Daržovės ir vaisiai vėžio tikimybę sumažina mažiau nei manyta (5)
Didesnis vaisių ir daržovių kiekis turi tik nedidelį poveikį, siekiant apsisaugoti nuo vėžio, parodė tyrimas, kurio metu buvo nagrinėjamas ryšys tarp mitybos ir šios ligos, praneša BBC.
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.
Sudomino? Užpildyk šią anketą!
500 000 europiečių tyrimas papildė vis gausėjančius įrodymus, kurie mažina dideles viltis, kad penkis kartus per dieną valgant vaisius arba daržoves, galima sumažinti vėžiu sergančių žmonių skaičių Vakarų šalyse. Tarptautinė mokslininkų darbo grupė apskaičiavo, kad vartojant daugiau vaisių ir daržovių, galima išvengti tik maždaug 2,5 proc. vėžio atvejų. Tačiau ekspertai pabrėžia, kad vaisių ir daržovių valgymas vis tik yra labai svarbus, norint būti sveikiems. Taip pat verta prisiminti, kad per dažnas kai kurių produktų vartojimas taip pat gali lemti padidėjusią tikimybę susirgti onkologinėmis ligomis - į tokių produktų tarpą, pavyzdžiui, patenka raudonoji mėsa.
1990 m. Pasaulio sveikatos organizacija rekomendavo visiems žmonėms kasdien suvalgyti bent penkias porcijas vaisių ir daržovių, siekiant išvengti vėžio ir kitų chroniškų ligų. Šis patarimas suformavo pagrindinį viešųjų sveikatos kampanijų principą daugelyje išsivysčiusių šalių. Didžiojoje Britanijoje tai buvo skatinama nuo 2003 m., o Jungtinėse Amerikos Valstijose – beveik du dešimtmečius. Tačiau, atlikus tyrimą, nepavyko įrodyti, kad iki 50 proc. vėžio atvejų galima išvengti, vartojant daugiau vaisių ir daržovių.
Naujausias Europos vėžio ir mitybos perspektyvų tyrimas, kuriame dalyvavo žmonės iš 10 šalių, patvirtino, kad iš tiesų ryšys tarp vaisių ir daržovių valgymo ir sumažėjusios vėžio rizikos yra silpnas. Darbo grupė, kuriai vadovavo Niujorko „Mount Sinai“ medicinos mokyklos mokslininkai, darydami išvadas, atsižvelgė į tokius žmonių gyvenimo būdo veiksnius, kaip rūkymas ir sportavimas.
Tačiau Nacionalinio vėžio instituto žurnale („Journal of the National Cancer Institute“) jie rašo, kad negalėjo atmesti galimybės, kad netgi mažiausias vėžio rizikos sumažėjimas gali būti sąlygotas to, kad daugiau vaisių ir daržovių valgantys žmonės kasdien vadovaujasi ir daugiau kitų sveikos gyvensenos aspektų.
Geriausiu atveju papildomos kasdieninės dvi vaisių ir daržovių porcijos galėtų padėti išvengti 2,6 proc. vėžio atvejų vyrams ir 2,3 vėžio atvejų moterims, rodo tyrimas. Pasirodė, kad daržovės, kuriose yra daugiau maistinių medžiagų, yra naudingesnės, nei vaisiai, o daug alkoholio vartojantys žmonės daugiausiai naudos gavo iš vaisių ir daržovių - taip sumažėjo jų sergamumas alkoholio ir rūkymo sukeltomis onkologinėmis ligomis.