįtikėtini „milžinai“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vandenynas dengia daugiau nei 70 % mūsų planetos paviršiaus, tačiau tai vis dar yra labiausiai neištirta vieta Žemėje – daugiau nei 80 % vandenyno niekada nebuvo ištirta. Šiandien mokslininkai desperatiškai bando taisyti situaciją, vis daugiau sužinodami apie tai, kas slepiasi pasaulio vandenynų gelmėse, rašo „Futurism“.

Naujame tyrime prie Pietų Amerikos krantų esančiame tyrimų laive dirbanti komanda padarė stulbinantį atradimą: mokslininkai atrado keturis didžiulius kalnus, kurių aukštis nuo 1,5 iki 2,4 kilometro, o mokslininkai nė nenutuokė, kad šie „milžinai“ egzistuoja. Tyrimo autoriai pažymi, kad šis atradimas dar kartą išryškino, kiek mažai žinome apie tai, ką slepia mūsų vandenynai.

Pasak tyrimo autoriaus Jyotika Virmani iš Schmidto vandenynų instituto (JAV), aukščiausias mokslininkų atrastas kalnas siekia neįtikėtiną 2,4 kilometro aukštį. Tuo pačiu metu mokslininkai net neįtarė, kad jis slepiasi šiame vandenyno taške.

Tyrimo metu mokslininkai naudojo sonaro įrangą, kad ištirtų gravitacijos anomalijas misijos iš Kosta Rikos į Čilę metu. Paprastai šios anomalijos yra neaiškios masės pasekmė – šiuo atveju kalbame apie tikrus milžiniškus kalnus.

Virmani pažymi, kad ant jūros kalnų šlaitų paprastai knibžda gyvybė. Pavyzdžiui, praėjusiais metais tarptautinė tyrėjų komanda atrado giliavandenių aštuonkojų netoli žemos temperatūros hidroterminės angos prie Kosta Rikos krantų, kuri anksčiau mokslui nebuvo žinoma.

 

Reikia pažymėti, kad Virmani ir jo komandos sąskaitoje jau yra 29 nauji kalnai – mokslininkai įsitikinę, kad tai tik maža dalis to, ką dar turime atrasti.

Nacionalinės vandenynų ir atmosferos administracijos (NOAA) duomenimis, po vandenynų gelmėse tikriausiai yra daugiau nei 100 000 mažiausiai 1 000 metrų aukščio kalnų. Tyrėjai pažymi, kad povandeninių milžinų tyrinėjimas šiandien yra nepaprastai svarbus, daugiausia dėl to, kad juose gyvena neįtikėtinai daug gyvybės.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(49)
(0)
(49)

Komentarai ()