Karti tiesa. Mokslininkai paaiškino, kodėl vaistai tokie neskanūs  ()

„Geras vaistas yra kartaus skonio“, – kartą pasakė Konfucijus, nors tikriausiai nekalbėjo apie aspiriną.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Išgėrus vaistų greičiausiai burnoje liks nemalonus kartus skonis. Kad ir kaip atrodytų nereikšminga, tai yra gana didelė medicinos problema, tačiau tokia, kuri egzistuoja dėl rimtos priežasties.

Kaip paaiškino Amerikos chemijos draugija (angl. The American Chemical Society, ACS), dauguma vaistuose esančių medžiagų yra gaunamos iš augalų ir todėl jie yra kartūs.

Vaistai taip pat sukurti taip, kad juose būtų kuo mažiau priedų, nes jie gali trukdyti veikliųjų medžiagų veikimui. Skanios kvapiosios medžiagos nėra prioritetų sąraše ir gali sukelti daugiau problemų nei išspręsti.

Manoma, kad kartus skonis išsivystė kaip atgrasymo priemonė nuo toksinių medžiagų nurijimo. Kadangi vaistai gali būti toksiški pakankamai dideliais kiekiais, tai yra pliusas, kad daugelis iš mūsų mano, kad tablečių skonis yra atbaidantis.

Tačiau tai pasakytina ne apie visas tabletes. Ibuprofenas gali būti saldus, nes jis yra padengtas cukraus sluoksniu. Labiausiai tikėtinas paaiškinimas yra tas, kad ibuprofenas gali dirginti skrandį, todėl jo padengimas neleidžia vaistui suirti, kol jis pasiekia žarnyną.

Kad tabletės skonis būtų geresnis

Blogo skonio tabletės gali sukelti galvos skausmą ir gydytojams, ir pacientams. Daugiau nei 90 procentų pediatrų teigė, kad nemalonus vaistų skonis buvo didžiausia kliūtis baigti gydymą. Tai ypač didelė problema vaikams, nes jie iki paauglystės turi padidėjusį jautrumą karčiam skoniui.

 

Antiretrovirusiniai vaistai nuo ŽIV yra kartaus skonio, o tai pasirodė esą didelė kliūtis laikytis gydymo, ypač mažiems vaikams. Norėdami įveikti šią kliūtį, kai kurie vaistų gamintojai sukūrė alternatyvius vaistus, tokius kaip dolutegraviras, kuris yra braškių skonio ir ištirpsta vandenyje.

Kai kurie mokslininkai tikisi išspręsti platesnę baisaus skonio tablečių problemą. Mokslininkai iš UCL Farmacijos mokyklos naudoja duomenis, surinktus iš „elektrinio liežuvio“, kad sukurtų dirbtinio intelekto sistemą, galinčią numatyti vaistų kartumą. Galiausiai jie siekia, kad vaistai būtų šiek tiek skanesni, kad pacientai laikytųsi gydymo plano.

Patarimai, kaip lengviau nuryti tabletes

 

Jei jums sunku vartoti vaistus dėl jų skonio, yra keletas paprastų gudrybių, kurios jums padės.

Pirmiausia pabandykite uždėti tabletę ant užpakalinės liežuvio dalies ir greitai nuryti užsigerdami stikline vandens.

Antra, tiesiog užspauskite nosį – jūsų uoslė yra atsakinga už maždaug 80 procentų to, ką ragaujate.

Galiausiai galite padengti tabletę kuo nors saldžiu, pavyzdžiui, medumi ar klevų sirupu. Merės Poppins žodžiais tariant, „šaukštas cukraus padeda vaistui nuslysti žemyn“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(1)
(5)
(-4)

Komentarai ()