Radikalus pasaulio gelbėjimo planas. TAI bus pumpuojama į vandenynus (Žemėlapis)  (2)

Mokslininkai mano, kad pasaulinės klimato krizės sprendimas visą laiką slypėjo vandenyno dugne.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Sąlygomis, kai virš Žemės tarsi juodas debesis kabo klimato krizė, mokslininkai siūlo ambicingą pasaulio gelbėjimo planą: užuot siurbę naftą iš vandenyno dugno, jie siūlo į jį pumpuoti anglies dioksidą (CO2), rašo „Science Alert“.

Tyrėjai siūlo naują futuristinį „Solid Carbon“ projektą, pagal kurį strateginiuose vandenyno regionuose planuojama statyti plūduriuojančias gręžimo platformas. Naudojant šias struktūras, komanda siūlo pumpuoti CO2 į vandenyno dugną. Manoma, kad plūduriuojančios platformos veiks su savo vėjo turbinomis, kurios išsiurbs anglies dioksidą iš atmosferos ir net vandens, o paskui pumpuos jį į angas jūros dugne.

[Vokietija] Kavos aparatas. Aukščiausios kokybės ir nuostabi kaina. Paskutiniai vienetai!
3911 6

Puiki kaina

Iš Vokietijos greitas ir saugus pristatymas

Sutvarkyti visi mokesčiai

Ribotas kiekis

Išsamiau

Jei viskas klostysis taip, kaip tikisi mokslininkai, anglies dioksidas iš esmės amžiams liks uola jūros dugne. Pasak tyrimo bendraautorio, prie projekto dirbančio geofiziko Martino Scherwatho, toks sprendimas leis pašalinti iš Žemės atmosferos anglį, o jos saugojimas taps patvarus ir saugus.

vandenyno bazalto bazė

Geltonos sritys žemėlapyje rodo bazaltinę pamatinę uolieną, kuri gali būti naudojama anglies saugojimui

 

Tačiau vis dar neaišku, ar šie vandenyno anglies šalinimo įrenginiai veiks taip, kaip tikisi mokslininkai.

Preliminarūs skaičiavimai rodo, kad visame pasaulyje bazalto uoliena gali visam laikui sukaupti daugiau anglies nei gali išskirti visas planetoje esantis iškastinis kuras. Tyrimo metu mokslininkai sudarė galimų anglies saugojimo vietų žemėlapį – jų yra neįtikėtinai daug. Tačiau mokslininkai pripažįsta, kad naujoji strategija vargu ar bus taikoma ir įgyvendinama kiekvienoje iš jų dėl daugelio priežasčių.

Tuo pačiu tyrimo autoriai mano, kad net vos kelios plūduriuojančios platformos turės didelę reikšmę. Pasak Scherwatho, Kaskadijos baseine prie Kanados vakarinės pakrantės, netoli Vankuverio salos, yra vietos maždaug 20 metų pasaulinei anglies emisijai. Čia tikimasi atlikti pirmuosius bandymus.

 

Tyrimo autoriai pažymi, kad jų ambicingas planas paremtas chemine reakcija, kuri jau vyksta gamtoje: bazalto uoliena yra labai reaktyvi ir pilna metalų, kurie susijungę su anglies dioksidu sudaro karbonatinius mineralus.

Kitas bazalto privalumas yra tai, kad jis yra porėtas, todėl susidaro pakankamai vietos užsipildyti naujais karbonatais. Per dvejus metus CO2 mineralizuojasi ir giliai po žeme virsta uolienomis.

Šios vandenyno anglies saugyklos gamyklos iš tikrųjų bus milžiniškos ir brangios. Pirmojo prototipo kaina sieks mažiausiai 60 mln. dolerių.

Eksperimentinėje stadijoje mokslininkai planuoja panaudoti laivą su iš anksto surinktu anglies dioksidu, tada jūros dugne išgręžs skylę ir pumpuos į ją anglį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(29)
(4)
(25)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai (2)