Kruvinojo krioklio paslaptis. Kodėl Antarktida kartais plūsta „krauju“ (Foto, Video)  ()

Anksčiau mokslininkai manė, kad Kruvinojo krioklio atsiradimo priežastis buvo dumbliai, tačiau dabar žinoma, kad tai ne jie.


Kruvinasis krioklys
Kruvinasis krioklys
© National Science Foundation/Peter Rejcek (public domain) | https://en.wikipedia.org/wiki/File:Blood_Falls_by_Peter_Rejcek.jpg

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kruvinasis krioklys (Blood Falls) yra tamsiai raudonos spalvos vanduo, kuris retkarčiais prasiskverbia iš Teiloro ledyno (Taylor Glacier) plyšių į Bonio ežerą (Lake Bonney) Rytų Antarktidoje. Jis savo pavadinimą gavo dėl „kruvinos išvaizdos“, kuri ypač klaikiai išsiskiria iš ryškiai balto likusio ledyno paviršiaus, rašo „Live Science“.

Šią nuostabią vietą pirmasis atrado geografas, antropologas ir tyrinėtojas Thomas Griffithas 1911 m. Terra Nova ekspedicijos metu. Tuomet mokslininkui pavyko išgyventi visus pavojus, o vėliau savo vardą davė ir raudonu vandeniu trykštančiam ledynui, ir slėniui, į kurį jis įteka.

[EU+Kuponai] „June Mega Sale“! Įspūdingi prizai ir pasiūlymai: energijos stotelės, el. paspirtukai, siurbliai ir kt. (Video)
2817 2

„June Mega Sale“ išpardavimas!

Nuolaidų kuponai

Iš Europos sandėlių

Iki 2 metų garantijos

1) „FOSSiBOT F1200“ - mobili energijos stotelė, 1200W, 1024Wh, LiFePO4

2) „Narwal Freo X Plus“ - 7800Pa, plovimas, unikalus šepetys, atliekų suspaudimas, APP

3) „JIGOO C500“ - puikios kainos belaidžiai dulkių siurbliai

4) „BOGIST M1 Elite“ - 350W, 36V 10Ah el. paspirtukas

Išsamiau

Iš pradžių mokslininkai manė, kad kruviną krioklio spalvą nulėmė raudondumblių žydėjimas. Tačiau dabar žinoma, kad tai visai ne dumbliai.

Tyrimai parodė, kad krioklio vandenyse gausu geležies, kuri reaguoja su ore esančiu deguonimi, kai vanduo prasisunkia iš ledyno plyšių – taip vanduo nusidažo tamsiai raudona spalva.

Įdomu tai, kad kitaip nei bet kuris kitas tirpsmo vanduo, Kruvinojo krioklio vanduo iš tikrųjų yra sūrus, o tai rodo atskirą sūraus vandens šaltinį ledyne. 2017 m. mokslininkai aptiko krioklio „šerdį“ maždaug 400 metrų gylyje po ledu ir 90 metrų nuo Kruvinojo krioklio.

 

Tyrėjai teigia, kad Kruvinojo krioklio „šerdies“ dydis vis dar yra paslaptis, tačiau jie mano, kad ji susiformavo, kai senovinis jūros vanduo užliejo McMurdo Dry slėnius. Užšalus vandeniui susiformavo Teiloro ledynas. Deja, mokslininkai taip pat negali nustatyti galimo užtvindymo laiko, teigdami, kad jis galėjo įvykti prieš 5,5–20 000 metų.

 

Kitas įdomus faktas yra tai, kad krioklio „šerdyje“, nepaisant ledyno stabilumo, temperatūra yra gerokai žemesnė už nulį. Mokslininkai mano, kad taip yra dėl to, kad užšaldamas vanduo išskiria šilumą ir taip įšildo aplinką, taip pat dėl ​​to, kad sūrus vanduo užšąla žemesnėje temperatūroje nei gėlas vanduo.

Vanduo iš Kruvinojo krioklio krinta nereguliariai, tai vyksta epizodiškai, tačiau niekas iki šiol negali suprasti, kodėl taip nutinka.

Beje, ir kitas tyrimas rodo, kad sūriuose vandenyse gyvena mikroorganizmai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(16)
(1)
(15)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()