Didžiulis, 36 metus užtrukęs tyrimas rodo, kaip gyventi ilgiau: yra net 4 garantuotai veikiančios mitybos strategijos  ()

Yra daugybė mitybos patarimų, tačiau moksliniai duomenys, kurie susieja maistą ir sveikatą, ne visada yra aiškūs. Naujasis tyrimas šia tema yra vienas išsamiausių iki šiol. Jo metu nustati keturi mitybos modeliai, susiję su mažesne mirtingumo rizika, praneša „Science Alert“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Išanalizavę 119 315 žmonių mitybos įpročius per 36 metus, mokslininkai juos palygino su keturiais pripažintų sveikos mitybos režimų rinkiniais: sveikos mitybos indeksu, pakaitine Viduržemio jūros regiono dieta, sveikos augalinės mitybos indeksu ir pakaitiniu sveikos mitybos indeksu.

Tyrimas parodė, kad, laikantis bent vieno iš šių modelių, sumažėjo ankstyvos mirties rizika dėl bet kokios priežasties – nuo širdies, kraujagyslių, vėžio iki kvėpavimo takų ligų. Nors dietos skiriasi, tačiau visose jose naudojami neskaldyti grūdai, vaisiai, daržovės, riešutai ir ankštiniai augalai.

Tyrėjai pažymi, kad tai atitinka oficialias Mitybos rekomendacijas amerikiečiams (DGA) – rekomendacijas, kuriose siūlomi keli sveikos mitybos modeliai, atitinkantys individualius pageidavimus, sveikatos poreikius, ir pateikiama daugybė patarimų, kaip maitintis taip, kad nepakenktume savo organizmui.

„Mitybos gairės amerikiečiams skirtos pateikti moksliškai pagrįstus mitybos patarimus, skatinančius gerą sveikatą ir mažinančius pagrindinių lėtinių ligų paplitimą“, – sako Frankas Hu, Harvardo universiteto epidemiologas, – „Todėl labai svarbu ištirti sąsajas tarp DGA rekomenduojamų mitybos modelių ir ilgalaikių sveikatos rodiklių, ypač mirtingumo.“

Pavyzdžiui, Sveikos mitybos indekse pateikiami rekomenduojami kiekiai visose pagrindinėse maisto produktų grupėse, įskaitant vaisius, daržoves ir pieno produktus. Alternatyvus Viduržemio jūros regiono dietos indeksas apima duomenis apie vaisius, žuvį, riešutus, alkoholį ir kt.

 

Dar yra Sveikos augalinės mitybos indeksas, kuriame sveiki augaliniai maisto produktai (pavyzdžiui, daržovės ir neskaldyti grūdai) vertinami lyginant su nesveikais augaliniais maisto produktais (pavyzdžiui, rafinuotais grūdais ir daug cukraus turinčiais produktais) ir gyvulinės kilmės maisto produktais.

Galiausiai, pakaitinis sveikos mitybos indeksas apima viską, pradedant daržovėmis ir baigiant saldžiaisiais gėrimais, ir nurodo, kaip tai susiję su lėtinėmis ligomis.

Remiantis šio naujausio tyrimo rezultatais, puiki idėja pradėti laikytis bent vieno iš šių metodų.

 

Nors tyrimas negali galutinai teigti, kad šie konkretūs mitybos įpročiai lemia ilgesnį gyvenimą, ryšys yra pakankamai aiškus, kad parodytų, jog tinkama mityba yra naudinga sveikatai.

Kaip pažymima amerikiečiams skirtose mitybos gairėse, 6 iš 10 suaugusių JAV gyventojų serga bent viena lėtine liga, susijusia su jų mityba. Tuo tarpu šių rekomendacijų laikymasis pastaraisiais metais nelabai pagerėjo.

Netrūksta tyrimų, nagrinėjančių mitybą ir sveikatą, nors rekomendacijos gali skirtis priklausomai nuo amžiaus ir mūsų kūno sudėjimo. Pasak ekspertų, dažnai rekomenduojama vartoti ankštines daržoves, neskaldytus grūdus, o žuvį, kiaušinius ir pieno produktus paprastai geriausia valgyti saikingai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(13)
(2)
(11)

Komentarai ()