Nedarykite jokių sprendimų, jei vartojate paracetamolį! Itin stipriai veikia psichiką, poveikis visiškai netikėtas  ()

Vienas iš labiausiai vartojamų vaistų JAV ir dažniausiai vartojamas analgetikas visame pasaulyje gali ne tik numalšinti galvos skausmą, praneša mokslininkai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Paracetamolis didina rizikingą elgesį, rodo 2020 m. atliktas tyrimas, kurio metu buvo vertinami žmonių elgesio pokyčiai.

„Atrodo, kad dėl paracetamolio žmonės jaučia mažiau neigiamų emocijų, kai svarsto apie rizikingą veiklą – jie tiesiog nejaučia tokios didelės baimės“, – paskelbus tyrimo rezultatus aiškino neurobiologas Baldwinas Way iš Ohajo valstijos universiteto.

„Kadangi beveik 25 proc. gyventojų JAV kiekvieną savaitę vartoja paracetamolį, sumažėjęs rizikos suvokimas ir padidėjęs rizikos prisiėmimas gali turėti svarbų poveikį visuomenei“, – teigė mokslininkas.

Šios išvados papildo vis gausėjančius tyrimus, rodančius, kad paracetamolio poveikis skausmo mažinimui apima ir įvairius psichologinius procesus, mažina žmonių imlumą tam tikriems jausmams ir net slopina pažintines funkcijas, rašo „Science Alert“.

Nors poveikis gali būti nedidelis, į jį tikrai verta atkreipti dėmesį, atsižvelgiant į tai, kad paracetamolis yra labiausiai paplitusi vaistų sudedamoji dalis.

Atlikdami eksperimentus, kuriuose dalyvavo daugiau kaip 500 universiteto studentų, B.Way ir jo kolegos ištyrė, kaip atsitiktinai dalyviams paskirta 1000 mg paracetamolio dozė (rekomenduojama didžiausia suaugusiųjų vienkartinė dozė) paveikė jų rizikingą elgesį, palyginti su kontrolinei grupei atsitiktinai paskirta placebo doze.

 

Kiekvieno eksperimento metu dalyviai turėjo kompiuterio ekrane pumpuoti balioną, o už kiekvieną įpūtimą – uždirbti įsivaizduojamus pinigus. Jiems buvo nurodyta, kad jie turi užsidirbti kuo daugiau įsivaizduojamų pinigų, pumpuodami balioną kiek įmanoma daugiau, bet stengtis baliono nesusprogdinti, nes tokiu atveju jie prarastų uždirbtą sumą.

Rezultatai parodė, kad dalyviai, kurie vartojo paracetamolį, pratybų metu rizikavo gerokai daugiau, palyginti su atsargesne ir konservatyvesne placebo grupe.

 

Mokslininkai padarė išvadą, kad egzistuoja reikšmingas ryšys tarp paracetamolio vartojimo ir didesnės rizikos pasirinkimo, nors stebimas poveikis gali būti nedidelis.

Vis dėlto jie pripažįsta, kad akivaizdus vaisto poveikis rizikingam elgesiui gali būti aiškinamas ir per kitokio pobūdžio psichologinius procesus, pavyzdžiui, galbūt per sumažėjusį nerimą.

Paracetamolis išlieka vienu iš dažniausiai vartojamų vaistų pasaulyje, Pasaulio sveikatos organizacija jį laiko būtinu vaistu, o JAV ligų kontrolės ir prevencijos centras jį rekomenduoja kaip pagrindinį vaistą COVID-19 simptomams lengvinti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(3)
(0)
(3)

Komentarai ()

Susijusios žymos: