Arkties regione fiksuojama rekordinė temperatūra: svilina dar didesni karščiai nei Lietuvoje, o vasara tik įsibėgėja  ()

Vasaros saulėgrįžos dieną (birželio 20 d. – ilgiausią metų dieną) du Europos Sąjungos palydovai užfiksavo, kad Sibire buvo 48 °C laipsniai karščio. Tą pačią dieną pernai pirmą kartą istorijoje oro temperatūra Arktyje viršijo 37 °C.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vis dėlto, tai nėra naujas karščio rekordas, Kaip pažymima ES palydovų programos „Copernicus“ interneto svetainėje, ši kiaušinio virimo temperatūra buvo užfiksuota tik Sachos Respublikos (Jakutijos) žemėje, o regiono oro temperatūra (temperatūra, kurią žmonės iš tikrųjų pajustų vaikščiodami) siekė 30 °C.

Tačiau tai vis tiek neįtikėtinai aukšta temperatūra poliariniam ratui, kuri gali sustiprinti regione tirpstantį amžinąjį įšalą – vienintelį objektą, neleidžiantį senovinėms šiltnamio efektą sukeliančioms dujoms vėl patekti į Žemės atmosferą.

Zombių gaisrai

 

ES palydovai „Copernicus Sentinal-3A“ ir „3B“ užfiksavo aukštą temperatūrą viduryje karščio bangos, kuri tęsiasi didžiojoje Sibiro dalyje. Tokie vasaros pradžios karščiai dažnai sukelia gaisrus regione.

Daugelis šių pavasarinių gaisrų yra vadinamieji „Zombių gaisrai“ – taip pavadinti dėl to, kad tai yra praeitą vasarą įsiplieskusių ir niekada iki galo neužgesintų miško gaisrų liekanos. Šio tipo gaisrai ištisus mėnesius tūnojo po žiemos ledu ir sniegu, o juos maitino po paviršiumi esančios durpės, kuriose gausu anglies dvideginio. Pavasarį ištirpus orams, senieji gaisrai įsiplieskė iš naujo, anksčiau rašė naujienų portalas „Live Science“.

 

Jau daugelį metų vidutinė temperatūra Arktyje kyla kur kas sparčiau nei bet kur kitur Žemėje, daugiausia dėl tirpstančio jūros ledo, kurį sukelia žmogaus sukeltas visuotinis atšilimas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(33)
(8)
(25)

Komentarai ()

Susijusios žymos: