Džiugios žinios: ženkliai sumažino mirties nuo plaučių vėžio riziką ir krūties vėžio atsinaujinimą  ()

Mokslininkai praneša apie džiugius pasiekimus vėžio gydymo srityje – skirtingi vaistai parodė teigiamus rezultatus tiek plaučių, tiek krūties vėžio gydyme, praneša „The Guardian“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Didžiausioje pasaulyje vėžio konferencijoje pristatyti rezultatai parodė, kad oo operacijos vartojant vaistą „Osimertinib“, pacientų mirties rizika sumažėjo 51 proc.

Plaučių vėžys yra mirtiniausia vėžio forma – nuo jo kasmet miršta apie 1,8 mln. žmonių. Vėlyvosios stadijos tyrimo, kuriam vadovavo Jeilio universitetas, rezultatai buvo pristatyti kasmetiniame Amerikos klinikinės onkologijos draugijos (Asco) susitikime Čikagoje.

Tyrime dalyvavo 30-86 metų pacientai iš 26 šalių ir buvo siekiama išsiaiškinti, ar tabletės gali padėti pacientams, sergantiems nesmulkialąsteliniu plaučių vėžiu, kuris yra dažniausia šios ligos forma.

Visi tyrime dalyvavę asmenys turėjo EGFR geno mutaciją, kuri nustatoma maždaug ketvirtadalyje visų plaučių vėžio atvejų pasaulyje, o Azijoje sudaro net 40 proc. atvejų. EGFR mutacija dažniau pasitaiko moterims nei vyrams, taip pat žmonėms, kurie niekada nerūkė arba rūkė nedaug.

„Osimertinib“ gavusiems pacientams mirties rizika buvo 51 proc. mažesnė nei tiems, kurie vartojo placebą.

Analizuojant visus tyrimo pogrupius, įskaitant pirmos, antros ir trečios stadijos plaučių vėžiu sergančius pacientus, buvo pastebėtas „nuoseklus“ išgyvenamumo pagerėjimas. 60 proc. tyrime dalyvavusių asmenų buvo taikyta chemoterapija, o „Osimertinib“ buvo naudingas išgyvenamumui nepriklausomai nuo to, ar prieš tai buvo taikyta chemoterapija.

Tuo tarpu tyrimai su kitu vaistu „Ribociklib“ – rodo, kad šis vaistas gali padidinti išgyvenamumą ir gerokai sumažinti tikimybę, kad krūties vėžys sugrįš.

 

Jau buvo žinooma, kad „Ribociklib“ padeda išgyventi krūties vėžiu sergančioms pacientėms, kurių liga išplitusi. Tačiau naujojo tyrimo metu mokslininkai nustatė, kad jis taip pat gali pagerinti rezultatus pacientėms, sergančioms daug ankstyvesnės stadijos liga, įskaitant tas, kurių vėžys dar neišplitęs į limfmazgius.

Kasmet pasaulyje daugiau nei 2 mln. žmonių diagnozuojamas krūties vėžys – tai labiausiai paplitusi vėžio forma pasaulyje. Nors pastaraisiais dešimtmečiais gydymas pagerėjo, daugeliui pacientų vėžys vėliau sugrįžta. Jei vėžys atsinaujina, jis dažnai būna labiau pažengusios stadijos.

Tyrėjus ir onkologus šie rezultatai sujaudino, nes duomenys rodo, kad šis vaistas, dar žinomas kaip „Kisqali“, gali apsaugoti nuo vėžio sugrįžimo grėsmės didelę populiacijos dalį.

 

„Ribociklib“ yra tikslinė terapija, vadinama mažųjų molekulių inhibitoriumi. Jis veikia veikdamas krūties vėžio ląstelių baltymus, vadinamus CDK4 ir CDK6, kurie moduliuoja ląstelių augimą, įskaitant vėžinių ląstelių augimą. 

Vėlyvosios stadijos vaisto tyrimas parodė, kad jis 25 proc. sumažina ligos pasikartojimo riziką, kai po tradicinio gydymo taikomas kartu su standartine hormonų terapija, o ne vien hormonų terapija.

Krūties vėžiu sergančioms pacientėms paprastai siūloma operacija ir chemoterapija arba spindulinis gydymas, o po to vartojami hormonus blokuojantys vaistai, kuriais bandoma sustabdyti ligos atsinaujinimą.

Pasak tyrėjų, ribociklibo rezultatai taip pat buvo palankesni pagal bendrąjį išgyvenamumą. 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(9)
(0)
(9)

Komentarai ()