Žmogaus kūno ląstelėse aptiktas keistas matematinis modelis  ()

Mūsų kūnas sudarytas iš stulbinančios įvairovės ląstelių – nuo deguonį pernešančių kraujo kūnelių iki išsišakojusių neuronų, kurie valdo mūsų mintis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vokietijos, Kanados, Ispanijos ir JAV mokslininkai paskelbė išsamią studiją apie tai, kiek kiekvienos rūšies ląstelių yra tipiškame organizme.

Remiantis išsamia daugiau kaip 1500 paskelbtų šaltinių analize, daugumoje suaugusių vyrų iš viso yra apie 36 trilijonai ląstelių, o suaugusių moterų – apie 28 trilijonai ląstelių. Palyginimui, 10 metų vaikas turi apie 17 trilijonų ląstelių.

Tyrimas atskleidė ne tik bendrą ląstelių skaičių, bet ir kai ką išties įdomaus: sugrupavus ląsteles į kategorijas pagal jų dydį, kiekvienos dydžio kategorijos ląstelių indėlis į kūno masę yra maždaug vienodas.

„Šie dėsningumai rodo, kad egzistuoja viso organizmo kompromisas tarp ląstelių dydžio ir skaičiaus – ir tai reiškia, kad egzistuoja ląstelių dydžio homeostazė visų tipų ląstelėse“, – rašoma mokslininkų paskelbtame straipsnyje.

Kitaip tariant, atrodo, kad vyksta natūralus balansavimo veiksmas, kai gaminama mažiau didesnių ir daugiau mažesnių ląstelių, kad būtų išlaikytos tolygios kategorijos. Dar daugiau, kiekvienos kategorijos dydžio variacijos taip pat buvo maždaug panašios.

Atsižvelgiant į tai, kad santykinis mažiausių (pavyzdžiui, raudonųjų kraujo kūnelių) ir didžiausių (pavyzdžiui, raumenų skaidulų) kūno ląstelių dydis yra tarsi lyginant žvirblio dydį su mėlynojo banginio dydžiu, tai yra žavus atradimas.

Kaip pažymi tyrėjai, mūsų ląstelės yra tobulai pritaikytos savo skirtingiems vaidmenims – ir bet koks šio mastelio sutrikimas dažnai rodo, kad yra liga. Akivaizdu, kad labai svarbu, jog toks ląstelių reguliavimas vyksta, ir tai daroma labai išmaniai.

 

Mokslininkai jau anksčiau bandė įvertinti ląstelių skaičių mūsų kūnuose, ir naujasis skaičius yra artimas ankstesniems, tačiau šis naujausias tyrimas ypatingas tuo, kad jame bandoma įsigilinti ir į lyginamuosius ląstelių dydžius.

Ateities tyrimai suteiks galimybę išsiaiškinti, kaip tiksliai mūsų organizmas reguliuoja ląstelių, kurios daro mus tokius, kokie esame, dydį ir skaičių – ir kaip šis reguliavimas veikia, kad mūsų kūnas būtų sveikas ir normaliai augtų.

 

Tyrėjai tikisi, kad jų išvados bus naudingos įvairiuose biologijos tyrimuose, todėl dabar visi analizės duomenys yra prieinami internete.

„Mūsų duomenys padeda sukurti holistinę kiekybinę žmogaus kūno ląstelių sistemą ir išryškinti didelio masto ląstelių biologijos dėsningumus“, – rašo tyrėjai.

Tyrimas paskelbtas žurnale PNAS.

Parengta pagal „Science Alert“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(13)
(2)
(11)

Komentarai ()