Tyrimai atskleidė: kraujo grupė gali turėti įtakos ankstyvo insulto rizikai  ()

Atlikus tyrimą paaiškėjo, kad vieną kraujo grupę turintys žmonės dažniau patiria insultą nesulaukę 60 metų, palyginti su kitų kraujo grupių žmonėmis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kraujo grupės apibūdina didelę cheminių medžiagų įvairovę, esančią ant mūsų raudonųjų kraujo kūnelių paviršiaus, rašo „Science Alert“.

Dabar genominiai tyrimai atskleidė aiškų ryšį tarp A1 kraujo grupės pogrupio geno ir ankstyvojo insulto.

Tyrėjai surinko 48 genetinių tyrimų duomenis, kuriuose dalyvavo apie 17 tūkst. insultą patyrusių žmonių ir beveik 600 tūkst. insulto nepatyrusių kontrolinių asmenų. Visi dalyviai buvo nuo 18 iki 59 metų amžiaus.

Atlikus paiešką pagal genomą, buvo nustatytos dvi vietos, stipriai susijusios su ankstyvesne insulto rizika. Viena iš jų sutapo su vieta, kurioje yra kraujo grupės genai.

Antroji konkrečių kraujo grupės genų tipų analizė parodė, kad žmonės, kurių genome užkoduota A grupės genų variacija, turėjo 16 proc. didesnę tikimybę patirti insultą iki 60 metų amžiaus, palyginti su kitų kraujo grupių populiacija.

O1 grupės geną turinčių asmenų rizika buvo 12 proc. mažesnė.

Tačiau tyrėjai pažymi, kad papildoma insulto rizika A kraujo grupę turintiems žmonėms yra nedidelė, todėl šiai grupei nereikia papildomo budrumo ar atrankinės patikros.

 

„Mes vis dar nežinome, kodėl A kraujo grupė lemia didesnę riziką“, – 2022 m. pareiškime sakė vyresnysis autorius ir kraujagyslių neurologas Stevenas Kittneris iš Merilendo universiteto.

„Tačiau tikėtina, kad tai susiję su kraujo krešėjimo veiksniais.“

Tyrime dalyvavę žmonės gyveno Šiaurės Amerikoje, Europoje, Japonijoje, Pakistane ir Australijoje, o ne europietiškos kilmės žmonės sudarė tik 35 proc. dalyvių. Ateityje atlikti tyrimai su įvairesne imtimi galėtų padėti išsiaiškinti rezultatų reikšmę.

Mokslininkai taip pat nustatė, kad padidėjusi insulto rizika A kraujo grupės asmenims tapo nereikšminga vėlyvojo insulto grupėje, o tai leidžia manyti, kad insultų, įvykusių ankstyvuoju gyvenimo laikotarpiu, mechanizmas gali būti kitoks nei tų, kurie ištinka vėliau.

 

Tyrimo metu taip pat nustatyta, kad B grupės kraujo turintiems žmonėms tikimybė patirti insultą buvo maždaug 11 proc. didesnė, palyginti su insultą patyrusiais asmenimis, nepriklausomai nuo jų amžiaus.

A ir B kraujo grupių genetinė seka taip pat siejama su šiek tiek didesne kraujo krešulių susidarymo venose rizika, vadinama venų tromboze.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(4)
(6)
(-2)

Komentarai ()

Susijusios žymos: