Kinai dar kartą aplenkė amerikiečius

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

azotas 2010-10-22 11:23
``Daugelis amerikeičių buvo įsitikinę, kad kinai gyvena labai blogai ir daugelis jų – badauja.`` kazkodel daugelis Lietuviu irgi ta akcentuoja tipo ten ubagynas ir ,kad zmones badauja kai lygina su Amerika.Idomu del ko:]
mnv 2010-10-22 11:32
nes pagal bvp vienam zmogui kinai smarkiai atsilieka.
azotas 2010-10-22 11:46
bet tai juk viskas pigiau ten
arimanas 2010-10-22 13:22
reikejo jum paziiuret laida keliuoniu per LTV Pagaminta Kinijoj. ten viskas paprastai parodoma niekas nepagrazinta, taigi matosi kad kinai niera kokia blogi zmones, suvarzyti, valgo gan gera maista, sveika.
kiesza 2010-10-22 17:09
Jo.. dabar viskas kinu rankose.. nuo finansu iki darbo jegos beliko tik karine prasme pasivyst buterbrodus is uz atlanto ir nauja jega is rytu isitvirtins pasaulyje. Amerikieciams gan puikiai sekesi dominuoti pasaulyje benet 100 metu bet visos salys pergyvena savo aukso amziu taip nutiks ir kinams ir visiems kitiems
simukis 2010-10-22 20:00
Savotiška nelygybės lyginimo sistema, atsakui į kažkokią aukštesnę jėgą, arba silpnesnės susijungs ir nuvers silpnesnę, arba atsiras kokia dar stipresnė jėga.
gedas 2010-10-22 22:34
TomasS 2010-10-22 22:59
Chrm. Kažkoks labai keistas ir nelabai logiškas tiek straipsnio pavadinimas, tiek turinys. Tai, kad kinai vis dar gali naudoti VERGIŠKĄ darbą, kad sugebėtų teikti mažesnes kainas, mano galva, nėra „pranašumas“. Beje, jų komunistinė totalitarinė sistema nebežavi ir vakarų investuotojų. Kuo toliau, tuo daugiau didesnių kompanijų bėga iš Kinijos į Indiją. Kinijos išgirtasis „kilimas“ yra tik procentinis. Kaip jau kažkas paminėjo, BVP gyventojui pas juos vis dar tundros lygio. Kylant BVP didėja ir atlyginimai, didėja ir žmonių poreikiai bei siekiai. Su tuo mažėja ir Kinijos, kaip vergiškos pigios darbo jėgos šalies patrauklumas. Taipogi žmonės, turėdami daugiau pinigų, gali daugiau keliauti ir domėtis, kaip gyvena kiti. O tai yra didelė grėsmė dabartinei sistemai. Nereikia pamiršti, kad Kinija buvo ir tebėra TOTALITARINĖ valstybė, engianti savo piliečius bei vykdanti genocidą ir diskriminaciją okupuotose teritorijose. Dar nepraėjo daug laiko nuo to, kai kinų komunistai sušaudė ir tankais sutraiškė 5000 SAVO PAČIŲ piliečių studentų per NEGINKLUOTĄ ir NESMURTINĮ mitingą. Paminėkite, prašau, kokių nors principinių naujų atradimų, padarytų Kinijoje? Jie gi tik vakaruose atrastus dalykus pigiai štampuoja ir tiek. Komunistinė totalitarinė sistema IŠ PRINCIPO negali suteikti normalios aplinkos kūrybiškumui, inovacijoms ir sveikai motyvacijai. Tą suprato dar Trockis rusų komunizmo projekto pradžioje.
nazijew 2010-10-23 00:36
oho pusantro miliardo kinu pagal maisto suvartojima aplenke 300mln amerikieciu... kad kazkaip neyspudingai
TLas 2010-10-23 03:45
Visu pirma, jei valstybe su milijardu zmoniu pasiektu kokios norvegijos ar sveicarijos bvp vienam gventojui tai butu kazkas nesuvokiamo, zinoma kad pagal bvp zmogui jie dar atsilieka. Taciau pamazele algos kyla, ko pasekoje kyla ir vartojimas, stipreja valiuta. Kinijai nebutinai tereikes kitiem gaminti ir eksportuoti, gales tuoj gaminti kad save apsirupintu, vidaus rinkai. Ir tikrai nematau jokiu problemu tame Kinijai. Principas keisis, taciau galia tikrai nemazes o tik augs. Cia tik lietuva gali isivaizduoti kad gerai gyvena, jei gamybos prakitskai nulis, o visas ekonomikos kilimas buvo dengiamas kreditais is skandinavijos. Jei pasiskolinai ir turi nereiskia kad gerai gyveni. Bet jei pagaminai ir pardavei - tai jau kas kita. Abejais atvejais gali turet rankose ta pacia suma pinigu taciau nauda ir galimybes visiskai kitos. Todel Kinijos zlugimo dar nevarazink, ekonomiskai jie milziniskais zingsniais zengia ir Europa, JAV ir Japonija jau gali nerimaut kuris laikas. Politiska, galia seka po ekonomines, todel kinu galia stipreja ir cia. Del pacios politikos pobudzio, taip ne demokratiskas, bet nebutinai reiksia kad blogesnis. Vel tos pacios musu salies atveju - korumpuota isigimus demokratija. Tikrai nera geriau nei ju valdomas socializmas.
TomasS 2010-10-23 09:54
Nekišk čia šitų nelabai pagrįstų gatvės pletkų. Tuo labiau, kad kalba apie Kiniją. Ir tu praleidai svarbiausia mano klausimą apie ką nors tikrai naujo, išrasto Kinijoje. Nes tai yra rodiklis, ar šalis turi savo galvą, ar tik gali pagal kitų brėžinius šaukštus skaptuoti. Kompus gamina amerikiečių perpirktomis technologijomis, kosmosą ir karybą užkariauja rusiškomis technologijomis, anglį kasą akmens amžiaus technologijomis... Kol kas esminiai kinų rodikliai neįspūdingi. Internetas pilnas informacijos, kaip kinų „mokslininkai“ tiesiog copypeistina savo „mokslinius darbus“ iš viešai skelbiamų vakarų šalių darbų. Nobelio premijų kažkaip irgi ne fontanai, o ir geras gabalas yra tokių premijų, kuriomis komunistų valdžia nelabai džiaugiasi (pvz. visokiems disidentams skirtos premijos). Dar kartelį pakartosiu - totalitarinė komunistinė santvarka yra labai nepalanki žmonių, kaip atskirų asmenybių, vystymuisi. O tai yra būtina, kad žmonės būtų inovatyvūs. P.S. Aš nesakau, kad Kinijoje nėra absoliučiai nieko gero, toli gražu. Tik noriu pabrėžti, kad nereikia per daug klausytis šito naujausio popso „Kinija ateina ir tuoj visus padarys“.
TLas 2010-10-23 12:53
Butent, kad kinija vejasi, o tam sparciam vejimuisi naudoja jau israstas technologijas, o svarbiausia kapitala. Ateis laikas bus ir ten zmoniu kurie kazka isras ir t.t. Juolab kad kinai drausmingi ir darbstus, jau dabar pasaulyje jie skilnda po ivairius universitetus mokosi, semiasi ziniu ir t.t Galu gale esme yra ne tame kurioje salyje kazkas buvo israsta, ir net ne kokios tautybes zmogaus tas isradimas, svarbiauia kur jis naudojamas, ir kam is pinigus nesa. Siais laikais, zmones pasklide po visa pasauli, o kapitalas dar labiau visur issimetes. Jokio skirtumo ar amerikietis zydas, ar japonas ar europietis investuoja kinijoje, svarbu kad pinigai eina ir sukasi ten. Ir kuo toliau tuo daugiau ju ten pasiliks. Ir bandymai teigti kad kinija toli grazu "neateina" dideliais zingsniais yra absurdiski. Kas tave vercia manyti kad 300mln amerikieciu yra nepralenkiami milijardo kinu? Ka jie tris kartus prastesni? Zmones kaip jau sakiau net darbstesni. Todel tereikia laiko kad sustipretu vidaus rinka ir tie kinai bus ne tik kad stipresni bendrai paemius, bet ir individualiai gerai gyvens;)
Sloth 2010-10-23 13:03
TomasS, Esi ryškiai per daug nusistatęs ir ryškiai per daug vakarų žiniasklaidoj prisiskaitęs. Kinija visiškai nesutikčiau, kad yra totalitarinė valstybė, veikiau autoritarinė. Be to, tai įaugę į kinų mentalitetą, ar domėjaisi kada kinų filosofijomis ir pasaulėvaizdžiu? Pas mus dar buvo gilūs viduramžiai, o pas juos jau egzistavo netinkamos valdžios nuvertimo "teisiniai" pagrindai. Kolektyvizmas taipogi kinams įaugęs į kraują, net ir senovėje jų teisinės sistemos pagrindas buvo kolektyvinė atsakomybė. Mums, kaip vakariečiams tokie dalykai yra labai sunkiai suvokiami, nes pas mus jau nuo bemaž viduramžių pradėjo formuotis ryškus individualizmas. Įsikalkit kartą į galva, kinų pasaulėžiūra skiriasi visiškai, jie praktiškai viską mato kitaip negu, kad mes. Todėl kas mums atrodo blogai, kinams nebūtinai yra blogai. Apie žmogaus teises geriau kalbėti nepradėkim. Dėl ekonomikos, seniai baigėsi tas laikas, kai kinai vien tik kopijuoja ir nieko savo nekuria, kinai be galo išradingi žmonės sugebantys iš bet ko išspausti praktinės naudos. Kam jiems kurti kažką savo, kai žino, kad vakaruose yra analogas, kurį galima nusikopijuoti? Ar ne geriau per dvigubai trumpesnį laiką nusikopijuoti technologijas ir savas kurti jau panašaus lygio? Kinų universitetai tarp kitko taipogi nuolatos stiprėja, ten dėsto kviestiniai dėstytojai iš užsienio. Pavyzdžiui mes per krikštynas mosavom Kinijos vėliava prie rotušės, prie mūsų priėjo kažkoks švedas ir pradėjo knist protą : "What are you doing? Why are waving chinese flag, China is evil." Visiems kinija - blogis rėksniams, ar žinojot, kad JAV kariniams reikalams išleidžia 10 kartų didesnes sumas, nei Kinija? Kai tuo tarpu nacionalinis JAV biudžetas jei gerai pamenu net dvigubai neviršija Kinijos biudžeto. O Jei imtume grynai NATO, tai bendros karinės išlaidos sudarytų ~70 procentų viso pasaulio karinių išlaidų. Jei nebūtume NATO nariai, kas atrodytų blogietis žiūrint į šią statistiką?
Alchi 2010-10-23 13:34
Būtent dėl to JAV ir NATO šalys padaro daug daugiau išradimų. Ar tu nori ginčytis, kad karinė technika yra progreso variklis?
Sloth 2010-10-23 13:48
Wow, ir vėl tas galingasis žudantis argumentas, kurį galima sutikt ko gero kiekvienoj diskusijoj. Sugalvokit ką nors naujo, prašau. JAV į metus išleidžia 600 milijardų dolerių, pagal oficialius šaltinius. Pagal neoficialius šaltinius biudžetas gali siekti vieną trilijoną. Nori pasakyt, kad tokią sumą nukreipus grynai į mokslą ir išsilavinimą išradimų būtų padaroma mažiau? Nuo visos šios sumos tik kokie 100 milijardų ko gero yra susiję su naujais išradimais. Likusios dalis - gamyba, pirkimai etc. Tarp kitko, JAV antrą vietą pagal biudžeto pasiskirstymą ima švietimas. Ar tikrai manai, kad visi išradimai kuriami vien karinėje pramonėje? Nežinau kas kiša tą propagandą dėl karinės pramonės, kaip progreso variklio, bet tai tiesiogiai tikrai nesusiję grynai su tuo, kad būtent "KARINĖ" pramonė. Kišant tokias pačias sumas į kitas sferas būtų gaunami panašūs rezultatai.
TomasS 2010-10-23 13:49
Tris kartus viršija. Bet kaip ten bebūtų, kur ryšys? Prie ko čia karinės išlaidos ir šalies gyventojų gerbūvis bei šalies kūrybinis/inovacinis potencialas? Europos valstybės jau praktiškai visas okupuotas teritorijas (kolonijas) išlaisvino. O štai Kinijoje yra bent trečdalis teritorijos okupuota (tibetiečių, uigurų žemės). Ir okupuotose žemėse kinai daro tokius dalykus, kurie tarptautinės teisės interpretuojami kaip grubūs pažeidimai (nedetalizuosiu, nes ir taip didelis atsakymas, daugiau informacijos rasi internete).
Sloth 2010-10-23 14:20
1. Taip, apie žmogaus teises geriau nekalbėti, nes iš ties būtų žaidimas į vienus vartus. Puikiai tai suprantu. 2. Kur pasakyme, kad China is Evil tu matai rimtą argumentaciją ir supratimą? Aš veikiau įžiūriu ryškiai praplautas smegenis. 3. Su Komunistais ir proletaru nusišnekėjai, nes visai ką kitą turėjau omeny. Turėjau omeny tai, kad dauguma kinų iš tiesų pateisiną tokią savo vyriausybę tol, kol jų valdymas kelia bendrą žmonių socialinę gerovę. 4. Dėl Kopijavimo - wow, išryškinai du teiginius paneigiančius vieną kitą, neatsižvelgdamas į kontekstą. Aš norėjau pasakyti tai, kad kinai ne vien tik kopijuoja, kaip, kad buvo anksčiau, jie kuria inovacijas. O toliau teigiau, kad jie ir kopijuoja sritis, kuriose smarkiai atsilieka, nes jose bandyt išrast dviratį, kai jis jau išrastas tiesiog neapsimoka. 5. Karinis biudžetas prie to, kad daug kas Kiniją laiko blogio imperija dėl dviejų priežasčių - žmogaus teisių bei agresyvaus elgesio tarptautinėje erdvėje, kitaip sakant, militarizmo. Būtent teiginį dėl militarizmo aš ir paneigiau tuo, kad pasaulyje yra šalis karo pramonei išleidžianti dešimteriopas sumas. Jei tau tokie dalykai neaiškūs, tai čia jau tavo problema, o ne mano. Ar man kiekvieną sakinį argumentuot tokia schema : "Medis yra augalas, nes vykdo fotosintezę" ? 6. Prie ko ryšys? Prie to, kad Kinija GALĖTŲ skirti didesnį biudžetą kariniams tikslams. BET ji to nedaro. Vėlgi, jei nesugebi suvokti tokių paprastų dalykų - tavo problemos. 7. Europos imperijos saviškes kolonijas paleido tik tada, kai praktiškai visa visuomenė pasisakė prieš jų turėjimą ir kai gaunama iš jų nauda emė taip smarkiai neatsverti išlaidų. Be to, apskritai tai buvo imperijų byrėjimo metas. NORS, kita vertus, kai kurios valstybės, kurios dar matė pelno iš kolonijų, pvz Prancūzija, jei gerai pamenu laikėsi įsikibusi vienos kolonijos iki pat galo. Be to yra skirtumas, tarp žemių laikymosi kurios yra šalia tavo sienos, ir kurios yra už tūkstančių kilometrų. Kodėl pavyzdžiui D. Britanija niekad taip ir nepaleido Š. Airijos?
TomasS 2010-10-23 14:56
Žodžiu nori pasakyti, kad žmogaus teisių pažeidimai ir agresyvus elgesys tiesiogiai koreliuoja su militarizmu (kurio pagrindinis kriterijus, jei teisingai tave suprantu, yra finansavimas). Taip? Kaip tada su vietiniais konfliktais sakykime Afrikoje? Kai išžudoma milijonai per kelias savaites naudojant... mačetes... deginant nepatinkančius... prievartaujant moteris... kapojant rankas... pinigais paskaičiuotas militarizmo lygis labai mažas... Mačetė vargu ar $1 ten kainuos... tai ten gal irgi tada „dievo avinėliai“?
Skeleton 2010-10-23 15:03
Tau aiškina kad dabartinė Kinijos sistema neskatina KŪRIBINGUMO. Moksline prasme JAV visiškai dominuoja pasaulyje, netgi Europa smarkiai atsilieka. Atitinkamai JAV smarkiai dominuoja naujose inovatyviose technologijose. Šiuolaikiniame pasaulyje fizinis produkto pagaminimo procesas nėra toks vertingas kaip intelektualinis produkto sukūrimo procesas. Todėl didelė dalis pirkėjo sumokamų pinigų grįžta technologijų autoriams ir savininkams iš JAV, Europos ir Japonijos ir tik maža dalis atitanka fiziniams gamintojams "trečiojo pasaulio" šalyse, pvz Kinijoje.
Sa 2010-10-23 15:08
Vyrai? Gera Kinija šalis? Tai kodėl nekeliaujate ten gyventi ir ?