Ištyrė, kas natūraliai vyrą paverčia eržilu: pigiau ir geriau nei vaistai  ()

Aerobiniai pratimai yra beveik tokie pat veiksmingi sprendžiant erekcijos disfunkcijos problemą kaip ir specialūs vaistai, skelbia naujas tyrimas. Skirtumas tas, kad fizinė veikla yra saugi ir kainuoja pigiau.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tyrimo autorių teigimu, fizinė veikla pagerina įvairius seksualinio pajėgumo parametrus.

Didžiausią naudą iš sporto gauti gali tie, kurie labiausiai kenčia dėl erekcijos sutrikimų. Aerobiniai veiklai priskiriami: ėjimas sparčiu žingsniu, plaukimas, bėgimas ar važiavimas dviračiu. Aerobinės veiklos pasižymi tuo, kad jų metu padažnėja kvėpavimas ir padažnėja širdies ritmas.

Aerobiniai pratimai padeda išlaikyti sveiką širdį, plaučius ir kraujotakos sistemą.

Erekcijos disfunkcija vertinama pagal 30 balų tarptautinį erekcijos funkcijos indeksą. 26–30 balų reiškia, kad vyras nepatiria jokių erekcijos sutrikimų, 22–25 balai – lengva erekcijos disfunkcija (ED), 17–21 balas – lengva ar vidutinio sunkumo ED. Vidutinio sunkumo ED atitinka 11–16 balų, o 6–10 balų reiškia sunkią ED.

Atliekant fizinius pratimus, lengvos, vidutinio sunkumo ir sunkios ED būklė pagerėjo atitinkamai 2,3, 3,3 ir 4,9 balo.

Šis meta-tyrimas išsiskiria tuo, kad jo rezultatai pagrįsti 11 atsitiktinių imčių kontroliuojamų tyrimų duomenimis. Tokie tyrimai laikomi auksiniu standartu.

Minėtas tyrimas paskelbtas Oksfordo žurnale „Journal of Sexual Medicine“.

Gera kraujotaka – jokių bėdų lovoje

Medikai pabrėžia, kad erekcijos sutrikimai dažnai susiję su širdies ir kraujagyslių sveikata. Jei 30–40 metų vyrui atsiranda problemų, reikia ne „mėlynas tabletes“ gerti, o atlikti lipidų tyrimą, t.y. pasitikrinti cholesterolio kiekį kraujyje.

Aterosklerozė, kuri sukelia insultus ir infarktus, pridaro žalos ir varpos kraujagyslėse. Tačiau jos labai smulkios todėl erekcijos sutrikimai pasireiškia anksčiau nei kiti širdies ligų simptomai.

Jei vyro erekcija gera, vadinasi, širdies ir kraujagyslių būklė tikriausiai yra puiki.

Vaistų šalutinis poveikis

Dauguma ED vaistų yra PDE5 inhibitoriai. Šie medikamentai stabdo fermento fosfodiesterazės 5, kuris didina azoto oksido aktyvumą ir leidžia atsipalaiduoti varpos lygiesiems raumenims, veikimą. Kai lygieji raumenys atsipalaiduoja ilgiau, tai leidžia kraujui pritvinkti į varpą.

 

Dalis pacientų negali vartoti PDE5 inhibitorių dėl medicininių kontraindikacijų ar šalutinio poveikio netolerancijos.

Tokie vaistai ne tik selektyviai veikia lygiuosius raumenis ir varpą. Jie taip pat veikia lygiuosius raumenis įvairiose kūno vietose. Rezultatas gali būti staigus kraujospūdžio sumažėjimas, taip pat skrandžio refliukso liga. Taip yra, nes apatinis stemplės sfinkteris taip pat yra kontroliuojamas lygiųjų raumenų.

Vartojant PDE5 inhibitorius taip pat gali pasireikšti sinusitas ir galvos skausmas.

Kartu PDE5 vaistai skiriami ir plaučių hipertenzijai – kraujospūdžiui plaučių kraujagyslėse – gydyti.

Du zuikiai – vienu šūviu

„Daugelį metų fiziniai pratimai buvo nepakankamai naudojami gydant ED, nes trūko jų veiksmingumo įrodymų. Tačiau dabar galime drąsiai teigti, kad aerobiniai pratimai kliniškai reikšmingai pagerina erekcijos funkciją“, – teigia tyrimo autorius dr. Larry E. Milleris.

Daugiausia dėmesio kreipta į 30–60 minučių trukmės aerobinę veikla tris-penkias dienas per savaitę. Toks fizinio aktyvumo lygis atitinka įvairių organizacijų rekomendacijas.

 

„Asmenys, kurie negali pasiekti šių tikslų, turėtų būti fiziškai aktyvūs tiek, kiek leidžia jų galimybės“, – paaiškino L. E. Milleris.

Kadangi ED yra susijęs su širdies ir kraujagyslių sveikata, tos pačios fizinio aktyvumo rūšys, kurios naudingos širdžiai, padeda sumažinti ir erekcijos sutrikimų tikimybę. Vienu šūviu nušaunami du zuikiai.

„Dabar gydytojai gali drąsiai informuoti pacientus, kad reguliari aerobinė veikla yra patikrintas metodas, paremtas aukštos kokybės atsitiktinių imčių tyrimų duomenimis“, – sakė L. E. Milleris.

Jis pridūrė, kad fiziniai pratimai turėtų būti pirmos eilės intervencinė priemonė gydant ED, nes jų rizika nedidelė, jie tinka žmonėms, kurie nenori arba negali vartoti PDE5 vaistų.

Pasak L. E. Millerio, mankšta turėtų drąsiai būti siūloma pacientams kaip vienas erekcijos disfunkcijos gydymo metodų.

Pagal „Medical News Today“ inf.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(10)
(3)
(7)

Komentarai ()