MIT sukurta technologija gali išgelbėti daugybę gyvybių – atskleidė, kaip ji veikia  ()

MIT mokslininkai sukūrė sintetinę sistemą, galinčią sustabdyti vidinį kraujavimą. Šios sistemos tikslas padėti žmonėms po traumos išgyventi pakankamai ilgai, kad patektų į ligoninę, rašo „New Atlas“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tokie trauminiai įvykiai kaip automobilių avarijos gali sukelti vidinį kraujavimą, o jei pacientai laiku nepasiekia ligoninės, jis gali būti mirtinas. Ieškant būdų, kaip sustabdyti kraujavimą, galima pratęsti šį laikotarpį ir išgelbėti gyvybę.

MIT komanda dabar sukūrė sintetinę sistemą, kurią pirmosios pagalbos medikai galėtų suleisti, kad sustabdytų vidinį kraujavimą. Tam naudojamos nanodalelės ir polimerai, kurie skatina natūralių kraujo krešulių susidarymą.

Paprastai trombocitais vadinamos ląstelės pritraukiamos į žaizdos vietą, kur jos sukelia procesų, formuojančių lipnų krešulį, kaskadą. Baltymas, vadinamas fibrinogenu, taip pat svarbus šių krešulių struktūrai palaikyti.

Naująją sistemą sudaro du pagrindiniai komponentai – trombocitus pritraukiančios nanodalelės ir fibrinogeną imituojantis polimeras. Nanodalelės pagamintos iš biologiškai suderinamos medžiagos, vadinamos PEG-PLGA, ir turi peptidą, kuris padeda joms prisijungti prie suaktyvintų trombocitų. Tai reiškia, kad jos kaupiasi ten, kur yra didesnė trombocitų koncentracija, pavyzdžiui, žaizdose, ir dar labiau pritraukia juos į tą vietą. Taip pat buvo optimizuotas šių nanodalelių dydis, kad jos būtų 140-220 nanometrų, todėl jos nesikaupia tokiuose organuose kaip plaučiai, kur krešuliai gali būti pavojingi.

 

Komanda išbandė sistemą pelių vidinio kraujavimo modeliuose ir nustatė, kad sistema su dviem komponentais veikė maždaug du kartus geriau nei versija, kurioje buvo tik trombocitus pritraukiančios nanodalelės. Taip pat nepastebėta jokios reikšmingos imuninės reakcijos.

Žinoma, tyrimai su gyvūnais ne visada gali būti pritaikyti žmonėms, todėl dar reikia daug ką nuveikti, kol tai bus galima panaudoti medicinoje. Tačiau tai intriguojantis metodas, kuris vieną dieną gali išgelbėti gyvybes greitosios pagalbos skyriuose.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(7)
(0)
(7)

Komentarai ()