Ant maisto nutūpė musė – ar vis dar saugu jį valgyti?  ()

Tik įsivaizduokite, koks nusivylimas: nekviestos prie jūsų pietų stalo pasirodo kambarinės musės ir tiesiu taikymu suskumba prie jūsų mėgstamiausio patiekalo. Ant jo lėtai pasivaikšto, patrina kojeles, paspjaudo ir lyg niekur nieko nuskrenda kitur. Svarbiausias klausimas: ar maistas po tokio musės apsilankymo dar tinkamas valgyti?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Atsakymo ieško Iflscience.com. Trumpai tariant, rizika sunegaluoti suvalgius tokio maisto labai menka, tačiau yra keli veiksniai, į kuriuos vertėtų atsižvelgti priimant sprendimą, ar musių aplankytam maistui geriausia vieta būtų šiukšlių dėžė.

Ar musės apspaudo mūsų maistą?

Motina Gamta neturėtų asmeniškai priimti tokio pareiškimo, bet kitaip šiuo atveju nepasakysi – kambarinės musės yra tikrai labai šlykštūs sutvėrimai. Kadangi šie dvisparniai neturi nei dantų, nei žandikaulių, padedančių susmulkinti maistą, jį tiesiog apspjauna daug enzimų turinčiomis seilėmis, kurios iš dalies suardo maistą ir leidžia jį susiurbti siurbliuką primenančia burna.

Didžiąją savo trumpo gyvenimo dalį musės praleidžia misdamos pūvančiomis organinėmis medžiagomis, tarp kurių gendančios daržovės, mėsa ir, žinoma, dar garuojančios išmatos. Tai reiškia, kad musės – daugybės bjauriausių bakterijų, galinčių susargdinti ir žmogų – platintojos.

„Kambarinės musės – tiltai, jungiantys švarius ir nešvarius paviršius, jos laisvai juda nuo užterštų medžiagų, pavyzdžiui, šiukšlių, prie maisto ir vandens“, – dar 2017 metais rašyta apie šiuos sutvėrimus.

Kokias bakterijas platina musės?

Vieno tyrimo autoriai suskaičiavo, kad kambarinė musė perneša iki 130 patogenų. Tarp jų – grybeliai, virusai, parazitai ir bakterijos, dalis kurių „rimtas pavojus žmogaus sveikatai“.

Daugelyje pasaulio kampelių didžiausia grėsmė žmonių sveikatai yra būtent per maistą plintantys ligų sukėlėjai. Jie gali baigsis apsinuodijimu maistu: vėmimu, pykinimu, pilvo skausmas, viduriavimu ir karščiavimu.

 

2022 metais mokslininkai surinko daugiau nei šimtą kambarinių musių iš ūkių aplink Niujorką ir išsiaiškino, kad jos platino daugybę maistu pernešamų patogenų, galinčių susargdinti žmogų, tarp kurių Salmonella, Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Bacillus cereus ir Bacillus subtilis bakterijos.

Klausimas tik toks, ar tokių patogenų pakankamai tam, kad galėtų susargdinti sveiką žmogų. Viskas priklauso nuo kelių veiksmų, o labiausiai nuo to, kiek musių ir kiek ilgai tupėjo ant maisto.

Jeigu viena musė trumpam buvo nutūpusi ant ką tik pagaminto maisto, dauguma sveikatos ekspertų į tai numotų ranka ir tikrai nepatartų maisto atsikratyti kaip netinkamo. Tik jeigu ant jūsų sumuštinio gauja musių praleido valandų valandas, tuomet geriau jo nebevalgyti.

 

Tose pasaulio šalyse, kur labiau paplitusios tropinės ligos, tokio pavojaus lygis yra didesnis. Kambarinės musės gali pernešti įvairių patogenų iš žmogaus atliekų ir perduoti pavojingų ligų, tokių kaip cholera ir dizenterija. Nors ir neaišku, kiek didelis ir realus toks pavojus, tyrimo autoriai susiejo kambarinių musių populiaciją su vaikų šigeliozės protrūkiu Bangladeše.

Taigi, jeigu ant šviežio jūsų maisto trumpam buvo stabtelėjusi musė, nerimauti neverta, ypač jeigu turite stiprią imuninę sistemą. Žinoma, teigti, kad tai visiškai saugu, taip pat nevertėtų, tad visada reikia atsižvelgti į konkrečią situaciją. Jeigu kyla bent menkiausia abejonė, su tokiu maistu geriau jau atsisveikinti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(5)
(1)
(4)

Komentarai ()

Susijusios žymos: